SEMNALĂM, SEMNALĂM - PROMISIUNI PENTRU TINERII FERMIERI

Distribuie pe:

Ministrul Agriculturii promite că tinerii fermieri vor primi 50 ha de teren în concesiune de la ADS, separat de sprijinul prin Submăsura 6.1 din PNDR 2020 lansată pe 15 iulie.

La Agenția Domeniului Statului ar fi 50.000 ha libere de contract, dar încă nu a apărut legea ca ADS să poată intabula terenul. De reținut că un sfert din suprafața de 50.000 ha din proprietatea ADS sunt drumuri, curți și terenuri neproductive. În județul Mureș nu se cunoaște cu precizie ce suprafață de teren este liberă de contract și se așteaptă legea care să permită întabularea pe ADS. Așa că promisiunile ministrului liberal al agriculturii sunt deșarte....

***

“LEGEA MIROSURILOR” A FOST PROMULGATĂ

Legea 123/2020 - Legea mirosurilor a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, pe 10 iulie, Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că fermele forțate să se mute, trebuie despăgubite.

Pe de altă parte, Ministerul Mediului și al Sănătății a declarat că are nevoie de 180 de zile pentru a elabora metodologiile pentru prevenirea și reducerea disconfortului olfactiv, ca legea să fie aplicată.

La noi în județ, 90 la sută din fermele zootehnice sunt afectate de prevederile acestei legi.

***

RAPORTAREA STOCURILOR DE ALIMENTE

MADR intenționează să modifice, prin Ordonanță de Urgență, modul de raportare a stocurilor de alimente.

Astfel, toți producătorii agricoli depozitari și procesatorii vor fi obligați să raporteze direcțiilor agricole informații exacte și complete privind stocurile de produse agricole din depozite de două ori pe lună, sau ori de câte ori MADR consideră necesar. Amenda, în caz contrar, este de la 5.000 lei la 15.000 lei. Specialiștii spun că anul acesta România va avea între 6 și 6,5 milioane de tone de grâu, fiind disponibile la export circa 3 milioane de grâu.

Lasă un comentariu