ROMÂNIA, CEA MAI SLABĂ CLASARE DIN ISTORIA PARTICIPĂRILOR LA CAMPIONATUL EUROPEAN!

Distribuie pe:

Naționala de handbal feminin a României a fost învinsă marți, la Kolding, de campioana mondială en-titre, Olanda, scor 35-24 (16-12), în ultimul meci din Grupa a II-a. Tricolorele au încheiat astfel fără punct grupa principală, au înregistrat o singură victorie în competiție, cu Polonia, în grupa preliminară, și au ocupat locul 12 la general, cea mai slabă clasare din istoria participărilor la Campionatul European. România a participat pentru a 13-a oară la Campionatul European, din 14 ediții, ratând o singură apariție, în 2006. În 1998 a obținut cea mai slabă clasare - locul 11, “depășită” în 2020, iar cea mai bună clasare a fost în 2010, când a obținut medalia de bronz. Clasările complete: 1994 - locul 10, 1996 - 5, 1998 - 11, 2000 - 4, 2002 - 7, 2004 - 7, 2008 - 5, 2010 - medalie de bronz, 2012 - 10, 2014 - 9, 2016 - 5, 2018 - 4 și 2020 - 12. Rezultatele complete ale României la această ediție a CE sunt următoarele: 19-22 cu Germania, 28-24 cu Polonia, 20-28 cu Norvegia, în grupa preliminară D, respectiv 20-25 cu Croația, 24-26 cu Ungaria și 24-35 cu Olanda. În urma acestora, România încheie pe locul 6 în grupa II, cu 0 puncte, și locul 12 la general, aceasta fiind cea mai slabă clasare din istoria participărilor sale la CE. La ultima ediție a Campionatului European, naționala României s-a clasat pe locul 4, după 20-24 cu Olanda, în finala mică. Chiar înaintea acelei partide, căpitanul naționalei tricolore, Cristina Neagu, a suferit o ruptură de ligamente în partida cu Ungaria, ratând lupta pentru medalii la CE. Deținătoarea recordului de titluri europene este Norvegia, cu 7 medalii de aur.

 

KARATIȘTII DE LA CS DRAGON DO TÂRGU-MUREȘ, MEDALIAȚI LA CUPA CAMPIONILOR EUROPENI

Sala Sporturilor “Horia Demian” din Cluj-Napoca a găzduit, timp de două zile, întrecerile celei de-a 11-a ediții a Cupei Campionilor Europeni la karate WUKF, competiție organizată de Federația Română de specialitate și sub egida forului continental WUKF. Printre cei prezenți s-au numărat și trei karatiști de la CS Dragon Do Târgu-Mureș, pregătiți de antrenorul Mihai Notar, care au cucerit 6 medalii, dintre care 2 de aur, 2 de argint și 2 de bronz. Medaliile de aur au fost obținute de Csegedi Ors la kata și kumite, categoria de vârstă 12 ani, acesta trecându-și în palmares și un argint la kumite-kihon. Tot la categoria de vârstă 12 ani, Aura Cristina Suciu a câștigat o medalie de argint la kata și un bronz la kihon, iar la categoria 9 ani, Toth Kincso a luat a argintul la kata. De menționat că, Aura Cristina Suciu și Toth Kincso sunt începătoare, cele două având doar centura albă. Cei trei karateka mureșeni s-au numărat, în luna august, și printre performerii Campionatului Național de la Sighișoara, unde au reușit, de asemenea, mai multe clasări pe podiumul de premiere. Clubul Dragon Do are legitimați și alți sportivi cu rezultate notabile pe plan intern și internațional, campioni mondiali sau europeni, însă părinții acestora au decis să nu îi lase să participe la competiția de la Cluj din cauza pandemiei de COVID-19.

 

DISCURS TRANȘANT AL CRISTINEI NEAGU, DUPĂ REZULTATELE DEZAMĂGITOARE ALE ROMÂNIEI

România a pierdut și meciul cu Olanda și a încheiat Campionatul European din Danemarca pe locul 12 la general, cea mai slabă clasare din istoria participărilor primei reprezentative. “Sunt obosită, sunt destul de rău din punct vedere fizic, iar la ultimele 3-4 meciuri am avut dureri mari la genunchi. Acum urmează o perioada de pauză. Psihic sunt dezamagită de acest rezultat. Este cel mai slab turneu la care am participat, cu o singură victorie”, a spus Cristina Neagu. În urma evoluțiilor dezamăgitoare ale naționalei, Cristina Neagu a fost rugată să facă o comparație între fostele sale colege de la prima reprezentativă și noua generație a României. “Să fim realiști, nu ne putem ascunde după deget, diferența este destul de mare. Cu aceste jucătoare mergem la drum, dar ține de fiecare, de cum te antrenezi, de atitudine, de inteligența de joc. Sunt mai mulți factori care fac jucătoarele mai bune. Cred că fiecare trebuie să își facă o analiză și să muncească mai mult. Nu este de ajuns să fii la națională, ci trebuie să fii bun pentru ca echipa să performeze. Pentru mine, acest turneu preolimpic înseamnă mult și trebuie să avem o echipă competitivă în cel mai scurt timp. Contează mult și atitudinea. Unele jucătoare ar trebui să fie conștiente că nu e de ajuns doar să vină la națională. Nu e asta cea mai mare realizare, ci ceea ce fac de acum încolo. Acum mulți ani, când veneai la națională, dacă reușeai să ajungi, abia îți găseai locul, atât de mare era concurența. Acum, baza de selecție nu a fost atât de mare, li s-a dat șansa unor fete, dar mi se pare că unele dintre ele se comportă ca și cum au cine știe ce realizări doar pentru că au ajuns aici. Să lase capul în pământ, să muncească mai mult fiindcă nu au realizat nimic. Ca să ajungem să ne batem pentru o medalie trebuie să arătam altfel. Suntem câteva jucătoare în echipa asta care am muncit în acest ciclu preolimpic de 5 ani, ne-am sacrificat și îmi doresc să ajungem la Jocurile Olimpice. Nu suntem multe fete de peste 30 de ani, dar unele fete ar trebui să muncească mai mult. Altfel, vom arăta ca la acest Euro, iar eu chiar nu cred că România este o echipă care poate obține doar o victorie la un turneu final. România are o istorie în handbal și ar fi păcat să nu ajungem acolo unde ne este locul”, a spus Cristina Neagu.

 

LADISLAU BÖLÖNI, REACȚIE VEHEMENTĂ DUPĂ CE SEBASTIAN COLȚESCU A FOST ACUZAT DE RASISM

Ladislau Bölöni, cel care are o vastă experiență în fotbalul internațional, sare în apărarea lui Sebastian Colțescu și spune că termenul folosit atunci când l-a indicat pe Pierre Webo n-are nicio legătură cu rasismul. În prezent la Panathinaikos, antrenorul în vârstă de 67 de ani condamnă autoritățile din România care au sărit să-și prezinte scuze pentru gestul de rasism. Bölöni spune că va trimite și o scrisoare la UEFA și FIFA, în care va explica acest lucru. În același timp, Laci Bölöni îi condamnă pe cei de la FRF și pe ministrul Tineretului și Sportului, care s-au grăbit să-și prezinte scuze pentru scandalul de rasism provocat de Sebastian Colțescu: “Eu vorbesc româna aproape la fel de bine ca limba mea maternă, maghiară. Franceza o vorbesc, cred că foarte bine. Nu sunt departe nici cu engleza, puțin mai departe cu portugheza. Când ai exprimări rasiste, accentul tău, cuvintele tale, limbajul corpului trădează aceste porniri extrem de urâte, condamnabile. Ori eu n-am sesizat așa ceva la Colțescu! Și, repet, am pretenția că știu bine limba română. Faptul că tu spui «ăla negru», ca să identifici repede un om, păi asta nu poate fi niciodată rasism! Exprimarea lui Colțescu n-a avut nicio urmă de dispreț sau de ură, vizavi de persoana care era pe banca formației turce. O mare problemă în această situație, dacă vrei să o înțelegi, e că, în limba română, cuvântul «negru» descrie o culoare. Colțescu nu spune “niggar”, cuvânt în engleză cu cononație rasistă, el nu spune «cioară», care e un cuvânt jignitor în română. Colțescu folosește un cuvânt din română, care e interpretat, în mod eronat, de către cei care l-au auzit. Iar ăsta a fost ghinionul brigăzii din România. Iar în reacțiile care au curs de aici, am auzit și o chestie care m-a bulversat. Am văzut că, în țară, unul dintre marii dătători de lecții spunea că arbitrii trebuie să vorbească în engleză, limba internațională, în timpul meciurilor. De acord! Dar n-au această obligație și când vorbesc între ei! Atunci, vorbesc în limba lor maternă, în care se descurcă cel mai bine. Eu am avocatul meu în Franța și cred că am să redactez o scrisoare cu ajutorul lui și să o trimit atât la UEFA, cât și la FIFA. O să le explic ce au putut trăi acești arbitri, care au fost pe “Parc des Princes”, și în ce “găleată” au putut să cadă. Și, din păcate, vor fi marcați de acest episod pentru o viață întreagă”, a declarat Bölöni pentru Adevărul.

 

MECIUL ROMÂNIEI DIN CROAȚIA A FOST REPROGRAMAT DE UEFA

Meciul dintre selecționatele feminine ale României și Croației, care trebuia să aibă loc pe 1 decembrie, în Croația, în preliminariile Campionatului European din 2022, a fost reprogramat pentru data de 22 februarie 2021, a anunțat, marți, Federația Română de Fotbal pe site-ul său. În urma depistării a două cazuri de COVID-19 în cadrul delegației care urma să facă deplasarea în Croația, naționala feminină nu a primit acordul de a părăsi țara. Întreg lotul și staff-ul tehnic au intrat în carantină, cu posibilitate de retestare după 7 zile, fiind considerați contacți direcți ai celor doi infectați. În urma prezentării acestor argumente la UEFA, s-a decis reprogramarea partidei. Partida cu naționala Croației se va juca pe 22 februarie, de la ora 17:00, tot pe stadionul Aldo Drosina. “Este o veste foarte bună, ne bucurăm să putem încheia această campanie de calificare pe teren. Cu siguranță nu a avut desfășurarea la care ne-am fi așteptat, însă sperăm ca la ora meciului cu naționala Croației să avem la dispoziție cele mai bune jucătoare pentru a putea încheia cu o victorie aceste preliminarii. Avem un obiectiv de atins: să încheiem grupa pe locul trei, pentru a fi în urna a treia la tragerea la sorți pentru preliminariile la Mondial”, a declarant selecționerul primei reprezentative feminine, Mirel Albon. Tragerea la sorți pentru preliminariile Cupei Mondiale de fotbal feminin din 2023, găzduită de Australia și Noua Zeelandă, va avea loc în luna aprilie a anului viitor. “Am pregătit deja un plan de acțiuni pentru anul viitor. Ne vom afla adversarii în luna aprilie, iar în toamnă, cel mai probabil, vom începe campania de calificare. Sperăm să avem tot lotul complet și apt pentru această campanie, deoarece ne dorim foarte mult să obținem prima noastră calificare la un Mondial”, a subliniat Albon. În clasamentul Grupei H al preliminariilor, pe primul loc a încheiat Belgia, cu 21 puncte, urmată de Elveția, 19 puncte, România este a treia, cu 9 puncte, Croația a patra, cu 7 puncte, iar Lituania este ultima, fără vreun punct. În meciul tur, România a dispus cu 4-1 de Croația, pe 22 septembrie, la Mogoșoaia.

 

Lasă un comentariu