ÎN AMERICA, MOR PĂSĂRILE MIGRATOARE...

Distribuie pe:

Mii de pasări migratoare și-au pierdut viața, inexplicabil, în sud-vestul Statelor Unite, fenomen pe care ornitologii americani îl numesc o tragedie națională, specialiștii bănuind că motivele ar putea fi incendiile și schimbările climatice din ultimii ani.

“Muscarii, rândunelele și pasările din familia Parulidae se numără printre speciile care cad din cer, într-un fenomen de moarte în masă, care are loc în state precum New Mexico, Colorado, Texas, Arizona și Nebraska. Ne temem să nu fie deja alte sute de mii de păsări moarte în întreaga Americă.

Multe carcase de păsări au puține rezerve de grăsime sau masă musculară, unele par să se fi scufundat în pământ în mijlocul zborului...

Pasările migratoare care traversează America, din zonele reci către cele călduroase, au nevoie să aterizeze la fiecare câteva zile, pentru a se realimenta înainte de continuarea călătoriei.

Incendiile, fără precedent, din țara noastră, le-au făcut să își recalculeze traseele și să își schimbe rutele, evitând unele zone periculoase, care însă erau pline de hrană și alte resurse. Astfel, multe dintre ele călătoresc prin deșertul Chihuahua, unde hrana și apa sunt o raritate. Asta înseamnă că multe dintre ele mor, efectiv, de foame.

Pe sol, sunt numai pene și oase... Este ca și cum ar fi zburat până nu au mai putut, efectiv, zbura!

Păsările au avut parte, în ultima perioadă, de o climă foarte uscată, legată de schimbările climatice. Asta înseamnă că găsesc mai puține insecte, principala sursă de hrană. Schimbările climei le-au făcut pe pasări să își înceapă migrația mai devreme, înainte să aibă timp să își facă rezerve corporale de grăsime. O altă teorie ar fi fumul cauzat de incendii, care le-au afectat foarte tare plămânii.

Moartea pasărilor ar putea fi rezultatul mai multor factori combinați și încă nici noi nu știm cum să gestionăm situația”, recunosc ornitologii americani, citați de DiGi24. (L.P.)

 

Lasă un comentariu