S-A STINS O FLACĂRĂ...

Distribuie pe:

Viața muzicală târgumureșeană a fost zguduită de vestea tragică a trecerii în eternitate, într-un mod necruțător, a directorului Filarmonicii de Stat, o veste care a impresionat întreaga comunitate a muzicienilor din țară și de peste hotare, lăsând în urmă multă durere.

Vasile Cazan, o personalitate plurivalentă, dirijor și compozitor, s-a aflat la cârma instituției sus-amintite, mai bine de 20 de ani, deținând și bagheta de dirijor al corului. Un devotament cu totul special, o responsabilitate dusă la cele mai înalte cote față de instituție i-au animat existența, în tot acest timp, asigurând, cu mult tact, un climat de echilibru, liniște și bună conlucrare în toate compartimentele administrative și artistice.

Concertele simfonice, vocal-simfonice, programele, festivalurile cu tradiție precum “Zilele Muzicale Târgumureșene”, “In memoriam Constantin Silvestri”, “Musica Sacra”, afișele ce prezentau nume sonore de artiști români și străini care urcau pe podiumul târgumureșean stau mărturie calităților lui de organizator, întinerind substanțial și îmbunătățind structura celor două ansambluri mari, respectiv Orchestra Simfonică și Corul Mixt, conferind amprenta personală tuturor resorturilor activității instituției.

Intuind direcția spre care se îndreaptă gustul unui anumit public, pe lângă cel tradițional prezent, a găsit calea de a-l atrage în sala de concert, oferind un repertoriu care să satisfacă cerințe cât mai diverse, însă, nu în dauna calității, având în vedere și componenta educativă în spiritul muzicii clasice. Urmarea este cunoscută prin afluența crescută a melomanilor, adesea sala de concert fiind neîncăpătoare pentru numerosul auditoriu.

În aceeași accepțiune a extins activitatea instituției și în afara Palatului Culturii, realizând concerte în parteneriate cu institutele de învățământ de prestigiu din oraș, precum Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “G.E. Palade”, Universitatea de Arte ș.a.

Preocuparea pentru afirmarea noii generații de artiști s-a concretizat în nenumărate concerte în care au fost programați, an de an, tineri muzicieni locali și nu numai.

S-a stins o flacără... S-a pierdut un spirit cultivat, un muzician subtil, un manager iscusit, un om de mare sensibilitate și gentilețe, un iubitor de oameni, generos, în pofida faptului că a fost greu încercat de soartă. Lasă un mare gol în urma sa, dar rămâne în memoria noastră ca un credincios și fidel slujitor al Muzicii.

 

Lasă un comentariu