COMORILE, MEDICAMENTELE ȘI... CRUCEA DOMNULUI

Distribuie pe:

* “Sfânta Cruce, în viața fiecărui credincios, este foarte importantă, căci privind la ea și cugetând la patimile Domnului Hristos, uităm de necazurile vieții și primim putere pe calea mântuirii. Și, până nu este prea târziu, trebuie să înțelegem că salvarea noastră ne este dată prin Cruce. Crucea este prima și ultima hartă a lumii. A-ți lua Crucea înseamnă a avea propria Cruce, fără de care nu te poți orienta pe pământ. A nu avea Cruce, a nu-ți lua Crucea, înseamnă că nu poți, nu vrei, nu știi, nu înțelegi să răspunzi la chemarea lui Dumnezeu, la iubirea lui Hristos, la împlinirea Duhului Sfânt, înseamnă că-ți pierzi definitiv sufletul în cotloanele acestui neam desfrânat și păcătos. A-I urma lui Hristos, înseamnă a te orienta în Cer. Fără de cruce pierim, oameni buni!”

***

* “Credința, rugăciunea și postul. Iată medicamentele adevărate ale tuturor necazurilor noastre. Nu credința formală, de mântuială, ci aceea străbătută de adâncul smereniei. Nu rugăciunea mecanică, întâmplătoare, ci aceea care actualizează dialogul minții și sufletului nostru cu Dumnezeu”.

***

* “Dacă întrebi un om înțelept care sunt adevăratele comori ale oamenilor, el răspunde astfel: Dragostea, familia, sănătatea, înțelepciunea, omenia, generozitatea și bunătatea sunt adevăratele valori ale oamenilor. Să ajuți un om aflat în necaz, să spui o vorbă bună unui om necăjit, să înveți să ierți și să ceri iertare la rândul tău, sunt virtuți pe care le iubește Dumnezeu și oamenii. Iată comori pe care le are oricine la îndemână. Nu ne rămâne decât să le folosim, căci aceste comori nu dispar niciodată, dimpotrivă, se tot adună”.

Preot Dr. ȘINCAN NICOLAE (1952-), din părinți intelectuali, învățătorii Nicolae și Felicia. Școala generală Vlădeni și Codlea, jud Brașov (1959-1967); Liceul Teoretic Codlea (1967-1971); Institutul de grad universitar Sibiu (1971-1975). Locul nașterii Șeulia de Mureș. Preot în parohia ortodoxă Frunzeni, Prot. Reghin-Mureș (1975-1989); preot la Parohia ortodoxă Târgu-Mureș; Protopop al Protopopiatului Ortodox Târgu-Mureș; deputat în Adunarea Națională Bisericească; consilier județean (1990-2004).

Domenii de cercetare: teologie, patrimoniu cultural, asistență socială. A participat la Congresul Academiei Româno-Americane de Arte și Științe, la Reno, Nevada, SUA, în 1995, și Liege, Belgia,1998. A participat la numeroase conferințe și simpozioane, a publicat articole, referate în reviste de specialitate, buletine periodice. Membru în Asociația Națională “Cultul eroilor”, filiala Mureș; Societatea Cultural patriotică “Avram Iancu”; ASTRA, Despărțământul Târgu-Mureș; Uniunea social-culturală și de atitudine civică a românilor de pretutindeni Vatra Românească. Distincții bisericești: sachelar, iconom, iconom stavrofor, crucea patriarhală. Recunoașterea meritelor și contribuției s-a făcut și prin atribuirea distincției “Fibula de la Suseni”. A devenit doctor în teologie, având ca lucrare “Protopopiatul Ortodox Român din Târgu-Mureș”, la Academia Teologică din Chișinău; Tot aici își susține și masteratul cu disertația “Așezăminte monahale dispărute din Transilvania”. A fondat publicația “Cronos”, iar în prezent face parte din colectivul de redacție al revistei culturale “Vatra veche”. A scris numeroase cărți cu conținut teologic, social, cultural, de o frumusețe aparte, și sute de articole în diferite editoriale.

În ultimii ani, a fost ales președintele Ziariștilor Profesioniști din România, filiala Târgu-Mureș, misiune care și-o duce cu toată seriozitatea și responsabilitatea.

Crucea Domnului și a vieții, după cum era firesc, a venit și peste sfinția sa, deși am putea spunea prea devreme. Aceasta nu a putut însă să doboare omul, teologul, cărturarul, prietenul la nevoie care a fost și rămâne părintele protopop Șincan Nicolae Gheorghe, care în lupta vieții și îndeplinirea scopului ei a fost urmat tot timpul de dragostea și “sfatul părinților de a nu-și face neamul de rușine...”

Rămâne, pentru cei de azi, un exemplu de dăruire în misiunea divină, un exemplu de dragoste pentru neam și țară, un exemplu pentru cultura românească și, nu în ultimul rând, un prieten de nădejde, care întotdeauna poate să aducă lumină în sufletele întunecate, liniște și pace în sufletele obosite și bolnave.

 

Lasă un comentariu