PROTEST – Domnule prim-ministru Victor Ponta! Domnule ministru al Culturii - Ionuț Vulpescu!

Distribuie pe:

Deși unii români au fost tentați să creadă că, odată cu ieșirea de la guvernare, struțo-cămila UDMR își va da, într-un fel, duhul acela tradițional - răzbunător, mai ales după victoria în alegerile prezidențiale a domnului Klaus Iohannis, pisica udemeristă scoate, din nou, ghearele!

Jucând mereu la două capete, UDMR a anunțat că pleacă de la guvernare, cu gândul la un alt guvern, probabil ceva mai încolo, după instalarea noului președinte la Cotroceni, și totuși, se aude că rămâne cu doi secretari de stat, doi pioni otrăviți, stârnind nedumeriri în rândul celor care astfel au înțeles că UDMR pleacă, doar formal, dar vor cu coada în Guvernul Ponta 4, permițându-i-se, fiind la putere și în opoziție, să continue aceeași politică antiromânească, tolerată de guvernanții actuali ai României.

Domnule prim-ministru Victor Ponta!

Domnule ministru al Culturii - Ionuț Vulpescu!

La 10 decembrie a.c., s-a petrecut ceva greu de înțeles și de crezut într-un adevărat stat de drept, în acest secol 21 și în mileniul trei: printr-un act total abuziv, al fostei ministrese în funcție doar câteva zile, Hegedüs Csilla, încă, în acea zi, la plecare, înainte de a zăvorî ușa și a preda cheia, prin Ordinul nr. 282, din 10 decembrie 2014, transmis Direcției pentru Cultură Mureș, în data de 11 decembrie, prin fax, a dispus, fără nicio logică, fără niciun argument cât de cât plauzibil, detașarea, pe șase luni, a directorului Direcției pentru Cultură Mureș, Nicolae Băciuț, la Direcția pentru Cultură Olt. Un act revoltător, sfidător, umilitor, de o obrăznicie udemeristă fără limite, un ordin aberant, sfidare a legii, ignorare a realității, măsură discriminatorie, greu de conceput într-un stat de drept, într-o țară normală! Era, cum spuneam, ultimul act semnat de coana ministru, în ultimele zile de ministeriat ale ei, mahărul absolut, cu mandat expirat, peste cultura românească! Act abuziv, strigător la cer!

Domnule prim-ministru!

Domnule ministru al Culturii!

Detașarea, trimiterea abuzivă la Olt, a lui Nicolae Băciuț, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, Cetățean de Onoare al Târgu-Mureșului, deținător al „Fibulei de la Suseni", cea mai înaltă distincție a județului Mureș, vicepreședinte al Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI, laureat al Marelui Premiu pentru poezie, la Festivalul Internațional „Nichita Stănescu", ediția 2014, al cărui nume deja îl poartă două cenacluri, posesor al zecilor de Diplome de Excelență pentru promovarea și apărarea culturii românești pe aceste meleaguri, nu se justifică, absolut cu nimic! Ceva greu de închipuit azi, în anul 2014, amintind de niște metode pur staliniste din perioada „obsedantului deceniu". Încât ești perfect îndreptățit, ca om cu dreaptă judecată, să te întrebi: cum își permite cineva, chiar ministru fiind, să comită, în lipsa măcar a unui elementar argument, un astfel de abuz strigător la cer? În acest caz, lovitura este dată nu doar lui Nicolae Băciuț, ci tuturor scriitorilor, oamenilor de cultură, românilor din acest Ardeal mereu urcându-și Crucea și Calvarul! Printr-un terorism de tip udemerist, ministrul Hegedüs Csilla trimite, într-un fel de exil, la plimbare, fără niciun motiv plauzibil, un adevărat profesionist, competent și specializat în domeniu, un poet talentat, un real om de cultură, într-adevăr om potrivit la locul potrivit, neîntrebat, măcar din curiozitate, care-i situația lui medicală, la ora actuală. Doamna ministru, pe picior de plecare semnând enormitatea, și-a permis, din păcate, ce încă niciun ministru nu și-a permis așa ceva în România postdecembristă, unde, iată, scara valorilor este răstălmăcită și răsturnată, cu rea-intenție, prin aceste abuzuri udemeriste în Absurdistanul de azi. Avem motive serioase să-i adresăm doamnei multe întrebări. A apărut, cumva, vreodată Nicolae Băciuț în fața vreunei comisii care să-i reproșeze ceva? Oare pornirea, fără cauză, a doamnei udemeriste, pe picior de plecare, și-a pus, cumva, întrebarea care-i motivul acestei „urgențe" a exilării lui Nicolae Băciuț la Olt? Și, mai ales, de ce o face? Oare pe cine avea de gând, dacă rămânea în scaunul ministerial, să aducă în locul lui Băciuț, știind ce se întâmplă, de la un timp încoace, când este vorba de ocuparea unor posturi la Mureș? Oare nu era normal și logic să fie organizat un concurs pentru ocuparea postului de director la Direcția Culturii din Olt? Nu era mai bine, oare, să fie numit director acolo un intelectual, fiu al Oltului? De ce trebuie detașat Băciuț de la Târgu-Mureș, de la peste 400 de kilometri distanță? Să nu mai vorbim de cheltuielile, pe banii statului, nu ai doamnei fost ministru, Hegedüs Csilla, dublate prin acest act de necugetare udemeristă?

Domnule prim-ministru Victor Ponta!

Domnule ministru al Culturii - Ionuț Vulpescu!

Ce este și mai grav în acest caz, care i-a revoltat pe românii mureșeni, este faptul că acest gest blamabil, în toate privințele, al detașării, fără nicio justificare, la Olt, a lui Nicolae Băciuț, se făcea, nu întâmplător, chiar în ziua lui de naștere! Ce mizerie! Aceasta era „felicitarea" ministresei Hegedüs Csilla? Iar ce este și mai revoltător este faptul că, încălcând orice lege, ea comitea nerozia detașării, fără a ține seama că Nicolae Băciuț se află în concediu medical, că este suferind și hărțuit acum! Deci, un regretabil act abuziv, încălcându-se toate legile românești!

Domnule prim-ministru!

Domnule ministru al Culturii!

Aveți datoria, chiar obligația, să stopați acest act abuziv, greu de crezut și de acceptat într-un stat de drept, prin care sfidat și insultat nu-i doar Nicolae Băciuț: aici, în Ardeal, suntem noi, toți românii! Și ne dăm, tot mai mult, seama că, aici, în Ardeal, nu suntem apărați, protejați, de guvernanții români, de toate loviturile și de batjocura UDMR-istă. Apoi, ne mai întrebăm: ce s-ar fi întâmplat dacă un ministru român ar fi detașat, abuziv, pe nepusă masă, încălcând grosolan legea, cum domnia sa a procedat, un director, minoritar maghiar din Covasna sau Harghita, trimițându-l la Olt?! Ar fi urlat, ca din gură de șarpe, toată Budapesta, toți clănțăii europeni care le cântă în strună, care, cu lacrimi de crocodil, îi plâng că nu ar avea destule drepturi! Iată că până și acest „drept", transformat în abuz, și l-a arogat un minoritar în umilirea unui român! Așa se întâmplă când, din păcate, lucru grav, cultura românească încape pe mâinile nepotrivite ale unor Hunor, Rozsi, Csilla! E jalnic!

Domnule prim-ministru!

Domnule ministru al Culturii!

Este momentul să stopați abuzul și răul, cu efect de bombă cu explozie întârziată, ale acestei răzbunări împotriva unui director, un funcționar public, care se bucură de respectul românilor, un adevărat profesionist, așa cum arătam, omul potrivit la locul potrivit!

Stopați răul!

Ce s-a întâmplat la Mureș, ce a întreprins fosta ministru este un act necugetat, nemaiîntâlnit, din 1990 încoace, o manifestare a disprețului total față de lege. Or, unde-i lege, se știe, nu-i tocmeală!

Domnule prim-ministru Victor Ponta!

Domnule ministru al Culturii - Ionuț Vulpescu!

Faceți, în acest caz, lumină, legea, nu penibila pornire stalinistă, să triumfe! Răul trebuie ras din rădăcină! S-a creat un periculos precedent! Iar abuzurile de acest fel pot continua!

Vegheați, în numele Adevărului și al biruinței dreptății! Noi, românii ardeleni, nu mai suportăm bătaia de joc, sfidarea și umilințele unei ministrese, obrăznicia din ce în ce mai greu de stăpânit, din păcate, de guvernanții români!

Destul!

Toate au o limită!

Domnule prim-ministru!

Domnule ministru al Culturii!

O precizare de ultimă oră! În culmea cinismului, doamna Hegedüs, la 16 decembrie a.c., a mai emis un alt ordin de detașare. Furioasă că nu i-a reușit cu celălalt, din 11 decembrie, la 15 decembrie, ora 16,34, deci după terminarea programului, a transmis un nou ordin de detașare, începând chiar cu ziua de 16 decembrie! Deși Nicolae Băciuț e tot în concediu medical! Diabolică perseverare în greșeală! De unde, oare, atâta încrâncenare, atâta ură și înverșunare foarte greu de imaginat? Întrebarea e: în ce calitate, din moment ce UDMR a ieșit de la guvernare și nu mai face parte din Cabinetul Ponta 4?

Oare am ajuns, noi, românii ardeleni, din nou, cu genunchiul pe gât în țara noastră?!

Chiar am ajuns, din nou, să ne rugăm Părintelui Îndurărilor, în 2014, în secolul 21 și în mileniul trei: „Doamne, ocrotește-i pe români!"?

Suntem toți cetățeni ai acestei Românii, care respectăm Constituția - pe care UDMR n-a votat-o! - și legile acestei țări. Aveți obligația, domnilor guvernanți, să ne apărați, să ne protejați și să puneți capăt obrăzniciei, sfidării și nedreptăților!

Târgu-Mureș,

16 decembrie 2014

 

LAZĂR LĂDARIU, redactor-șef al ziarului „Cuvântul liber", membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, președintele Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI;

MARIANA CRISTESCU, membră a Ligii Scriitorilor Români, șeful secției Cultură la cotidianul „Cuvântul liber";

Dr. VALENTIN MARICA, senior-editor la Radio Târgu-Mureș, membru al Uniunii Scriitorilor din România, vicepreședinte al Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI;

Dr. NICOLAE GHEORGHE ȘINCAN, preot, scriitor, vicepreședinte al Despărțământului Central Județean Mureș al ASTREI;

General (r) MIRCEA CHELARU;

RĂZVAN DUCAN, profesor, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România;

Prof. univ. dr. IOAN SABĂU-POP, președintele Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, vicepreședinte al ASTREI mureșene;

ILIE ȘANDRU, scriitor, președinte al Fundației Culturale „Elie Miron Cristea";

OLIMPIU SABĂU-POP, lector universitar, Universitatea „Petru Maior", consilier local;

CRISTIAN SOMOȘAN, student la Universitatea „Petru Maior";

Mulți alți intelectuali mureșeni.

Lasă un comentariu