PLÂNSUL, IZVOR DE SĂNĂTATE!

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), citați de descoepra.ro, susțin că plânsul activează organismul într-un mod sănătos, iar să lași garda jos, să devii vulnerabil și să plângi este un fenomen extrem de pozitiv.

“Plânsul este văzut, în general, ca o emoție negativă, ceea ce este adevărat într-o oarecare măsură, deoarece oamenii plâng atunci când nu sunt mulțumiți de ceva. Dar există și aspecte pozitive ale plânsului, acesta oferind mai multe beneficii pentru sănătate”, ne asigură oamenii de știință americani.

Detoxifică organsimul - Plânsul îți ușurează corpul de un hormon de stres numit cortizol. Chiar dacă și cortizolul are unele beneficii, persoanele predispuse la stres au niveluri mai ridicate, ceea ce este destul de periculos pentru mintea și corpul acestora. Plânsul poate reduce nivelul de cortizol din organism, ceea ce va scădea stresul. Așa că, data viitoare când te trezești stresat din cauza jobului sau a problemelor personale, găsește un spațiu privat în care să poți plânge în liniște.

Descarcă durerea emoțională - Durerea emoțională este uneori mai greu de gestionat decât durerea fizică. Puteți utiliza calmante pentru a vă elibera rapid de durere, dar același truc nu va fi util cu durerea emoțională. Oamenii văd adesea durerea emoțională ca un semn al depresiei, iar psihiatrii prescriu medicamente care pot face mai mult rău decât bine. Aceste medicamente pot oferi o ușurare temporară, dar vă pot oferi și efecte secundare dăunătoare. Unul dintre modurile naturale de a alina durerea emoțională este plânsul, care eliberează neurotransmițători în creier, ceea ce atenuează durerea emoțională.

Are efecte antibacteriene - Oamenii de știință spun că plânsul este eficient în uciderea bacteriilor dăunătoare din organism. Ei atribuie această proprietate antibacteriană unei anumite enzime numită lizozimă, prezentă în lacrimi. Lizozima poate ucide bacteriile în 15 minute, distugându-le acestora pereții celulari.

Îmbunătățește vederea - Plânsul îți poate îmbunătăți vederea. Lacrimile care curg în timpul plânsului sunt responsabile pentru acest lucru. Lacrimile au capacitatea de a-ți lubrifia pleoapele și globurile oculare, hidratându-ți ochii. Este cunoscut faptul că particulele de praf pot cauza probleme oculare, dar lacrimile au capacitatea de a le îndepărta. Lacrimile pot hidrata și mucoasele prezente lângă ochi, așa că, data viitoare când simțiți mâncărime în ochi sau aveți vederea încețoșată, încercați să plângeți cu lacrimi.

Facilitează respirația la bebeluși - Nou-născuții plâng mult. Sunetul plânsului poate fi uneori asurzitor și s-ar putea să credeți că ceva nu este în regulă cu copilul. Dar plânsul este, de fapt, bun pentru bebeluși. Dimpotrivă, dacă nou-născutul nu plânge este un semn că se confruntă cu dificultăți de respirație. Majoritatea nou-născuților plâng în mod natural, dar, dacă un bebeluș nu plânge, atunci medicii încearcă diferite trucuri, cum ar fi să țină bebelușul cu capul în jos sau să-l scufunde în apă rece. Primul plâns al bebelușului și este extrem de vital pentru respirație, după ce cordonul ombilical este tăiat.

Induce somnul la bebeluși - Când un copil plânge, părinții lui încearcă din greu să îl oprească din plâns. Însă, părinții ar trebui să învețe o tehnică numită “plânsul controlat”, care este eficient în inducerea somnului la un sugar. Se spune că un bebeluș doarme mai mult după plâns, iar șansele ca el să se trezească în timpul somnului sunt, de asemenea, reduse, deoarece bebelușul tinde să intre într-o stare de somn profund după plânsul controlat.

Îmbunătăț ește starea de spirit - Oamenii încearcă adesea diferite lucruri pentru a-și ridica starea de spirit. Dar natura ne-a oferit un instrument simplu, numit plâns, care ne poate ridica starea de spirit, fără ajutorul vreunui element extern. Lacrimile sunt cunoscute a fi antidepresive naturale, iar plânsul este, de fapt, considerat a fi o tehnică de autocalmare. Persoanele cu tulburări legate de dispoziție sau au probleme anxioase pot încerca cu siguranță plânsul, care le face să inspire aer rece, util în îmbunătățirea stării de spirit. Inhalarea aerului rece poate regla, de asemenea, temperatura creierului.

Îmbunătățește sistemul imunitar - Plânsul are un impact pozitiv asupra sistemului nostru imunitar, fiind deosebit de eficient împotriva alergiilor cutanate, deoarece reglează secreția de imunoglobuline. Persoanele predispuse la reacții alergice, cele cu eczeme și alte afecțiuni ale pielii pot folosi plânsul ca mod natural de a preveni reacțiile negative. Persoanele care suferă de artrită reumatoidă, o boală autoimună, au observat o reducere a durerii și a altor simptome după plâns.

Lacrimile sunt bogate în electroliți - Unii dintre electroliții prezenți în lacrimile umane includ potasiu, sodiu, magneziu, zinc și calciu. Lacrimile conțin, de asemenea, proteine utile, cum ar fi lacritina, lactoferrina, lizozima și lipocalina, cu proprietăți antibacteriene.

“Așadar, data viitoare când plângeți, încercați să vă sorbiți lacrimile, deoarece electroliții și aminoacizii prezenți în lacrimi sunt buni pentru corpul vostru. Înghițirea lacrimilor este cel mai natural mod de a lua electroliți”, subliniază oamenii de știință. (L.P.)

Lasă un comentariu