PÂNĂ CÂND AUTORITĂȚILE VOR IGNORA…

Distribuie pe:

Marius Pașcan, deputat PMP Mureș: Până când autoritățile vor ignora efortul angajaților serviciilor sociale în combaterea virusului SARS-COV-2?

Deputatul PMP Mureș a adresat o interpelare Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Victoria Violeta Alexandru, având ca temă acordarea stimulentului de risc pentru personalul care lucrează în asistența socială.

În acest context, în ultimele luni, angajații serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private, s-au supus unei măsuri de prevenție fără precedent, care nu a fost aplicată altor categorii de salariați, cea de izolare preventivă la locul de muncă pentru perioade ciclice de 14 zile. A fost o perioadă extrem de grea, în care salariații au stat departe de partenerii de viață, de copii, de părinții aflați în întreținere, cu scopul nobil de a proteja beneficiarii centrelor rezidențiale. Este o sarcină de care salariații s-au achitat în mod exemplar.

“Acest efort extraordinar însă nu a avut o corespondență și pe planul recunoașterii sale din partea autorităților publice. Astfel, prin Legea nr. 82/2020 a fost aprobată acordarea unui stimulent de risc pentru personalul din domeniul asistenței sociale și comunitare, în mod similar cu personalul din domeniul sanitar. La mai bine de 2 luni de la încetarea stării de urgență, factorii decidenți nu au procedat la punerea în plată a acestui drept, neexistând la acest moment o dată concretă oferită pentru plata stimulentului de risc. Mai mult decât atât, constatăm imposibilitatea plății muncii suplimentare a angajaților serviciilor sociale”, se arată în documentul transmis Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Pentru a preveni adâncirea crizei în care se află sistemul de asistență socială din județul Mureș și din întreaga țară și a nu se ajunge la tensiuni sociale de o amploare fără precedent, întrebările la care deputatul mureșean așteaptă răspuns sunt:

1. De ce nu este pus în plată stimulentul de risc pentru personalul din domeniul asistenței sociale și comunitare și când se va asigura plata acestuia?

2. De ce nu sunt plătite orele suplimentare pentru personalul din domeniul asistenței sociale și comunitare și când se va asigura plata acestora?

 

Lasă un comentariu