SEMNE TIMPURII ALE DEMENȚEI

Distribuie pe:

Specialiștii de la csid.ro afirmă că uitarea ușoară poate fi o parte normală a procesului de îmbătrânire, însă în cazul în care problemele de memorie afectează grav viața de zi cu zi, acestea ar putea fi semne timpurii ale demenței.

Iată care ar fi primele simptome:

Problemele cu memoria - Modificările sunt adesea subtile și au tendința de a implica memoria pe termen scurt. O persoană mai în vârstă poate fi capabilă să își amintească evenimente care au avut loc cu ani în urmă, dar să uite ce a servit la micul dejun. Alte simptome de modificări ale memoriei pe termen scurt includ lupta de a-și aminti de ce au intrat într-o anumită cameră sau ce și-au propus să facă pentru respectiva zi.

Dificultăți în a găsi cuvintele potrivite - Un alt simptom precoce de demență îl constituie lupta pentru a comunica gândurile. O persoană cu început de demență poate avea dificultăți în a explica ceva sau în a găsi cuvintele potrivite pentru a se exprima. Conversația cu o persoană care are demență poate fi dificilă și poate dura mai mult decât o conversație cu alte persoane, în mod normal.

Modificări ale stării de spirit - Schimbările bruște ale stării de spirit sunt de asemenea semne ale demenței. Dacă aveți demență, nu este întotdeauna ușor de recunoscut acest lucru pe cont propriu, dar este posibil să observați această schimbare la alte persoane care suferă. Depresia, de exemplu, este un semn tipic de demență precoce. Împreună cu schimbările de dispoziție puteți observa, de asemenea, o schimbare de personalitate, cel mai adesea aceasta rezumându-se la dezvoltarea timidității.

Apatie - Apatia apare frecvent în demența precoce. O persoană care suferă de demență ar putea pierde interesul pentru hobby-uri sau alte activități. S-ar putea să nu mai dorească să iasă din casă sau să facă ceva distractiv. Își pierde interesul pentru a petrece timp cu prietenii și familia și devine o persoană aplatizată emoțional.

Dificultăți în executarea sarcinilor normale - O schimbare subtilă în capacitatea de a finaliza sarcinile uzuale poate indica faptul că cineva experimentează un început de demență. Acest lucru începe, de obicei, cu dificultăți în exercitarea sarcinilor mai complexe, cum ar fi jocurile care au o mulțime de reguli.

Confuzie - O persoană aflată în stadii incipiente de demență poate deveni adesea confuză. Atunci când memoria, gândirea sau un raționament își pierd valabilitatea poate apărea confuzia. Există riscul ca persoana să nu își mai poată aminti fețele, să găsească greu cuvintele potrivite sau să nu mai interacționeze cu oamenii în mod normal. (L.P.)

Lasă un comentariu