ANUL 2021 ÎN AGRICULTURA MUREȘEANĂ

Distribuie pe:

Ing. Vasile Jude - Directorul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Agenția Teritorială Mureș:

În anul trecut am executat lucrări de desecare pe Valea Băii, comuna Lunca; în comuna Voiniceni și pe valea Comlodului.

Pentru anul 2021 vom executa lucrări de întreținere și reparații pentru desecarea Pârâului de Câmpie la UAT Sărmașu și Miheșu de Câmpie, desecare pe pârăul Sălcud și desecare pe pârâul Beica. Sunt lucrări importante cu scopul de a feri localitățile de inundații.

Pentru combaterea eroziunii solului s-au întocmit și trimis la București devize de lucrări. S-au întocmit Proiecte, Note concepționale, Caiete de sarcini, Referate de necesitate cu teme de proiectare pentru obținerea de fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență: 42 de amenajări de îmbunătățiri funciare, din care 15 amenajări pentru combaterea eroziunii solului și 27 de desecări.

***

Dr. ing. Marian Pogăcean- Directorul Unității Fitosanitare Mureș:

Anul 2020 a fost un an bun pentru agricultorii mureșeni, a fost anul porumbului, cu cea mai bogată recoltă din ultimii ani. Sper ca anul 2021 să fie la fel de bun. Faptul că au fost precipitații în ultima perioadă ne încurajează, chiar dacă 15 la sută din suprafața cultivată cu porumb nu s-a recoltat, iar arăturile de toamnă nu s-au realizat în totalitate. Anul 2021 va fi un an al grâului, dacă vom reuși să stabilim o strategie de asolament, în sensul că trebuie să respectăm un echilibru între culturile de toamnă și cele de primăvară. Din punct de vedere fitosanitar mă îngrijorează dăunătorii la rapiță și la porumb. Ministerul Agriculturii a emis o derogare pentru tratamentele cu neonicotinoide, pentru combaterea viermelui sârmă și a gândacului Diaboritica. În 2011 vom continua să acordăm consultații gratuite micilor producători agricoli, prin mass-media și la sediul instituției. În calitate și de fermier aștept să funcționeze camerele agricole, conduse de fermieri pricepuți.

Lasă un comentariu