CALENDARUL APICULTORULUI - LUCRĂRI APICOLE ÎN LUNA DECEMBRIE

Distribuie pe:

Ultima lună de toamnă este și perioada în care familia de albine, dacă încă n-a intrat, intră acum la iernat, în toate regiunile țării, comportamentul ei în timpul celor 5-6 luni - cât durează sezonul rece - fiind în principal definit de aglomerarea albinelor în ghemul de iernare. Acesta, având o formă sferică sau elipsoidală, se formează în general pe fagurii dispuși în dreptul urdinișului.

Albinele conviețuiesc astfel în tot timpul sezonului rece până la începutul primăverii anului următor. Dacă în cursul lunii vor exista zile calde și însorite (temperatura menținându-se câteva ore la +13 - +14°C), albinele pot efectua zboruri sumare de curățire la care participă cu precădere ultimele contingente de albine proaspăt eclozionate.

Ghemul de iernare reprezintă, din punct de vedere biologic, fiziologic și comportamental, un tot unitar viu și funcțional în care producerea căldurii, difuzia ei și constantele de temperatură se fac cu un randament (raportul consum energetic/efect termic) care întrece parametrii de eficiență ai ingineriei termodinamice umane. Aceasta asigură supraviețuirea familiei în condiții adverse. Clayton Farrar, un cercetător din S.U.A., a lămurit, în urma unor laborioase experiențe, aspectele de comportament a albinelor aglomerate în ghem.

Principalele concluzii la care a ajuns sunt:

* ghemul este format din coajă și miez;

* coaja ghemului - cu grosime totală de 2-7 cm - se compune din mai multe straturi de albine care stau cu capul unele sub abdomenul altora ca țiglele pe casă;

* în coajă, temperatura este de circa +8 - +10°C;

* miezul aflat în centrul ghemului este compus din matcă și albine care nu sunt atât de înghesuite unele în altele - este mai afânat;

* căldura se produce intermitent prin consum de miere, albinele emițând periodic un bâzâit continuu, frecându-și, în același timp, piciorușele de restul corpului;

* radierea căldurii se petrece dinspre miez spre coajă;

* în centrul ghemului, temperatura minimă este de circa +13,9°C și în prima parte a iernării nu depășește +25°C, iar în a doua parte (la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie), temperatura crește și se menține la +34°C - +36°C în zona centrală în care matca depune ouă și se crește puiet;

* această temperatură tinde să se mențină constantă indiferent de temperatura exterioară sau cea din lada stupului;

*în stup, în spațiul ghemului, temperatura este cu 1-2°C mai mare decât temperatura aerului din afara stupului;

* la temperatura exterioară de +6°C - +8°C, ghemul de iernare este complet constituit;

* în raport de creșterile și scăderile succesive ale temperaturilor atmosferice, ghemul de iernare se strânge sau se afânează (se desface).

Sigur că procesul termodinamic este ceva mai complicat decât înșiruirea de mai sus, dar, în mare, acesta este tabloul fenomenelor care se petrec în familia care traversează sezonul rece.

Funcționarea ireproșabilă (optimă) a ghemului este condiționată de corectitudinea pregătirii familiilor pentru sezonul rece, ceea ce, în principal, înseamnă: alegerea unei vetre de iernare corespunzătoare; asigurarea de hrană suficientă, de calitate bună și accesibilă albinelor; sănătatea perfectă a familiei; matcă tânără și viguroasă; adăpost (stup) fără fisuri, termoizolarea cuibului; protecția împotriva șoarecilor; liniștea perfectă în stupină, adică absența zgomotelor, agenților poluanți, trepidațiilor provocate de oameni, păsări, animale, mijloace de transport, îndeplinind aceste condiții, stuparul poate fi liniștit că iernarea va decurge bine, adică fără pierderi de efectiv și fenomene nedorite.

ACTIVITĂȚI ÎN STUPINĂ

* Completarea ultimelor lucrări sau secvențe din lucrările pregătitoare pentru iarnă, aceasta bineînțeles dacă vremea permite întârziaților să facă ceea ce n-au făcut în timp util;

* Supravegherea mersului iernării prin vizite periodice în stupină, “ascultarea” stupilor și interpretarea celor auzite;

* Îndepărtarea situațiilor necorespunzătoare care se pot constata cu prilejul vizitelor;

* Stimularea executării de albine a zborurilor de curățire în zile însorite și călduroase;

* Topirea și condiționarea cerii rezultată din fagurii reformați, din clăditoare sau din descăpăceală;

* Recondiționarea, curățirea, dezinfecția și vopsirea stupilor ca și lucrarea anterior enumerată se fac în atelierul stupinei (dacă acesta există și este amenajat corespunzător).

ACTIVITĂȚI ÎN ATELIERUL STUPINEI

* Extracția și condiționarea cerii;

* Reparația stupilor și utilajelor;

* Plantarea arborilor și arbuștilor meliferi;

* Strânsul semințelor de la speciile forestiere;

* Însămânțarea faceliei, coriandrului și altele (sub zăpadă);

* Întocmirea graficului culesului din sezonul expirat.

ORGANIZATORICE

* Procurarea de utilaje și material;

* Controlul reparațiilor;

* Ridicarea calificării profesionale;

* Analiza rezultatelor stupinei;

* Procurarea de cărți și abonarea la revistele de specialitate.

ATENȚIE!

* Păstrarea ramelor cu faguri artificiali o perioadă mai îndelungată este influențată de uscăciune, înainte de a fi folosiți prin introducerea în stupi, acești faguri se țin

1-2 minute la soare. Astfel, ceara își recapătă aspectul lucios.

* Reformarea fagurilor de cuib se face după folosirea lor timp de 2-3 ani, adică după creșterea în ei a 10-12 generații de albine.

* Apicultorii prea economi se înșeală - mai bine să rămână miere neconsumată în primăvară decât să nu ajungă în timpul iernii și familia să sufere sau chiar să piară de foame.

* În iarnă intră albinele crescute în cursul lunii august și începutul lunii septembrie, dintre acestea multe trăind chiar până în luna mai. Cele crescute în prima jumătate a lunii iulie sunt neviabile în perioada iernii.

* În fagurele STAS (435x300 mm), pe ambele fețe sunt circa 9.100 de celule, din care sunt bune (corespunzătoare) doar 7-8.000; în rama de stupi multietajați sunt circa 6.300 de celule.

* La temperaturi mai mici de +8°C, albinele amorțesc, la peste +38°C puietul moare, iar la mai mult de +40°C mor toate albinele.

O iernare fără griji, situații anormale și fără intervenții de avarie va bucura apicultorul care s-a preocupat din timp, cu pricepere, profesionalism și dragoste de albine, respectându-și condiția de stupar și de om care, liber fiind, și-a ales drumul vieții însoțind, ocrotind și protejând albinele. El va fi însoțit mereu de aceste minunate insecte atunci când se află în stupină, în afara ei, acasă în familie, ca și atunci când citește, lună de lună, pe site, calendarul de față. Oare am exagerat cu ceva referindu-mă la gândul bun și fapta bună proprii stuparilor optimiști, fericiți și prosperi?

SFAT!

Veți menține puterea familiilor de albine asigurându-le liniștea. Luați măsuri de stimulare a zborurilor târzii de curățire, care au o influență binefăcătoare asupra iernării.

Sursa: www.aca.org.ro

Foto: OANA BOTA

Lasă un comentariu