PARAZIȚII DE MALARIE SUPRAVIEȚUIESC ÎN CORPUL UMAN...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Pennsylvania, citați de descopera.ro, susțin că paraziții de malarie supraviețuiesc sezonului uscat și fără țânțari, prin faptul că așteaptă, liniștiți, în corpul uman, până la revenirea sezonului ploios, care aduce țânțarii...

“Prin studiul nostru, am reușit să explicăm modul în care paraziții malariei (Plasmodium falciparum) supraviețuiesc perturbării ciclului lor de viață.

Unul dintre marile mistere ale malariei era tocmai înțelegerea modului în care paraziții supraviețuiesc sezonului uscat, în care lipsesc țânțarii, pentru transmisia între oameni.

Astfel, am constatat că paraziții de malarie, care afectează sute de miloane de oameni din întreaga lume și ucid aproape 300.000 de copii din Africa, în fiecare an, se răspândesc printre oameni prin intermediul înțepăturilor de la țânțarii infectați.

Cu toate acestea, în multe regiuni de pe glob, în care malaria este endemică, un sezon extrem de uscat elimină toate locurile de împerechere ale țânțarilor, astfel că insectele dispar, iar transmisia malariei este întreruptă timp de câteva luni, în fiecare an!

În aceste zone, în cazul oamenilor infectați, dar care nu prezintă simptome, paraziții pot fi prezenți tot timpul anului, însă cazurile simptomatice de malarie apar doar atunci când țânțarii sunt prezenți. Prin urmare, cazurile reapar odată cu revenirea sezonului ploios, atunci când țânțarii se întorc și ciclul lor de viață reîncepe.

Rezultatele noastre sunt foarte interesante (și importante!) pentru că sugerează existența adaptării derivate a parazitului de la oameni, precum și adaptări ale acestuia în timpul sezonului uscat, atunci când indivizii nu sunt expuși la țânțari.

Ar putea fi tentant să speculăm că, în timpul sezonului umed, mușcăturile de țânțar modifică dezvoltarea paraziților în gazda umană, pentru a favoriza dezvoltarea și transmisia la țânțari. Totuși, modul prin care acest proces are loc rămâne deocamdată un mister, deși este cert faptul că paraziții rămân activi în corpul uman și în afara condițiilor de rezistență”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

Lasă un comentariu