“ÎN SĂCULEȚ ERAU MULTE MONEDE DE AUR”

Distribuie pe:

A fost odată ca niciodată un rege care obișnuia să îi supună la tot felul de încercări pe locuitorii din regatul său, pentru a vedea cum reacționează și ce decizii iau în funcție de situație.

Într-o bună zi, regele s-a gândit să așeze, în mijlocul celui mai circulat drum din regat, un bolovan. Asta a și făcut, după care s-a ascuns și s-a așezat să privească dacă cineva va lua pietroiul din mijlocul drumului. Zeci de oameni treceau, în fiecare zi, pe acel drum, de la cei mai bogați comercianți până la curtenii regelui.

Toți vedeau bolovanul, dar îl ocoleau și treceau mai departe. Nu puțini erau și cei care, trecând pe lângă pietroi, nu ezitau să îl învinuiască pe rege și să îl acuze că nu are grijă de străzi, de curățenie și că nu ar trebui să existe asemenea bolovani pe drumurile lor. Într-o bună zi, pe drum avea să treacă un țăran simplu, care căra din greu o traistă plină de legume. Țăranul a lăsat legumele jos și s-a apropiat de bolovan, încercând să îl dea din drum. S-a chinuit din greu, dar în cele din urmă a reușit să dea bolovanul la o parte. Când a ridicat de pe jos traista sa cu legume, țăranul a văzut un săculeț în mijlocul drumului, chiar pe locul în care fusese bolovanul. În săculeț erau multe monede din aur și un bilet scris de rege, care spune că tot aurul din săculeț îi rămâne celui care va da bolovanul din drum.

Lasă un comentariu