CLARIFICĂRI ALE MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII REFERITOARE LA VACCINUL ANTI-COVID

Distribuie pe:

“Demararea campaniei de vaccinare a populației din Marea Britanie cu noul vaccin BioNTech-Pfizer împotriva SARS-CoV-2 a fost marcată de raportarea a două reacții adverse de tip anafilactic, care au necesitat monitorizare medicală. Acest eveniment a stârnit un val de îngrijorare cu privire la posibilitatea apariției reacțiilor alergice, însă sunt necesare câteva clarificări”, se arată pe portalul vaccinare-covid.gov.ro.

Este adus în vedere istoricul alergologic al persoanelor, înainte de a se vaccina.

“Food and Drug Administration (FDA) a formulat recomandări pentru administrarea vaccinului împotriva COVID-19. Experții consideră că vaccinul poate fi administrat în siguranță chiar și pacienților cu istoric de alergii, dar ar trebui evitat în cazul celor care au avut în antecedente reacții alergice severe la substanțe ce intră în compoziția vaccinului. Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor Medicale din Marea Britanie (MHRA) a recomandat însă ca persoanele cu antecedente alergice (fie ele alimentare sau medicamentoase) să evite vaccinarea.

Așadar, reacțiile anafilactice survin în contextul unui teren personal preexistent și sunt reacții adverse care, deși sunt cunoscute în cazul tuturor vaccinurilor, sunt rare și nu reprezintă un efect advers cu care să se confrunte majoritatea persoanelor care se vaccinează. Doar două persoane din zecile de mii cărora li s-a administrat Vaccinul Pfizer-BioNTech în Marea Britanie au avut o astfel de reacție alergică”, precizează sursa citată.

Cu toate că există riscul unor reacții alergice, oficialii guvernamentali dau asigurări că acestea sunt rare. “Orice medicament poate avea efecte adverse, însă cele mai multe dintre acestea nu sunt grave. Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică atrage, de asemenea, atenția că orice vaccin vine cu riscul unor posibile reacții alergice. Frecvența apariției lor este specificată în prospectul fiecărui produs și derivă din datele obținute în urma studiilor clinice. Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19, studiile de fază 3 care au inclus 44.000 de participanți au arătat că riscul de a dezvolta reacții alergice este de 0,63% în lotul persoanelor vaccinate versus 0,50% în lotul celor care au primit placebo”, anunță Ministerul Sănătății.

Agenția Europeană a Medicamentelor ar putea da undă verde vaccinului în 23 decembrie, astfel că primele persoane vaccinate în România vor fi între “Crăciun și Anul Nou”. (I.S.)

Lasă un comentariu