PE LISTA BOLILOR INFECTOCONTAGIOASE, A FOST INTRODUS ȘI SARS-COV-2

Distribuie pe:

La solicitarea Ministerului Sănătății (MS), în ședința din 28 octombrie 2020, Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea sau, după caz, în unități sanitare sau în spații alternative atașate acestora, precum și a listei unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave.

Potrivit MS, lista aprobată cuprinde 24 de boli infectocontagioase și a fost propusă de Institutul Național de Sănătate Publică. Sunt acele tipuri de boli determinate de agenți patogeni care determină un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave și poate determina rapid apariția de focare de boli transmisibile sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional. Aceste boli infectocontagioase necesită identificare rapidă, declarare și instituire de măsuri imediate, în scopul limitării extinderii bolii în populația generală. În această listă a fost introdus și SARS-CoV-2.

Iată lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu sau în spitale: poliomielita, difteria, rujeola, pertussis, febra tifoidă, febra paratifoidă, boala meningococică (MCSE), tuberculoza pulmonară cu microscopie pozitivă, antrax pulmonar, rabia umană, holera, pesta, variola (varioloidul), gripa umană cauzată de un nou subtip de virus gripal, cazuri umane de gripă aviară înalt patogenă, febra hemoragică Lassa, Ebola, febra hemoragică Marburg, febra hemoragică Crimeea Congo, febra galbenă, Nipah, SARS, Mers-CoV2 și SarsCov2.

Având în vedere faptul că bolile infectocontagioase sunt tratate în primul rând în spitalele și secțiile de boli infecțioase de pe teritoriul țării, lista unităților sanitare de bază în care persoanele bolnave vor fi izolate în scopul evaluării clinico-biologice și acordării serviciilor medicale necesare cuprinde în primul rând aceste tipuri de unități sanitare.

În funcție de capabilitățile acestor unități spitalicești, de fazele evolutive și de extindere a unei epidemii sau pandemii, sunt spitale de Faza I, reprezentate de spitalele clinice de boli infecțioase, iar dacă acestea sunt depășite, pacienții cu forme ușoare, medii, severe și critice se vor trata în unități sanitare care dețin compartiment (secție) ATI, cu capacitate de ventilație mecanică și care se bazează pe sistemul pavilionar disponibil în majoritatea spitalelor (secțiilor) județene de boli infecțioase sau al spitalelor (secțiilor) județene de pneumoftiziologie, care reprezintă spitalele de Faza II.

Rețeaua de spitale și unități sanitare ce asigură suportul pentru spitalele de Faza I și Faza II, precum și nominalizarea acestora, se stabilesc la nivel local. (L.P.)

 

Lasă un comentariu