CITITUL LE-A RECICLAT OAMENILOR O REGIUNE A CREIERULUI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), citați de descopera.ro, susțin că oamenii au reciclat o regiune cerebrală pentru a procesa informațiile scrise.

Raportată la scara evoluției umane, abilitatea de a citi și a scrie reprezintă o invenție recentă, având o vechime de doar... câteva mii de ani. Cu toate acestea, scrisul și cititul au schimbat fundamental modul în care ne trăim viețile și, după cum arată studiul recent, chiar și creierul nostru.

“Pentru a putea controla procesele legate de citit, creierul nostru a reciclat o anumită regiune cerebrală. Studiile efectuate pe maimuțe au demonstrat faptul că în creierele primatelor există o regiune, cortexul temporal inferior, care permite să acordăm un înțeles specific semnelor.

Comportamentul neuronal observat la primate sugerează că, în loc să evolueze noi regiuni ale creierului, specifice pentru lectură, oamenii au folosit aceeași regiune a creierului, dezvoltând abilitatea de a recunoaște cuvintele așa cum au fost scrise, ceea ce este cunoscut sub numele de prelucrare ortografică.

Studiul nostru a deschis o legătură potențială între dezvoltarea mecanismelor neuronale ale procesării vizuale și un comportament primordial important - citirea umană.

Și alți oamenii de știință au emis ipoteze asemănătoare, care sugerau că, de-a lungul evoluției noastre, anumite regiuni cerebrale au fost transformate pentru a putea procesa cuvintele scrise. Noi am realizat o serie de observații asupra cortexului temporal inferior, plecând de la ipoteza că această regiune joacă un rol important în recunoașterea fețelor umane.

Desigur, în cadrul acestui studiu, am plecat de la munca altor cercetători și am realizat o serie de experimente pentru a vedea modul în care creierele animalelor au răspuns la tiparele pe care le-am analizat.

Concluzia a fost că oamenii au folosit mecanismele evoluate ale cortexului temporal inferior și apoi le-au refolosit pentru a da un sens adecvat cuvintelor și simbolurilor", explică oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu