“GUVERNUL VA MODIFICA HG PRIVIND STAREA DE ALERTĂ PENTRU A STABILI PRINCIPALELE REGULI PE PERIOADA CAMPANIEI ELECTORALE”

Distribuie pe:

Guvernul va aproba, în ședința de joi, modificarea Hotărârii de Guvern privind starea de alertă, pentru a stabili principalele reguli pe perioada campaniei electorale, a anunțat prim-ministrul Ludovic Orban.

“În cursul ședinței, vom adopta modificarea Hotărârii de Guvern privind starea de alertă, pentru a stabili principalele reguli pe perioada campaniei electorale, urmând, ca ulterior adoptării Hotărârii de Guvern, să fie emis ordinul comun al Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și Autorității Electorale Permanente pentru detalii”, a declarat Orban, la începutul reuniunii Executivului.

Potrivit premierului, Guvernul va impune obligativitatea purtării măștii de protecție sanitară de către candidați și susținătorii acestora “în locuri publice, în campania directă, din casă în casă”.

“Este clar că vom impune obligația candidaților și a echipelor de susținători de a purta mască în timpul activităților electorale, chiar și în aer liber, în acțiunile de campanie din locuri publice, în campania directă din casă în casă. De asemenea, va trebui să luăm decizii legate de evenimentele electorale, care vor fi limitate la un număr de maximum 50 de persoane în spații închise și la un număr de maximum 100 de persoane în spații deschise. Evident, la toate evenimentele electorale, participanții la evenimente trebuie să respecte regulile similare regulilor de la evenimentele de tip cultural, adică să păstreze distanța, să poarte mască, să se dezinfecteze. De asemenea, va trebui să impunem dezinfecția mâinilor, înainte, pentru toți susținătorii candidaților, la distribuirea materialelor de campanie, astfel încât să nu existe risc de transmitere a virusului prin transmiterea materialelor de campanie. Sigur, regula ar fi ca materialele să fie cu autoservire sau să fie distribuite prin poștă sau în țiplă. În cazul în care materialele se distribuie din mână, obligația dezinfecției va exista pentru fiecare candidat”, a precizat Orban.

În context, premierul i-a cerut ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, să ia toate măsurile pentru desfășurarea campaniei electorale în conformitate cu legea.

“Domnul ministru Vela, am solicitarea să luați toate măsurile pentru toate structurile din subordine, să avem o campanie care se desfășoară în conformitate cu legea și asigură respectarea măsurilor pe care le adoptăm și să nu avem încălcări ale legii care să afecteze activitatea în această campanie. Pe lângă responsabilitatea efectivă de asigurare a unei campanii democratice, trebuie să fiți implicați și pentru asigurarea respectării măsurilor de protecție sanitară pe perioada campaniei. Va trebui să faceți instruire cu tot personalul din subordine care este implicat în impunerea acestor reglementări. Sunt convins că veți fi pregătiți”, a spus Orban.

 

A ÎNCEPUT SESIUNEA ORDINARĂ

Sesiunea ordinară a Camerei Deputaților, ultima a legislaturii 2016-2020, a început ieri.

La prima ședință a sesiunii ordinare, din totalul de 328 de deputați, și-au înregistrat prezența 185, potrivit anunțului președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

În prima ședință a sesiunii va fi aleasă noua componență a Biroului permanent.

Pentru validarea noului Birou permanent este necesară prezența fizică a deputaților. Grupurile parlamentare vor face propuneri nominale pentru funcțiile de vicepreședinte, secretar și chestor repartizate, iar lista candidaților propuși este supusă în întregime votului deputaților. Votul va fi secret, cu bile, și va avea loc pe bază de programare, pe modelul votului de învestitură.

Astfel, la ora 13.30 a fost programat grupul deputaților PSD, de la ora 14.00 - grupul PNL, de la ora 14.30 - grupul USR, de la 14.45 - grupul Pro Europa, de la ora 15.00 - grupul UDMR, de la ora 15.15 - grupul minorităților naționale, la ora 15.30 - grupul PMP și de la 15.45 - deputații neafiliați.

 

“PĂRINȚII NU VOR MAI COMPLETA DECLARAȚIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE PENTRU A TRIMITE COPILUL LA ȘCOALĂ”

Părinții nu vor mai fi nevoiți să completeze o declarație pe proprie răspundere pentru a trimite copilul la școală, a anunțat, marți, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

“Nu va mai exista acea declarație pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observațional din informarea părintelui sau observarea elevului, precum și adaptarea, sau nu, după un triaj observațional către un triaj epidemiologic, cu existența unui personal medical care să facă acest triaj epidemiologic, cu existența unei zone de izolare, unde un copil care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi, la un moment dat, cantonat până la o evaluare medicală, în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziție de diagnostic. Fiecare din acești copii va fi însoțit pe toată această perioadă, iar nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui, o urgență imediată fiind cea care va solicita o anunțare la 112 și mers către o unitate spitalicească”, a explicat Tătaru într-o conferință de presă despre începerea noului an școlar.

Ministrul a afirmat că, în acest moment, personalul medical din școli va fi suplimentat cu studenți la medicină.

“În acest moment, noi avem tot ce înseamnă personal medical școlar, asistenți și medici, urmând a fi cu studenți din ani mari, precum și cu rezidenți. Fiecare unitate școlară își face evaluarea și ne va raporta în jurul datei de 7 (septembrie - n.r.)”, a adăugat Tătaru.

El a precizat, în context, că preșcolarii - până la 5 ani - nu vor purta mască.

 

“CONSILIILE DE ADMINISTRAȚIE ALE ȘCOLILOR VOR TRANSMITE PE 10 SEPTEMBRIE SCENARIUL PRIVIND ÎNCEPEREA ANULUI ȘCOLAR”

Consiliile de administrație ale unităților școlare vor transmite pe 10 septembrie scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul școlar, a anunțat, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

“Pe 7 septembrie, Institutul Național de Sănătate Publică va face publică și către instituțiile statului evaluarea epidemiologică la fiecare unitate administrativ-teritorială. În acest moment, avem 3.181 de unități administrativ-teritoriale, fiecare din aceste unități va primi evaluare, în funcție de care se va face deschiderea anului școlar, în funcție de scenarii pentru fiecare unitate școlară în parte. Pe 10 septembrie, consiliile de administrație ale unităților școlare vor prezenta comitetelor pentru situații de urgență, DSP și inspectoratelor școlare scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul școlar. Evaluarea în teritoriu se face de către DSP-uri, ISJ-uri, sub coordonarea comitetelor județene pentru situații de urgență. Libertatea, în ghilimele, acordată unităților de învățământ, sub coordonarea DSP-urilor, ISJ-urilor și comitetelor județene pentru situații de urgență, este acea descentralizare, în contextul în care vrem ca fiecare unitate școlară să înceapă particular acest an școlar și scenariile pe care le-am prezentat acum 2 săptămâni să fie adaptate, personalizate pentru fiecare unitate școlară în parte”, a declarat Nelu Tătaru într-o conferință de presă referitoare la începerea noului an școlar.

El a adăugat că primordială pentru ca școală să înceapă în cel mai dorit scenariu, scenariu 1, este distanțarea.

“Existența acestei distanțări de un metru sau folosirea unor separatoare este o condiție pentru aplicarea primului scenariu. La fel, condițiile în care există circuite în școli, pentru a putea asigura circuitul de la intrarea în curte până la intrarea în școală, diferențierea orarelor la clasele primare, pentru a putea gestiona orele de pauză, precum și ieșirea copiilor în curtea interioară, grupurile sociale. Dacă urmărim evoluția în timp și evoluția în comunitatea europeană, vedem că sunt luate măsuri similare, pe care le propunem noi astăzi”, a spus Tătaru.

Ministrul a subliniat că autoritățile își doresc și consideră că multe școli pot desfășura activitatea în condițiile scenariului 1, dar, a adăugat el, rămâne la latitudinea conducerii fiecărei unități școlare.

“Regulile impuse în condițiile unei pandemii le vom respecta, în funcție de fiecare scenariu în parte. Vrem și considerăm că cele mai multe școli pot desfășura o activitate într-un scenariu 1, ceea ce este de dorit, dar rămâne la latitudinea și libertatea adaptării celor trei scenarii la fiecare unitate școlară în parte”, a mai spus Tătaru.

 

Lasă un comentariu