CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL TÂRGU-MUREȘ, ÎNCOTRO?

Distribuie pe:

Puțină istorie. După 1990, una dintre puținele surse de finanțare pentru sportul târgumureșean a fost Primăria Târgu-Mureș, conform legislației în vigoare în acei ani. Apoi, odată cu apariția Legii nr. 69/2000/Legea Educației Fizice și a Sportului, s-au înființat o serie de asociații și cluburi sportive particulare, inclusiv noi federații sportive. În acest context, normal, nu?, s-au înmulțit solicitările de finanțare pentru activitatea sportivă, în special pentru sportul de performanță, iar Primăria Târgu-Mureș a căutat noi metode legale de finanțare a acestora.

Forma găsită pentru finanțarea (parțială) a acestora a fost acea de “Concurs de proiecte sportive”, dar și de “asociere” cu diferite entități sportive din oraș. Drept urmare, sportul de performanță din urbe ia un avânt deosebit! La un moment dat, 10 echipe din Târgu-Mureș activau în Liga Națională/Div. A, la diferite discipline sportive, la seniori, acestea fiind: City'us Târgu-Mureș (fotbal în sală), A.F.C. ASA 2013 (fotbal băieți și fete), B.C. Mureș (baschet masculin), Nova Vita(baschet feminin), S.C. Mureșul (handbal fete), C.S. Torpi (volei masculin), Romgaz-Electromureș (popice fete), C.S.U. (volei fete) și C.S. Municipal (polo). Au mai fost și altele...Nu numai că erau prezente acolo, sus, în primul eșalon, dar unele dintre ele obțineau și rezultate deosebite. Nu mai vorbesc de echipele de juniori sau de sportivii de la ramurile de sport individuale.

Finanțarea a decurs destul de bine până prin toamna anului 2017! Ce s-a întâmplat atunci? Un posibil răspuns aflăm dintr-un articol scris de Titi Dălălău: “...În 6 septembrie 2017, prefectul județului Mureș a solicitat în contencios administrativ, anularea H.C.L. 67/23.02.2017 și H.C.L. 102/30.03.2017, considerând că asocierea dintre C.L. Târgu-Mureș și aceste cluburi nu mai este una legală - astfel, sumele prevăzute pentru sezonul competițional 2016/2017 sunt suspendate de drept până la soluționarea cauzei” (Sursa: https://www.punctul.ro/echipele-sportive-muresene-de-la-glorie-la-disparitie).

În acest context, când n-au mai primit bani de la Primărie, echipele de performanță din oraș au fost puse în imposibilitatea de a-și continua activitatea sportivă. Trebuia găsită urgent o nouă modalitate de finanțare a acestora, altfel unele grupări sportive erau în prag de desființare!

Și atunci, în acel context amintit mai sus, un grup de consilieri locali ai U.D.M.R., și anume domnii Magyari Elöd, Mózes Levente, Szászgáspár Bárnábás, Peti András și Csiki Zsolt, anunță intenția lor de a aproba înființarea Clubului Sportiv Municipal Târgu-Mureș, cu 10 secții pe ramură de sport, ca unitate sportivă finanțată de Consiliul Local Târgu-Mureș, menționând, ca motive, printre altele:

“...Dezvoltarea sportului în municipiul Târgu-Mureș, a activității de performanță, a pregătirii sportive a tinerilor și participarea sportivilor proprii la competițiile interne și internaționale trebuie să reprezinte o prioritate a factorilor de decizie care pot asigura, potrivit competențelor și în condițiile legii, cadrul necesar desfășurării, în condiții cât mai propice, a activităților sportive...”. Era 2 noiembrie 2017, iar adresa Primăriei poartă numărul 60.935/2XI2017. Urmarea? Luna următoare, la 19 decembrie 2017, ia ființă Clubul Sportiv Municipal Târgu-Mureș, printr-o Hotărâre de Consiliu Local (Nr. 353/2017)!Despre înființarea clubului, o opinie separată a avut consilierul Radu Bălaș (P.O.L.): “C.S.M. va fi un club de stat, al Primăriei, instituție care nu trebuie să se ocupe cu angajări de antrenori și transferuri de jucători, ci de cu totul alte lucruri (infrastructură, investiții, școli etc.). C.S.M. va fi un club de stat, la fel ca în perioada comunist-sovietică, dar noi trăim în capitalism, suntem în Uniunea Europeană, unde cluburile sportive sunt eminamente private și unde nicio primărie nu are club sportiv”... (Sursa: https://oameniliberi.com/de-ce-este-nociv-clubul-sportivsovietic-municipal-al-primariei-tirgu-mures/).

Oamenii credeau că prin înființarea acestui club se vor rezolva problemele cu finanțarea sportului de performanță din oraș. Cu o organigramă stufoasă și cu multe secții sportive, inclusiv cu destule echipe de seniori în activitate, și bugetul a fost pe măsură. Este adevărat, copiii din oraș aveau acum încă un loc unde puteau să practice sportul. Lucrurile au decurs relativ normal până prin vara anului 2019, când, deodată, consilierii U.D.M.R., (aproape) aceiași care au semnat scrisoarea de intenție de a înființa C.S. Municipal ?!; n-au mai vrut/li s-a interzis (?) să voteze rectificarea bugetului C.L., inclusiv cel alocat clubului! Cum de s-a întâmplat tocmai atunci?! Și mai ales ce anume s-a-ntâmplat?

Un posibil răspuns găsim într-un articol extrem de interesant și de documentat, semnat de ziarista Szabó Tünde, apărut în Átlátszó Erdély, în traducerea dnei Orsolya András. Ce s-a întâmplat? Se știe că, de ani de și ani, există o disensiune între organizația locală a U.D.M.R și cea județeană-unde jupân este Petér Ferenc!

Înainte de alegeri, în vara anului 2019, mai precis în data de 14 iunie 2019, “...directorul de muzeu Zoltán Soós, candidatul comun pentru primărie al forțelor politice maghiare din Târgu Mureș a spus că renunță «la toate funcțiile pe care le are în organizația locală și nu își mai asumă sarcini aici»... Soós a fost președintele unei organizații pe sector, și împreună cu el a mai demisionat o persoană aflată în aceași funcție, Róbert Kovács, șeful salvamontiștilor” (Sursa: https://atlatszo.ro/ro/important/udmr-din-targu-mures-s-a-prabusit-e-primarul-dorin-florea -la-radacina-problemei). Ulterior, Kovács Róbert a fost numit în funcția de ...consilier personal al lui Soós Zoltán pe probleme de sport în cadrul Primăriei Târgu-Mureș!

Revin la alte FAPTE. Apoi, după câteva zile, după “demisii” și “demiteri”, “...În 28 iunie (2019)... Conducerea organizației locale (U.D.M.R., n.a.) și a fracțiunii din consiliul local Târgu Mureș a fost preluată de președintele județean Ferenc Péter și de președintele executiv al organizației județene, Mihály Levente Kovács” (Sursa: https://atlatszo.ro/ro/important/udmr-din-targu-mures-s-a-prabusit-e-primarul-dorin-florea -la-radacina-problemei/)!

Ei bine, precum se știe, în vara anului 2019, nefiind votată rectificarea bugetului C.L., inclusiv al C.S. Municipal, ca urmare a lipsei fondurilor financiare necesare, cei de la club au trecut la reorganizarea activității secțiilor, inclusiv prin renunțarea la echipele de seniori! Înainte, însă, cronologic vorbind, deși consilierii au votat în Consiliul Local un anumit buget pentru club, sume importante votate n-au mai ajuns în conturile acestuia, în timp ce datoriile către terți se rostogoleau de la un an la altul, de la o lună la alta! Plus contractele de activitate sportivă realizate la nivelul...promisiunilor de buget! De aici și datoriile de care vorbea recent primarul Soós Zoltán, într-o recentă conferință de presă. Numai în primăvara anului 2017, echipa de baschet masculin B.C. Mureș (președinte Bérés Loránt, antrenor Szászgáspár Bárnábás) avea datorii de 1 milion de euro(Sursa: https://www.punctul.ro/echipele-sportive-muresene-de-la-glorie-la-disparitie/)!!

Din toamna anului 2020, Târgu-Mureșul are un nou primar: Soós Zoltán. Știm, cu toții, în administrație (la nivelul conducerii), cât și în politică, odată cu schimbarea puterii, fiecare conducător vine cu propria echipă! Nimic rău în asta, cu condiția ca nouă echipă să fie formată din profesioniști, nu din politruci ori no name-uri... și să fie mai bună decât precedenta. La Târgu-Mureș, vom ști acest lucru abia peste 4 ani, în 2024. Atunci vom compara rezultatele obținute de sportivii târgumureșeni în ultimii 4 ani (2020-2024), cu cele obținute de sportivi în perioada 2016-2020.

În ședința de Consiliu Director al Clubului Sportiv Municipal, care a avut loc marți, 19 ianuarie 2021, membrii acestuia, Frunda Csenge Orsolya (jurist), Sergiu Papuc (jurist), Jakab István-Attila (medic), Suciu Horațiu (medic; n-a fost prezent, n.a.), Kelemen Atilla-Márton (biolog) - toți consilieri locali, Matyasi Levente (director Complex Week-end), Florin Moldovan (A.D.P.), Lájos Dániel (director Sere), Vasile Tohăneanu (dir. gen. C.S. Municipal), au decis să stabilească o nouă organigramă la C.S. Municipal, pentru cele 12 secții de sport care funcționează în prezent în cadrul clubului. Sigur, pentru funcționarea acestuia este nevoie și de un buget. Pentru a reduce cheltuielile de funcționare a clubului, primarul Soós Zoltán vrea o nouă organigramă, care, între timp, s-a și modificat parțial, s-au impus limite maxime la salariile pentru antrenori (maximum 2.500 de lei!), nu și la noul organizator de competiții (?!), iar copiii clubului/orașului au fost îndemnați să se înscrie la alte asociații sau cluburi sportive particulare din oraș!

Recent, primarul Soós Zoltán a trasat sarcinile clubului târgumureșean, într-o conferință de presă. Zicea dânsul: “C.S.M. va avea două roluri strategice în Târgu-Mureș, unul va fi administrarea bazelor sportive și a doua misiune va fi să susțină sportul de performanță din orașul nostru” (Sursa:www.zi-de-zi.ro, 21 ian. 2021).

Referitor la cele de mai sus, iată ce scrie un internaut, Dan Tudor, bun cunoscător al problematicii, pe Facebook: “Opinia mea este următoarea : un club sportiv are menirea să selecteze sportivi, să-i antreneze și să obțină performanțe la competiții oficiale, interne sau internaționale. Baza materială, patrimoniul trebuie administrat de cei care se pricep la asta. La nivelul primăriei există Direcția de Administrare a Domeniului Public.

Mai pe scurt și logic: la clubul sportiv să se facă sport, iar bazele sportive (parte a domeniului public a orașului) să fie administrate de departamentul de specialitate”. Clar, concis și la subiect!

Pe lângă cele două sarcini amintite, Soós Zoltán a plusat: “Clubul Sportiv Municipal va avea mari responsabilități atât ÎN REALIZAREA STRATEGIEI SPORTIVE(?!), cât și în dezvoltarea și funcționarea facilităților care urmează să fie obținute de municipalitate” (Sursa: postare Soós Zoltán pe Facebook/14 ianuarie 2021, ora 13,25).

Ca să faci o STRATEGIE este nevoie de o VIZIUNE, de competențe și, în plus, ar trebui să cunoști foarte bine istoria sportului târgumureșean.

Pentru că primarul vorbea de sportul din municipiu, mai degrabă m-aș fi așteptat ca, la solicitarea Comisiei de... Sport..., din cadrul C.L., un grup de specialiști din domeniul sportului, respectiv din sportul școlar, universitar, sport de performanță, sportul pentru toți, sportul pentru persoanele cu dizabilități, reprezentanți ai sportului pentru femei, reprezentanți ai asociațiilor și cluburilor sportive particulare, medici sportivi, performeri cunoscuți din municipiu (cu medalii la Jocurile Olimpice și/sau la Campionatul Mondial și/sau la Campionatul European) ș.a., să prezinte Comisiei de... Sport... din cadrul C.L. un draft de STRATEGIE, care mai apoi să fie dezbătut în cadrul Comisiei de Sport, iar ulterior, după decizia lor, s-o prezinte într-o Ședință de Consiliu Local. Normal ar fi ca Strategia să fie postată și pe site-ul Primăriei, pentru o dezbatere publică! Apoi, consilierii vor vota în cunoștință de cauză, dar și în funcție de interese! În acest mod, ar fi rezultat o STRATEGIE făcută de specialiști/experți în domeniul sportului mureșean, dar și parafată politic de aleșii locali!Apropos de factorul “politic”, iată ce spune fostul fotbalist Bölöni László: “Și mai e politicianul care habar nu are ce și cum trebuie făcut, dar își dă cu părerea și el, e o probă grea de responsabilitate” (Sursa: Gazeta Sporturilor, 19 ian. 2021, pag.24)!

Ei bine, până va apărea așa zisa “Strategie”, pentru binele copiilor orașului, bine ar fi dacă, Consiliul Local Târgu-Mureș, ar lua o hotărâre similară cu cea luată de C.L. Baia Mare, nr.425 din 29 decembrie 2020, în care se precizează următoarele: “Structurile sportive, cluburi, fundații, asociații, alte ONG-uri recunoscute în condițiile legii, pentru activități sportive desfășurate cu copii și juniori, respectiv cluburile sau asociațiile sportive de performanță de seniori pentru activitățile de antrenament și competițiile desfășurate, precum și asociațiile de pensionari pentru competiții organizate de către acestea, vor avea acces la închirierea sălilor de sport și a terenurilor în aer liber, aflate în administrarea unităților de învațământ, la următoarele tarife: a) închirierea ocazională a sălilor de sport, din școli și licee: 1,00 leu/oră; b) închirierea ocazională a terenurilor de sport, în aer liber, din școli și licee: 0,50 lei/oră”(Sursa: https://www.baiamare.ro/ro/Administratie/Consiliul-Local /Hotararile-consiliului-local/Sedinta-din-29-Decembrie -2020/H.C.L.-nr.-425-din-29.12.2020/ ). Aleșii băimărenii știu, probabil, că un euro investit în Sport înseamnă o economie de 3 euro în Sănătate.

Dincolo de toate acestea, ar mai rămâne de pus o întrebare: un club sportiv particular, căci există destule în oraș, poate el concura, de la egal la egal, din punct de vedere financiar, cu clubul finanțat de Primăria Târgu-Mureș? Oare n-o fi concurență neloială în acest caz?!

Știu, părerile dvs. sunt împărțite. Comentariile vă aparțin.

 

Lasă un comentariu