CHINA A VRUT SĂ PEDEPSEASCĂ ȚĂRILE UE CARE INTERZIC HUAWEI, POTRIVIT UNUI PROIECT DE ACORD (DPA)

Distribuie pe:

În cadrul recentului acord de investiții semnat de Uniunea Europeană și China după șapte ani de discuții, negociatorii Beijingului au încercat să pedepsească țările UE care limitează sau blochează accesul companiilor chineze de telecomunicații precum Huawei, relatează luni DPA.

Dar UE a zădărnicit planul Beijingului de a insera o clauză în acest sens în documentul final, potrivit unui proiect de text al acordului obținut luni de agenția de presă germană.

Potrivit documentului, China a dorit să-și rezerve dreptul de a refuza beneficiile deschiderii parțiale a sectorului său de telecomunicații pentru investitorii din țările “care blochează sau discriminează în mod arbitrar companii chineze de telecomunicații în legislație sau politică”.

Acest pasaj, care se găsește într-un proiect de text al acordului din 11 decembrie, a fost în cele din urmă eliminat.

Comisia Europeană și China au anunțat la 30 decembrie că au ajuns la un acord exhaustiv privind investițiile.

Ambele părți încă finalizează textul acordului, cu detalii legale încă de rezolvat. Acordul trebuie de asemenea aprobat de țările membre ale UE și de Parlamentul European, un proces ce ar putea dura câteva luni.

O rezistență considerabilă a apărut împotriva acordului, criticii acestui acord fiind de părere că el nu conferă Bruxellesului suficientă putere pentru a răspunde preocupărilor privind drepturile omului și practicile de muncă din China.

Echipa președintelui ales american Joe Biden a exprimat de asemenea rezerve, spunând că ar fi mai bine dacă SUA și Europa ar avea aceleași reguli în privința Chinei, pe fondul temerilor că acordul ar ajuta Beijingul să pună bețe în roate relației transatlantice.

Printre altele, acordul ar oferi companiilor europene acces la piețele chineze anterior închise sau sever reglementate și ar facilita investițiile chineze în Europa.

 

ELVEȚIA TESTEAZĂ LIVRAREA DE MÂNCARE LA DOMICILIU CU MAȘINI FĂRĂ ȘOFER

Vehiculele autonome sunt testate de multe companii tehnologice multinaționale și, deși utilizarea lor în viața reală este încă incertă din cauza lipsei unei legislații corespunzătoare, Elveția intenționează să testeze viabilitatea acestora într-un nou sector, cel al livrării de mâncare la domiciliu, scrie agenția EFE.

Experimentul se derulează la Universitatea Politehnică din Lausanne, unde, de trei luni, un mic autovehicul care circulă prin campus cu șase kilometri pe oră livrează alimentele solicitate de studenți și strânge chiar și vasele murdare.

“Deși în campus sunt puțini studenți și personal din cauza COVID-19, cei din Universitate sunt entuziasmați de micuța noastră mașină galbenă și sunt dispuși să facă parte din proiect”, a declarat pentru EFE Eric Imstepf, director al Mobility Lab, consorțiul de guverne locale și universități din spatele proiectului.

Proiectul a fost botezat ADORE (sigla în engleză de la Comenzi de la Restaurante Livrate Autonom) și nu doar că studiază comportamentul autovehiculului autonom, ci și interacțiunile pietonilor cu el, prin 15 senzori, cinci camere, un ecran tactil și o antenă cu conexiune la satelit, relatează EFE.

O inițiativă pe care Serviciul poștal o urmărește cu atenție.

Autovehiculul are aceeași culoare galbenă și logotipurile furgonetelor poștale din Elveția, fiindcă și această companie se află în spatele proiectului pentru a vedea dacă autovehiculul autonom poate distribui scrisorile și pachetele, deși, deocamdată, este o posibilitate pe termen lung.

“Swiss Post utilizează testul pentru a înțelege mai bine această tehnologie și a evalua posibilele utilizări (...) dar deocamdată lipsește o modificare a reglementărilor actuale pentru a permite autovehiculelor autonome să circule pe străzi fără supraveghere”, a explicat Imstepf.

Această supraveghere se face acum de către o persoană care însoțește autovehiculul în traseele prin campusul de la Lausanne, unde preia mâncarea din restaurantul universității și trimite mesaje celui care a făcut comanda, informându-l în legătură cu momentul ajungerii la destinație, precum și cu un cod pentru deschiderea compartimentului unde transportă alimentele.

Autovehiculul a fost construit de firma Neolix din China, una dintre țările unde această tehnologie se dezvoltă rapid.

“China a adoptat această tehnologie cu viteză, în special în timpul acestei pandemii, și Guvernul a făcut mari eforturi pentru a o promova”, ceea ce a facilitat apariția multor companii în sector, a subliniat directorul Mobility Lab.

Alte utilizări: Spitale, linii de autobuze...

În opinia sa, autovehiculele autonome vor revoluționa în viitor sectoare precum serviciul de poștă, deși deocamdată este mai viabilă utilizarea vehiculelor mai lente în anumite incinte, precum centrele medicale, și de aceea Swiss Post și Mobility Lab le-au testat și la Spitalul din Lugano.

Fără a ieși din Elveția, aceste instituții testează de ceva vreme primul proiect pilot din lume de miniautobuze fără șofer în centrul orașului turistic Sion.

Aceste experimente demonstrează interesul pentru o nouă formă de mobilitate care, deși încă prezintă riscuri și ridică întrebări, ar putea deveni în câțiva ani sau zeci de ani ceva foarte prezent în viețile noastre, mai scrie EFE.

“Înțelegem, de exemplu, preocupările din punct de vedere legal, deoarece legislațiile actuale nu sunt concepute pentru autovehicule autonome și continuă să existe întrebarea cine deține responsabilitatea în cazul unei mașini fără șofer”, a subliniat Imstepf.

O altă problemă de luat în calcul va fi acceptarea sau nu a acestor autovehicule de către utilizatori, deși, potrivit responsabilului Mobility Lab, sondajele care s-au făcut în Elveția demonstrează că există destul interes în rândul opiniei publice.

“Există diferențe în funcție de vârstă, gen și nivel de educație... se pare că, în medie, femeile sunt mai sceptice decât bărbații în ceea ce privește mobilitatea autonomă și că persoanele cu un nivel mai ridicat de educație demonstrează o mai mare încredere decât restul”, a mai semnalat Imstepf.

 

TURCIA INVESTIGHEAZĂ DECIZIA FACEBOOK DE A COLECTA DATE DE LA UTILIZATORII DE WHATSAPP

Consiliul Concurenței din Turcia a anunțat luni că a deschis o investigație în legătură cu WhatsApp și compania care o deține, Facebook Inc, după ce aplicația de mesagerie le-a cerut utilizatorilor să permită Facebook să colecteze date, inclusiv numărul de telefon și locurile în care se află, relatează Reuters.

Consiliul Concurenței a precizat într-un comunicat că a decis ca solicitarea de colectare a datelor să fie suspendată până la finalizarea anchetei.

“Consiliul Concurenței a deschis o anchetă asupra Facebook și WhatsApp și a suspendat cerința de a împărtăși date din WhatsApp”, se arată în comunicat.

WhatsApp și-a actualizat miercuri condițiile de utilizare, permițând Facebook și subsidiarelor sale să colecteze date ale utilizatorilor. Termenul-limită pentru acceptarea noilor condiții este 8 februarie.

De la anunțul WhatsApp, aplicații rivale de mesagerie precum Signal și Telegram au parte de o înmulțire bruscă a descărcărilor.

Guvernul turc a luat ca țintă companiile de social media prin noi restricții și amenzi de când a adoptat, în iulie, o lege despre care spune că intensifică supravegherea locală a companiilor străine.

Criticii spun că legea urmărește să înăbușe opoziția din partea turcilor care s-au îndreptat spre platformele online după ce guvernul și-a înăsprit controlul asupra media mainstream.

 

PATRIARHIA A TRANSMIS IERARHILOR UN DOCUMENT PRIVIND VACCINAREA; DECIZIA - UNA INFORMATĂ

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a afirmat că un material informativ referitor la vaccinarea împotriva COVID-19 a fost transmis tuturor ierarhilor români ortodocși, opțiunea pentru vaccinare trebuind însă a se configura “în cadrul unei serioase informări”.

“Patriarhia Română, Biserica Ortodoxă Română, ca și toate celelalte Culte religioase din România, a primit Broșura informativă cu titlul: “Vaccinarea împotriva COVID-19 ÎN ROMÂNIA - Gratuită, Voluntară, Sigură”, document oficial al Comitetului Național de Coordonarea Activităților privind Vaccinarea Împotriva COVID-19 în România. Acest material informativ a fost transmis în această perioadă tuturor ierarhilor din Patriarhia Română. În acest sens, nu în altul, Biserica se implică în absolut firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la această vaccinare”, a spus luni Bănescu într-un comunicat remis presei.

El a accentuat că “opțiunea pentru vaccinarea cu actualul vaccin anti-COVID trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul limpede al unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremelor”.

“Doar cineva bine informat din surse sigure, credibile, validate instituțional, poate lua o decizie adecvată, menită să îi protejeze sănătatea personală și pe a celor din jur. Scopul este, desigur, ca informarea să se facă ierarhic și ca informația să ajungă la toți credincioșii”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Bănescu a mai afirmat că aceste pliante au fost trimise nu doar de Patriarhia Română, ci de “toate cultele/instituțiile publice care au dreptul să fie informate și să informeze la rândul lor”.

“Încheiem duminica și această săptămână cu bucurie și cu multă speranță pentru creștinii ortodocși sau catolici din România și de pe întreaga planetă. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a anunțat că Biserica Ortodoxă Română va difuza materiale informative despre vaccinare în eparhii, printr-o broșură intitulată “Vaccinarea împotriva COVID-19 în România. Gratuită. Voluntară. Sigură”. Papa Francisc a anunțat că se va vaccina imediat ce îi va veni rândul. Papa a spus: “Dintr-o perspectivă etică, cred că toată lumea ar trebui să se vaccineze. Este decizia etică pentru că pariezi cu sănătatea ta, cu viața ta, dar pariezi și cu viața celor din jurul tău”. Numai împreună, indiferent de religie și credință, vom reveni la normalitate!”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății.

 

AEP: FORMAȚIUNILE POLITICE AU SOLICITAT RAMBURSAREA A PESTE 148 MILIOANE DE LEI - CHELTUIELI EFECTUATE CU OCAZIA PARLAMENTARELOR

Un număr de 24 de formațiuni politice au depus la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) cereri de rambursare a cheltuielilor efectuate cu ocazia alegerilor parlamentare, în valoare totală de peste 148.000.000 lei.

Potrivit AEP, până la data limită de 6 ianuarie, competitorii electorali care au obținut minimum 3%, din voturile valabil exprimate la nivel național, pentru fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului, respectiv care au obținut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivelul circumscripției electorale în care au candidat, au putut depune cererile de rambursare a cheltuielilor electorale efectuate cu ocazia alegerilor parlamentare din data de 6 decembrie.

Până la data-limită de 6 ianuarie au fost depuse la AEP, de către mandatarii financiari coordonatori, cererile de rambursare pentru 24 de competitori electorali.

AEP informează că sumele solicitate pentru rambursare sunt următoarele:

* Partidul Social Democrat - 43.359.958,11 lei

* Partidul Național Liberal - 36.149.973,11 lei

* Partidul Pro România - 28.018.828,05 lei

* Partidul Mișcarea Populară - 19.674.029,95 lei

* Partidul Uniunea Salvați România - 9.401.809,60 lei

* Partidul Libertate, Unitate Și Solidaritate - 5.838.553,23 lei

* Uniunea Democrată Maghiară din România - 3.415.481,40 lei

* Alianța Pentru Unirea Românilor - 1.527.205,92 lei

* Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal) - 140.504,79 lei

* Papici Marcela - candidat independent - 26.612,00 lei

* Forumul Democrat al Germanilor din România - 496.782,00 lei

* Uniunea Croaților din România - 1.764,32 lei

* Uniunea Culturală a Rutenilor din România - 17.560,22 lei

* Asociația Italienilor din România - 17.886,62 lei

* Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România - 3.954,99 lei

* Uniunea Sârbilor din România - 1.774,84 lei

* Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România - 20.645,52 lei

* Comunitatea Rușilor Lipoveni din România - 10.055,53 lei

* Uniunea Democrată Turcă din România - 1.121,31 lei

* Asociația Partida Romilor Pro-Europa - 64.346,92 lei

* Uniunea Elenă din România - 20.085,20 lei

* Uniunea Polonezilor din România - 28.592,00 lei

* Asociația Macedonenilor din România - 22.349,38 lei

* Asociația Liga Albanezilor din România - 69.853,88 lei

AEP precizează că, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, cererile de rambursare depuse după împlinirea termenului legal, respectiv după data de 6 ianuarie, nu vor fi luate în considerare.

 

AMENZI PENTRU MEDICUL DE GARDĂ ȘI ASISTENTA DE LA SPITALUL CORABIA

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că DSP Olt a încheiat, luni dimineața, controlul efectuat la Spitalul Orășenesc Corabia, după ce online au apărut imagini cu un pacient filmat stând pe jos și cerând ajutor, medicul de gardă și asistenta medicală fiind amendați contravențional.

“Am văzut și eu imaginile de la Spitalul Orășenesc din Corabia și am cerut aseară trimiterea de îndată a unei echipe de control la fața locului pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate. Verificarea echipei de control a DSP s-a încheiat astăzi dimineață la ora 2,00 și a fost înaintată Corpului de Control al ministrului Sănătății”, a scris Voiculescu, pe Facebook.

Potrivit ministrului, medicul de gardă a primit amendă contravențională în valoare de 6.000 lei pentru “refuzul acordării asistenței medicale de urgență unui pacient de către un medic din cadrul UPU sau CPU”, asistenta medicală - 3.000 lei pentru “nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar”, iar unitatea sanitară a fost sancționată cu avertisment.

Vlad Voiculescu a informat, totodată, că s-a dat termen imediat pentru discutarea cazului în Comisia de etică a unității sanitare și luarea măsurilor care se impun și s-a dispus refacerea și însușirea protocoalelor de lucru cu întreg personalul.

 

Lasă un comentariu