MOARTEA, DARUL ȘI... FAȚA OMULUI

Distribuie pe:

* “Nu mor decât cei ce se nasc și întrebarea se pune cum e mai bine, să te naști, dar să mori, sau să nu te naști deloc, dar nici să nu mori. Eu zic că e mai bine să te naști; Iar în ceea ce privește decizia când urmează să mori, noi cunoaștem puțin din măsurile lui Dumnezeu”.

Marin Preda (1922-1980), academician, nuvelist, scriitor, director de editură, comunist deputat în Marea Adunare Națională a României. Viața din armată este descrisă în operele “Delirul” și “Viața ca o pradă”. Merge în Vietnam și China într-o excursie care-l impresionează foarte mult, dar îl și inspiră în operele sale. În 1956 primește premiul de Stat pentru romanul “Moromeții”. Romanul “Marele singuratec”, primește premiul Uniunii Scriitorilor pe anul 1971. Traduce, împreună cu Nicolae Gane, romanul lui Fiodor Dostoievscki: “Demonii”. În anul 1974 este ales membru corespondent al Academiei Române. În 1980 publică ultima sa carte “Cel mai iubit dintre pământeni”. Este ales deputat în Marea Adunare Națională și, spre surpriza tuturor, moare în anul 1980, crezându-se că a fost asasinat de securitate. Este înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu.

***

* “Darul pe care-l am de la Dumnezeu este potențialul meu. Darul pe care-l am pentru Dumnezeu este ceea ce fac eu cu acest potențial”.

John C. Maxwell (1947-), cel mai respectat leader mondial în leadership. Autor best-selling al New York Times-60 de cărți vândute în 20 milioane de copii. Vorbitor legendar în campanii din Fortune 500, guverne străine, Academia Militară U.S. de la West Point și în Națiunile Unite. A echipat peste 5 milioane de oameni în peste 153 de țări cu training-uri de leadership.

***

* “Dumnezeu ți-a dat o față, iar tu îți faci o alta”.

Wiliam Shakespeare (1564-1616), cel mai mare scriitor al literaturii de limbă engleză, dramaturg, poet englez. El este adesea numit “Poet național al Angliei” sau “Lebăda de pe Avon”. Opera sa a fost alcătuită din 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, precum și alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse în aproape fiecare limbă vorbită și sunt jucate mai des decât cele ale oricărui dramaturg. Piesele lui de început au fost în special comedii și drame istorice, genuri pe care el le-a ridicat la punctul maxim de rafinament și artă până la sfârșitul secolului al XVI-lea. Tragediile: “Hamlet”, “Regele Lear” și “Macbeth” sunt considerate cele mai strălucite lucrări în limba engleză. Moare în anul 1616, iar pe piatra sa funerară scrie următorul epitaf: “Binecuvântat să fie cel ce lasă în tihnă aceste pietre și blestemat fie cel ce-mi mișcă oasele”.

***

*”Există un unic Dumnezeu al Universului”. Una dintre cele mai frecvente întrebări care i s-au pus, în ultimii 30 de ani, primului cosmonaut român în cosmos, Dumitru Prunariu, e dacă acolo, sus, s-a simțit cumva mai aproape de Dumnezeu. Iată răspunsul:

“În spațiul cosmic ai senzația reală că în univers există ordine, există o anumită succesiune logică a anumitor procese care se petrec acolo și că această ordine este indusă de ceva care nu depinde neapărat de pământ - e o forță universală. Această forță, această energie, pe care o percepi în spațiul cosmic, poți s-o definești oricum - poți să-i spui Dumnezeu, poți să-i spui Allah sau Buddha. În mod sigur există un Dumnezeu unic al universului, materializat în diferite forme”.

Lasă un comentariu