MINISTRUL MEDIULUI A TRIMIS CORPUL DE CONTROL LA DIRECȚIA SILVICĂ MUREȘ

Distribuie pe:

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a trimis Corpul de Control și echipa de audit a instituției pentru verificări amănunțite la Direcția Silvică Mureș, informează, joi, ministerul de resort, într-un comunicat transmis AGERPRES.

“Vrem să avem un control echidistant și imparțial. Există suspiciuni rezonabile că un control realizat de subordonații aceleiași instituții să nu ajungă la concluzii obiective. Suntem la curent cu neregulile identificate în fondul forestier administrat de Direcția Silvică Mureș și am acționat în consecință. În prima parte a acestui an, în urma primirii mai multor sesizări, atât de la personalul silvic, cât și de la avertizori de integritate, a fost demarată o serie de controale simultane, derulate de inspectorii Gărzii Forestiere Brașov. Verificările au vizat activitatea OS Gurghiu. Unele din aceste controale au fost finalizate, fiind aplicate sancțiuni silvice și întocmite dosare, care au fost înaintate instituțiilor abilitate. Suntem angajați prin toate metodele pentru a-i descoperi și pedepsi pe cei care se află în spatele rețelelor de tăieri neautorizate și transport ilegal de material lemnos”, afirmă Alexe.

Controalele sunt demarate ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public, dar și a sesizărilor primite la MMAP privind nereguli în activitatea Direcției Silvice Mureș. Astfel, atât Corpul de Control, cât și echipa de Audit de la Ministerul Mediului vor înlocui acțiunile de verificare demarate de Direcția Silvică Mureș la Ocolul Silvic Gurghiu.

“Orice sesizare care ne conduce spre aceste rețele trebuie imediat verificată. Acestea trebuie să dispară pentru totdeauna! Doar atunci vom putea spune că fenomenul tăierilor ilegale a fost stopat în România. Rămânem fermi pe poziții în această luptă și aplicăm mai multe tactici: de la sisteme digitalizate de supraveghere în timp real a pădurii, la susținerea înăspririi pedepselor pentru cei care încalcă legea, până la urmărirea sesizărilor care ne conduc spre cei care sunt în spatele acestor ilegalități”, a subliniat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Potrivit sursei citate, Corpul de Control al ministrului împreună cu echipa de audit din cadrul MMAP vor verifica activitatea întregii Direcții Silvice Mureș, cât și a celor 10 Ocoale Silvice din subordinea acesteia (Ocoalele Luduș, Târgu-Mureș, Reghin, Gurghiu, Fâncel, Răstolița, Lunca Bradului, Sovata, Târnăveni și Sighișoara).

                                                                                                                                                                                                               

FEDERAȚIA SINDICALĂ “SPIRU HARET” CERE GUVERNULUI SĂ MAJOREZE SALARIILE PROFESORILOR ÎN SEPTEMBRIE

Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” solicită Guvernului să nu amâne majorarea salariilor profesorilor, stabilită pentru luna septembrie 2020, potrivit unui comunicat remis, vineri, AGERPRES.

“În caz contrar, având în vedere situația actuală, apare un mare semn de întrebare privind implementarea oricărui scenariu pentru începerea anului școlar. Varianta propusă ieri de Guvern seamănă izbitor de mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2008, când cadrelor didactice li s-a mai refuzat o majorare salarială stabilită printr-o lege”, se arată în comunicatul citat.

Din punctul de vedere al sindicatelor, prin această decizie de amânare a creșterilor salariale Guvernul își arată incapacitatea de a gestiona începerea anului școlar în condiții de siguranță maximă și încearcă să creeze un conflict la nivelul sistemului, pentru a avea vinovați de serviciu, respectiv cadrele didactice, care ar trebui să intre, de la 14 septembrie 2020, la clase, cu șanse foarte mari de a contacta noul virus.

“Prin acțiunile întreprinse în ultimele luni, s-a observat clar că actualul Executiv nu știe cum să gestioneze situația din învățământ. Faptul că ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, ne anunță acum că nu erau cuprinși în buget bani pentru majorările salariale stabilite prin lege este o minciună grosolană, în condițiile în care, după finalizarea bugetului pentru anul 2020, chiar el declara că fondurile sunt prinse în buget. În plus, prin proiectul făcut public ieri seara (joi, n.r.), se încalcă orice principiu al dialogului social, partenerii nefiind informați despre această intenție. Prin toate deciziile luate de la începutul pandemiei, acest Executiv a demonstrat că nu este interesat/capabil să găsească soluții viabile pentru sistemul educațional, fiind preocupat doar de aranjamente politice. Un exemplu în acest sens este schimbarea peste noapte a inspectorilor școlari și a directorilor pe criterii de apartenență politică”, a afirmat Marius Nistor, președintele federației, citat în comunicat.

La ora actuală, începerea cursurilor este pusă sub semnul întrebării, nu numai de angajați, care pot bloca începutul anului școlar, ci și de Guvern, care nu reușește să vină cu soluții clare, coerente, susține el.

 

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII ORGANIZEAZĂ CONCURS PENTRU OBȚINEREA TITLULUI DE MEDIC SPECIALIST

Ministerul Sănătății organizează, în perioada 23 septembrie - 24 octombrie, sesiune de examen pentru obținerea titlului de specialist pentru medicii, medicii dentiști și farmaciștii care finalizează pregătirea în rezidențiat, respectiv în cea de a doua specialitate, până la data de 31 decembrie 2020, potrivit unui anunț publicat pe site-ul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București.

Pot participa la examen medicii, medicii dentiști și farmaciștii rezidenți, inclusiv cadrele didactice și de cercetare științifică medicală, confirmate în rezidențiat, care la data de 31 decembrie 2020 încheie stagiul de pregătire (inclusiv audierea cursurilor-conferință), conform curriculelor aprobate pentru fiecare specialitate; medicii, medicii dentiști și farmaciștii rezidenți, inclusiv cadrele didactice și de cercetare științifică medicală, confirmate în rezidențiat, care au încheiat stagiul de pregătire și nu au susținut acest examen sau nu l-au promovat în sesiunile anterioare, dar și medicii, medicii dentiști și farmaciștii specialiști sau primari care au efectuat cu aprobarea Ministerului Sănătății pregătire în vederea obținerii celei de-a doua specialități și care, la data de 31 decembrie 2020, încheie stagiul de pregătire în noua specialitate.

“Se mai pot prezenta tot în această sesiune, prin derogare de vechime, în condițiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, cu modificările și completările ulterioare, candidații care încheie stagiul de pregătire în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2021-22 martie 2021, inclusiv”, afirmă sursa citată.

Examenul de specialist are următoarele probe: proba scrisă, cu 10 subiecte formulate din tematica fiecărei specialități, cu durată de trei ore, una sau două probe clinice și proba practică, conform probelor prevăzute de tematicile fiecărei specialități.

Candidatul va fi confirmat specialist dacă promovează cu minim nota 7,00 fiecare probă a examenului, obținând în final media 7,00.

Examenul pentru obținerea titlului de medic specialist în specialitatea medicină de urgență se va desfășura în centrele universitare București - Spitalul Clinic de Urgență București și Târgu-Mureș - Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș și va consta într-o probă scrisă care va consta dintr-un test de tip grilă cu 250 de întrebări cu răspunsuri multiple cu o durată de 4 ore, proba clinică teoretică, iar proba practică se desfășoară utilizând simulatoare de pacient.

De asemenea, Ministerul Sănătății va organiza, în perioada 12 septembrie - 24 octombrie, sesiune de examen pentru obținerea titlului de specialist în specialitatea Anestezie și terapie intensivă, simultan cu examenul EDA, pentru medicii care finalizează pregătirea în specialitate până la data de 31 decembrie 2020.

Examenul se va desfășura în centrele universitare medicale București, Cluj-Napoca, Iași, Târgu-Mureș și Timișoara. Examenul constă din proba scrisă, probele clinice și proba practică.

Prima probă de examen, proba scrisă, se va desfășura sâmbătă, 12 septembrie, în centrul universitar București.

Probele clinice și proba practică se vor susține după promovarea probei scrise, în centrele universitare: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Târgu-Mureș.

 

FIECARE PENSIONAR ESTE FURAT DE GUVERNUL PNL ȘI FOSTUL GUVERN PSD

Fostul președinte Traian Băsescu acuză PNL și PSD că îi “fură” pe pensionari prin neaplicarea indexării la 1 ianuarie a fiecărui an, așa cum cere legea.

“Fiecare pensionar este furat de guvernul PNL și fostul guvern PSD, care v-a păcălit cu legea Olguței, în medie cu 904 lei în anul 2020. Liberalii încă mai au scuza crizei, dar Olguța și Dragnea au planificat furtul înainte de declanșarea crizei; total bani furați din buzunarele celor 5,16 milioane pensionari în anul 2020 - 4.664.640.000 lei sau 965.763.975 euro; de patru ani atenționez că pensionarii sunt furați ca-n codru prin neaplicarea indexării la 1 ianuarie a fiecărui an, așa cum cere Legea 263 din 2010”, scrie Băsescu, vineri, pe Facebook.

Băsescu îi critică și pe liderii “aleși sau autointitulați” ai pensionarilor, care “au prins gustul statului la televizor, unde, fără rușine, nu mai prididesc să lingă orice escroc de politician care îi bagă în seamă”.

 

PE ORDINEA DE ZI - HOTĂRÂREA PRIVIND PRELUNGIREA STĂRII DE ALERTĂ CU 30 DE ZILE

Cabinetul Orban urmează să discute, în ședința de vineri, o hotărâre privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, începând cu data de 16 august, și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, potrivit ordinii de zi care a fost afișată pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

“Măsurile de prevenire și control al infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, condițiile concrete de aplicare și destinatarii acestor măsuri, precum și instituțiile și autoritățile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor pe durata stării de alertă prevăzute în anexele nr. 1-3 la proiectul hotărârii sunt pe fond similare cu cele în vigoare la data de 17 iulie 2020, cuprinse în anexele nr. 1-3 la Hotărârea Guvernului 553/2020, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Potrivit sursei citate, acestea includ modificările efectuate în scopul relaxării măsurilor de prevenire și control al infecțiilor cu SARS-CoV-2, respectiv măsurile non-medicale care și-au dovedit eficiența și eficacitatea la nivel mondial, cum sunt portul măștii și reducerea interacțiunii fizice între persoane, care să fie aplicate în special în zonele aglomerate.

Pe agenda ședinței de vineri a Executivului figurează și un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgență în sumă totală de 393.100 lei pentru sprijinirea a 116 familii și persoane singure care se află în situații de necesitate ori deosebite cauzate de incendii, probleme grave de sănătate ori alte cauze care pot conduce la riscul de excluziune socială. Beneficiarii provin din județele Bacău, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vaslui și din București.

Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea Programului național de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020.

Guvernul va decide în ședința de vineri și cu privire la rechemarea consulilor generali ai României la Marsilia, Iulia Buje, și Odesa, Emil Rapcea.

În cadrul reuniunii va fi prezentată și o informare privind stadiul pregătirii și organizării alegerilor locale.

Guvernul ar urma să discute în ședința de vineri și o rectificare bugetară. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, joi, că urmează să se adopte o ordonanță de urgență care va aduce unele modificări necesare pentru a pune în aplicare rectificarea bugetară.

 

Lasă un comentariu