PAPA ÎI ÎNDEAMNĂ PE POLITICIENI LA UN “TIP MAI BUN DE POLITICĂ” ȘI PE CREȘTINI SĂ-ȘI ONOREZE CREDINȚA PRIN FAPTE

Distribuie pe:

Papa Francisc a lansat duminică un apel la o schimbare globală de atitudine, denunțând “naționalismul miop, extremist, resentimentar și agresiv” care câștigă teren în politica actuală, relatează DPA.

Mesajul său, parte dintr-o nouă enciclică intitulată “Fratelli Tutti”, se axează pe justiția socială.

Evocând un “anumit regres” în chestiunile globale, Papa Francisc consemnează: “Conflicte vechi, despre care se credea că sunt demult uitate, erup din nou, iar cazurile de naționalism miop, extremist, resentimentar și agresiv sunt în creștere”.

“O comunitate globală a fraternității bazată pe practica prieteniei sociale din partea popoarelor și națiunilor reclamă un tip mai bun de politică, care să fie într-adevăr în slujba binelui comun”, a subliniat Suveranul Pontif (83 de ani).

Pandemia globală de coronavirus ar trebui să inspire o regândire a priorităților globale, a sugerat papa, pastorul a circa 1,3 miliarde de catolici din lume.

“Odată ce această criză sanitară va trece, cel mai nefericit răspuns al nostru ar fi să ne afundăm și mai adânc în consumismul febril și în noile forme de autoconservare egoistă”, a spus el.

“Astăzi, în multe țări, hiperbola, extremismul și polarizarea au devenit instrumente politice”, a denunțat Papa Francisc, criticând rețelele de socializare pentru că au favorizat scăderea standardelor dezbaterii publice.

Suveranul Pontif, care s-a autodeclarat ignorant în ale calculatorului, a deplâns modul în care “agresivitatea socială a găsit un spațiu de neegalat pentru a se extinde prin calculatoare și dispozitive mobile”.

“Lucruri care până acum câțiva ani nu ar fi putut fi spuse de nimeni, fără pierderea respectului tuturor, pot fi spuse acum cu impunitate și în termenii cei mai cruzi chiar și de către unele figuri politice”, a remarcat el.

Francisc i-a invitat pe politicieni să-și bată mai puțin capul cu sondajele de opinie și “abilele tehnici de marketing care vizează în primul rând discreditarea celorlalți” și să se preocupe mai mult de nedreptățile globale.

Papa a propus, de exemplu, redirecționarea cheltuielilor militare spre un “fond global care poate pune capăt, într-un final, foametei și să favorizeze dezvoltarea în țările cele mai sărace”.

În enciclica sa, Suveranul Pontif și-a reiterat criticile față de “cultura bazată pe consumerismul” de astăzi, despre care consideră că-i marginalizează pe cei mai slabi și este concentrată excesiv asupra consumului, căutării profitului și egoismului.

Papa Francisc, fiul unor imigranți italieni în Argentina, cunoscut ca apărător al drepturilor migranților și refugiaților, a condamnat ferm politica frontierelor închise.

În acest sens, el a spus că “fiecare țară aparține de asemenea străinului, întrucât bunurile unui teritoriu nu trebuie refuzate unei persoane nevoiașe care provine din altă parte”.

Suveranul Pontif i-a îndemnat pe oameni să-și învingă frica față de migranți, pentru ca nu cumva aceasta să “condiționeze modul nostru de a gândi și de a acționa până la punctul de a ne face intoleranți, închiși și poate chiar - fără să ne dăm seama - rasiști”.

El i-a atenționat pe creștini că ar trebui să-și onoreze credința prin fapte, pentru că, “credința în Dumnezeu și închinarea la Dumnezeu nu sunt suficiente pentru a ne asigura că trăim într-un mod plăcut lui Dumnezeu”, conform DPA.

Această enciclică a fost dată publicității în ziua sărbătoririi Sf. Francisc, călugăr medieval cunoscut pentru legământul său de sărăcie, dragoste față de natură și pentru respingerea violenței.

Francisc este primul papă care a luat numele acestui sfânt și s-a deplasat sâmbătă la locul de naștere al celui căruia i-a preluat numele, la Assisi (Perugia) pentru a semna oficial documentul înainte de publicarea acestuia.

 

PRIORITĂȚILE ÎN DOMENIUL POLITICII EXTERNE ALE LUI IGOR DODON, CRITICATE VIRULENT DE UN THINK TANK DE LA CHIȘINĂU

Prioritățile de politică externă expuse săptămâna trecută în programul de campanie al președintelui în exercițiu, Igor Dodon, la lansarea candidaturii sale pentru un nou mandat, reprezintă cea mai agresivă tentativă de revizuire a politicii externe a Republicii Moldova din ultimii 20 de ani, apreciază Asociația pentru Politică Externă (APE) de la Chișinău - unul dintre principalele think tank-uri din Republica Moldova în domeniul politicii externe - după o analiză a programului, relatează luni Radio Chișinău și Deschide.md.

Potrivit APE, Igor Dodon, cunoscut pentru orientarea sa pro-Moscova, a declarat că, dacă va fi reales, va transforma Republica Moldova într-o “Punte dintre Est și Vest”, iar Rusia, care are trupe în Transnistria și susține regimul separatist de la Tiraspol, va fi principalul partener strategic al Republicii Moldova.

În opinia experților APE, Igor Dodon ignoră Parteneriatul strategic pentru integrare europeană cu România și nu spune nimic despre importanța strategică a Ucrainei pentru asigurarea securității naționale a Republicii Moldova și a integrității ei teritoriale. Ambelor state vecine le este negat statutul de parteneri strategici primordiali, fiind reduse la dezvoltarea unor simple relații de bună vecinătate și de cooperare, potrivit acestora.

De asemenea, președintele în exercițiu a declarat că Republica Moldova va cere Adunării Generale a ONU aprobarea unei rezoluții privind neutralitatea sa permanentă și va coopera activ cu Mișcarea de nealiniere, despre care APE apreciază că după sfârșitul Războiului Rece s-a remarcat ca un club de state, în mare parte, antiamericane, antioccidentale, cu grave derapaje democratice și influențate tot mai mult de China și Rusia.

Astfel, potrivit APE, prioritățile candidatului Dodon în domeniul politicii externe ar fi în contradicție flagrantă cu Declarația de independență a Republicii Moldova și cu obiectivele ei strategice consfințite în Constituție.

Referitor la statutul de neutralitate permanentă al Republicii Moldova, pe care Igor Dodon îl dorește consolidat “după modelul Austriei, Suediei și Finlandei” - potrivit priorităților prezentate de președintele în exercițiu, APE susține că “statutul de neutralitate al Republicii Moldova este o decizie suverană și nu poate fi dictată din exterior”.

“Odată cu sfârșitul Războiului Rece, Austria, Suedia și Finlanda și-au ajustat treptat conceptele de neutralitate la noile realități internaționale și europene. Ele au renunțat la caracterul categoric, imuabil al statutului lor de neutralitate, optând pentru o mai mare flexibilitate și pragmatism, care le-a permis să adere la UE, să participe la Politica de Securitate și Apărare Comună a UE, să facă parte din Parteneriatul pentru Pace al NATO și să participe la misiunile de menținere a păcii conduse de NATO cu mandat ONU”, menționează APE în document.

Experții APE apreciază că acceptarea neutralității permanente după modelul dictat de Moscova va duce la ancorarea Republicii Moldova pe termen nedefinit în spațiul gri al Europei de Est, sub spectrul de revizionism al Rusiei, renunțarea la obiectivul strategic de aderare la UE și îngustarea opțiunilor de asigurare și consolidare a securității naționale a republicii.

Înainte de a solicita Adunării Generale a ONU aprobarea unei rezoluții privind neutralitatea sa permanentă, Republica Moldova ar trebui să ceară Rusiei respectarea Rezoluției Adunării Generale a ONU, din 22 iunie 2018, cu privire la retragerea trupelor sale staționate ilegal pe teritoriul republicii, susține APE în comunicatul său. Atât timp cât Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, mandatat cu garantarea respectării Cartei ONU, va continua să sfideze rezoluțiile și principiile fundamentale ale Națiunilor Unite, precum și angajamentele sale internaționale, orice altă rezoluție a Adunării Generale a ONU cu privire la neutralitatea Republicii Moldova va fi un document mort din fașă, se menționează în documentul APE.

Și fostul ministru moldovean de externe Nicu Popescu a tras un semnal de alarmă la sfârșitul săptămânii trecute în privința priorităților de politică externă ale candidatului Igor Dodon, potrivit Deschide.md.

“Moldova ar urma să renunțe la obiectivul de aderare la UE și integrare europeană. Programul (lui Dodon) prevede doar «cooperarea» cu UE, cam tot așa cum “cooperarea cu UE” face parte, formal, și din prioritățile de politică externă ale unor state precum Belarus ori Burma”, atenționează Nicu Popescu într-o analiză postată vineri seara pe Facebook.

“Relațiilor cu Uniunea Europeană le sunt dedicate doar două fraze. Nimic concret despre cooperare. Una dintre aceste fraze vorbește despre necesitatea de a apăra Moldova de UE”, scrie el, referindu-se la programul de politică externă al actualului președinte care candidează pentru reînnoirea mandatului la alegerile prezidențiale preconizate la 1 noiembrie.

“Relațiile cu Turcia, China și Rusia sunt puse în fruntea listei, iar relațiile cu UE, România și Ucraina sunt puse la coadă. Fenomenal!”, își exprimă consternarea Nicu Popescu, adăugând că relațiilor cu Rusia și Uniunea Eurasiatică le este dedicată o treime din pagina unde este expusă politica externă a candidatului. Însă candidatul Dodon nu spune absolut nimic despre ridicarea completă a embargoului rusesc, ca obiectiv de politică externă, mai remarcă el. “Esența programului poate fi sintetizată într-o singură frază: Moldova renunță la integrarea europeană, iar embargoul rus este OK”, concluzionează fostul ministru de externe în guvernul Maiei Sandu.

 

ÎNCĂ 45 DE PERSOANE CU COVID-19 AU MURIT

Alte 45 de persoane infectate cu noul coronavirus au murit, numărul total al deceselor în România ajungând la 5.048, informează, luni, Grupul de Comunicare Strategică.

Potrivit sursei citate, este vorba despre 27 de bărbați și 18 femei, internați în spitalele din Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Timiș, Tulcea, Vrancea și municipiul București.

Dintre acestea, două decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40 - 49 de ani, 5 decese la categoria de vârstă 60 - 69 ani, 18 de decese la categoria de vârstă 70 - 79 ani și 20 decese la categoria de peste 80 de ani.

Conform GCS, 42 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar trei pacienți nu au prezentat comorbidități.

 

NICUȘOR DAN: AM FĂCUT TESTUL COVID-19 ȘI AM DECIS SĂ MĂ AUTOIZOLEZ PÂNĂ LA AFLAREA REZULTATULUI

Primarul general ales, Nicușor Dan, anunță că și-a făcut testul COVID-19 și că a decis să se autoizoleze până la aflarea rezultatului.

“Am făcut testul COVID-19 și am decis să mă autoizolez până la aflarea rezultatului, după ce am aflat astăzi că este posibil să fi fost expus contactării virusului. În afara emisiunilor TV, am purtat permanent mască și militez pentru respectarea tuturor măsurilor de protecție împotriva acestei boli. Nu am niciun fel de simptome specifice bolii. Revin curând - cu vești bune, sper”, a scris el pe Facebook.

Luni dimineață, premierul Ludovic Orban a solicitat testarea pentru coronavirus, după ce una dintre persoanele alături de care s-a aflat în același platou de televiziune, în cursul săptămânii trecute, a fost confirmată pozitiv. Tot luni dimineață, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Ministerul Fondurilor Europene, Nicușor Dan anunța că se va testa în cursul zilei pentru a afla dacă este infectat sau nu cu noul coronavirus.

“Am fost într-o emisiune TV, miercuri, înainte ca domnia sa să fie confirmat. Nu intru în definiția contactului, dar aseară am aflat informația și în cursul zilei de astăzi am să mă testez. (...) Există niște normative care reglementează această chestiune. Conform definiției de caz, nu sunt contact direct, nu am această obligație legală. În cursul zilei de azi o să fac testele”, a mai spus el.

 

NICUȘOR DAN: O SĂ AVEM O IARNĂ CU MAI MULTE AVARII DECÂT ÎN 2019

Primarul general ales al Capitalei, Nicușor Dan, a estimat luni că în iarna 2020-2021 se vor înregistra mai multe avarii decât în iarna precedentă, din cauza învechirii rețelei și a faptului că în timpul verii nu au fost făcute reparațiile necesare.

El a adăugat că imediat după preluarea mandatului se va ocupa de asigurarea stocurilor de materiale și a echipelor pentru intervenții.

“Ceea ce noi putem să facem, imediat după preluarea mandatului, este să avem stocuri de materiale pentru intervenții și să avem echipe pregătite pentru intervenții, inclusiv detectoare de avarii, care nu există în momentul de față. Am spus că o să facem niște licitații de urgență, pentru ca nu doar echipele Termoenergetica să intervină pe teren, ci și privați, pe care să îi contractăm în regim de urgență, pentru ca să putem să intervenim pe avarii cât mai redepe”, a spus Nicușor Dan.

El a vorbit și despre îmbunătățirea comunicării cu bucureștenii, astfel încât acestora să li se răspundă la apeluri și să existe termene rezonabile de remediere a avariilor.

“Având fondurile europene, suntem optimiști că putem să semnăm contractul de finanțare, începând din această primăvară să începem să facem lucrările de schimbare a rețelei”, a adăugat primarul general ales.

 

CELE MAI MULTE CAZURI NOU CONFIRMATE DE CORONAVIRUS - ÎN BUCUREȘTI, IAȘI, CLUJ, NEAMȚ

Municipiul București - 562 și județele Iași - 116, Cluj - 83, Neamț - 69, Galați - 65 și Prahova - 59 sunt zonele cu cele mai multe cazuri nou confirmate de coronavirus față de ultima raportare, informează, luni, Grupul de Comunicare Strategică.

Cele mai puține cazuri s-au înregistrat în județele Covasna - 2, Olt - 2, Ialomița - 4 și Tulcea - 8.

Distribuția pe județe a cazurilor noi, înregistrate în ultimele 24 de ore, este următoarea: Alba - 27; Arad - 12; Argeș - 14; Bacău - 38; Bihor - 19; Botoșani - 18; Brașov - 42; Brăila - 23; Buzău - 12; Călărași - 12; Cluj - 83; Constanța - 29; Covasna - 2; Dâmbovița - 30; Dolj - 36; Galați - 65; Giurgiu - 17; Gorj - 17; Harghita - 10; Hunedoara - 11; Ialomița - 4; Iași - 116; Ilfov - 44; Maramureș - 23; Mehedinți - 7; Mureș - 33; Neamț - 69; Olt - 2; Prahova - 59; Sălaj - (-1); Sibiu - 12; Suceava - 14; Teleorman - 19; Timiș - 24; Tulcea - 8; Vaslui - 29; Vâlcea - 39; Vrancea - 11; București - 562.

 

PREMIUL NOBEL PENTRU MEDICINĂ

Cercetătorii Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice au fost desemnați, luni, laureații premiului Nobel pentru medicină, pe anul 2020, pentru descoperirea virusului hepatitei C, conform anunțului făcut de Thomas Perlmann, secretar general al Comitetului Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

 

CONDUCEREA PNL A RATIFICAT PROTOCOLUL DE COLABORARE ÎN PLAN LOCAL CU PMP

Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a ratificat, luni, protocolul de colaborare în plan local cu Partidul Mișcarea Populară, a anunțat secretarul general al PNL, Robert Sighiartău.

“În cadrul Biroului Executiv am votat și ratificat protocolul de colaborare în plan local între PNL și PMP. După cum știți, PMP se află la guvernare alături de PNL, facem parte din aceeași familie politică - Partidul Popular European - și am luat decizia ca în consiliile locale, consiliile județene să avem un protocol de colaborare, în primul rând pentru a pune în aplicare programele de dezvoltare locală, promisiunile pe care le-am avut ambele partide în campanie și pentru a colabora foarte bine, așa cum o facem la nivel național”, a precizat Sighiartău după ședința conducerii PNL.

Colegiul Național al PMP a aprobat, duminică, semnarea unui protocol de colaborare cu PNL pentru crearea de majorități de dreapta în consiliile județene și locale, a anunțat liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac.

 

Lasă un comentariu