UN PUNCT NAȚIONAL DE ATRACȚIE - ZOO TÂRGU-MUREȘ!

Distribuie pe:

Grădina Zoologică din Târgu-Mureș este amenajată la Platoul Cornești și a fost înființată în anul 1964. Pădurea de stejar și carpen, numită “Pădurea Mare”, oferă condiții ideale pentru animalele grădinii. În momentul deschiderii, Zoo Târgu-Mureș deținea zece animale: 3 lupi, 2 urși, 2 mistreți, 2 fazani și o căprioară. În decursul anilor, suprafața acestei grădini a crescut în mod consistent, astfel că în prezent se întinde pe o suprafață totală de 40 de hectare, și adăpostește peste 800 de animale, numărul de vizitatori crescând de la an la an. Grădina Zoologică din Târgu-Mureș este un loc foarte curat, frumos amenajat pentru plimbare, cu alei pavate, cu ronduri de flori, cu plante decorative în ghivece mari, copaci și arbuști, iar din loc în loc sunt amplasate băncuțe pentru a vă putea odihni. În zilele foarte călduroase este un adevărat refugiu. Programul grădinii zoo este zilnic, între orele 9 și 18. Panourile informative și indicatoarele sunt amplasate pretutindeni, pentru a vă ajuta să ajungeți la animalele dorite. De-a lungul vremii, Grădina s-a extins și au fost construite mai multe pavilioane. Imediat pe partea dreaptă de la intrarea în Grădina Zoologică se află Pavilionul Primatelor, deschis în anul 1990. În pavilion există un hol spațios și luminos, acoperit cu sticlă, unde sunt amplasate boxele interioare. Aici găsim o mini grădină tropicală cu palmieri și un bananier care rodește continuu. Pavilionul adăpostește diferite specii de maimuțe precum: Apela, Cercopitecul cu guler alb, Mangabe cu burta galbenă, Lemurul negru și Macacul comun.

Cum ieșim din Pavilionul Primatelor, în imediata vecinătate, se aude răgetul leului. Regele animalelor, puternic și adulat, stă într-un padoc de aproximativ 50 de metri pătrați, alături de două leoaice. Lipit de pavilionul leilor se află padocurile care îi adăpostesc pe Coati și Aguti. Lăsând în urmă Pavilionul Primatelor, ne îndreptăm către Pavilionul Tropical. Urcând pe aleea de pe partea dreaptă putem admira un struț prietenos, care conviețuiește într-un țarc imens cu o lamă și câțiva ponei drăguți. Pe partea stângă ne încântă Ursul spălător, Vulturul sur, Șorecarul, Acvila țipătoare, Vânturelul roșu și Buha mare. Pavilionul Tropical, terminat în 1983, adăpostește trei subsecții, cum ar fi acvariile, terariile reptilelor și volierele papagalilor. Tot aici se află o mini grădină botanică, cu plante uriașe și cu cactuși, care dă senzația de pădure tropicală, în clădire. Ulterior s-a atașat voliere externe, unde găsim păsări ornamentale și țestoase de uscat și apă. Un spectacol grandios ne este oferit de păuni asiatici și fazanul argintiu, care își prezintă frumusețea penajului lor. În pavilion, în încăperea păsărilor, putem vedea papagalul militar, Micul și Marele Alexandru, Nimfa, Rozella, papagalul de munte, porumbelul imperial, Fudi din Madagascar, zebra australiană, potârnichile și perușii. La secția reptilelor găsim caimanul, țestoasele de apă și uscat, anaconda, șarpele tigru, boa, baziliscul verde și șarpele dungat. În imediata apropiere a Pavilionului se află o tonetă, de unde se pot achiziționa diferite dulciuri, înghețate, floricele de porumb, apă, sucuri și alte gustări. În caz de vreme rea, vizitatorii se pot adăposti în spațioasele foișoare, dotate cu mese și băncuțe, înconjurate de aranjamente florale.

Singura girafă din România, la Târgu-Mureș

Urcând în sus, pe alee, ajungem la Pavilionul care adăpostește grațioasa girafă Gina, și două female din specia elefant asiatic, Tania și Hella. Tania a fost adusă la Târgu-Mureș în anul 2012, din Italia. Cei doi elefanți au personalități diferită: Hella este cea care dorește să fie în mijlocul atenției, iar Tania este mai retrasă. În fiecare an au fost construite țarcuri noi, fiind îmbunătățite țarcurile vechi în așa fel încât să corespundă standardelor europene ale grădinilor zoologice. Atât girafa, cât și elefanții se pot plimba în voie prin Savana Africană, alături de alte animale ierbivore, respectiv Zebrele Grevy's, căprioare, antilope și Takinul Leo, acesta fiind ultimul sosit la Zoo Târgu-Mureș, adus de la Grădina Zoologică din Budapesta, Ungaria. Pe partea dreaptă de Savana Africană putem admira caprele cu coamă, care se află într-un frumos țarc amenajat special. În continuarea acestuia găsim țarcurile, cu o suprafață foarte mare, în care se află puternicii zimbri, lopătari, cerbul carpatin, cu coarnele lui mărețe, și măgăruși care zburdă nestingheriți de colo-colo.

Semirezervațiile pentru urși și lupi sunt foarte mari, cu o întindere de 5 ha. Urșii și lupii își împart același țarc imens amenajat în păduricea de pe culme, unde îi putem vedea trecând unul pe lângă altul. Aici putem observa comportamentul acestora urcând în turnul cu două nivele, construit special pentru acest scop. Este frumos să poți urmări la Zoo animale care se simt bine, au spațiu suficient, sunt bine îngrijite, și care nu stârnesc mila, fiecare sector având îngrijitori specializați, care muncesc în fiecare zi pentru a asigura confortul animalelor. Aici este un panou informativ despre ursul brun, dar și un mulaj după amprenta labei ursului și maxilarul acestuia, așezate în două cutii din lemn atașate panoului. În continuarea semirezervației se află padocurile care adăpostesc câinele Dingo, pecarii gulerați, temutul tigru, care are, la rându-i, un perimetru de vreo 50 de metri pătrați, în care se poate plimba, iar în final îl găsim pe lupul din Golful Hudson, care are numele de Zoii. În imediata apropiere se poate observa Pavilionul verde sau al felinelor, care adăpostește șase exemplare din specii diferite, trei jaguari, dintre care unul negru, o pumă și doi râși. La capetele pavilionului putem admira două specii de maimuțe, respectiv magotul și mandrilul. Acesta din urmă este o specie de maimuță care trăiește în pădurile tropicale din Africa și sunt maimuțele cele mai colorate. Masculii adulți au culori speciale: roșu aprins, albastru și brun. Această familie de mandrili a poposit la Zoo Târgu-Mureș din anul 2012.

În inima Grădinii Zoologice se află Pavilionul păsărilor de baltă, alături de care este amenajat un frumos lac artificial care oferă un mediu specific acestor păsări, respectiv lebede, gâsca canadiană, rața de India, lebăda neagră. Pe una dintre insulițe își duc traiul o familie de 7 lemuri. Aceștia pot fi admirați de vizitatori în mediul lor natural. Lacul reprezintă un mediu de viață și pentru un mare număr de pești. În prejmă își caută hrana frumoasele berze. La pavilionul păsărilor se poate admira și specia Mara, Capibara, Pelicanul comun și Gâsca Toulouse. Continuând călătoria prin Grădina Zoologică și lăsând în urmă fiorosul tigru, ajungem la țarcul animalelor copitate. Aici avem vaci, cai, bivoli, precum și cămila bactriană sau cămila cu cocoașă. Continuând traseul vedem în trecere iepurași și porcușori de Guineea. Imediat, pe partea stângă, ne așteaptă padocul pavienilor cu mantie. Aici găsim un grup de zece indivizi, din care cel mai mic are cinci luni, iar cea mai vârstnică a trecut peste 25 de ani. Înainte de ieșirea din Grădina Zoologică ajungem și la cuștile cu păsări. Putem vedea aici găini, cocoși, curcani, precum si rața cu ochi de șoim, rața mandarin și bibilica. La final se află țarcul Australia, unde putem urmări cum își desfășoară viața cangurii și păsările Emu. Conducerea Grădinii Zoologice din Târgu-Mureș caută pe mai departe soluții cât mai bune pentru crearea unui habitat mai natural și care să dea cât mai mult impresia de libertate. Schimbările sunt semnificative, iar pe zi ce trece se continuă să se aducă îmbunătățiri mediului în care trăiesc animalele la Zoo Târgu-Mureș. Duminică, 23 august 2020, Grădina Zoologică din Târgu-Mureș va împlini 56 de ani de existență!

 

Lasă un comentariu