DE URMĂRIT: REALIZĂRI EPOCALE AMERICANE, CU OAMENI DE ȘTIINȚĂ ROMÂNI - CU BUNĂ ȘTIINȚĂ - MARTE, URMĂTOAREA DESTINAȚIE

Distribuie pe:

Joi, la 22.55 (ora României), roverul Perseverance va ateriza pe Marte. Lansat anul trecut, pe 30 iulie, robotul a avut de parcurs “doar” 470 de milioane de km, căci misiunile sunt trimise, de obicei, atunci când Pământul și Marte sunt mai apropiate. Aterizarea propriu-zisă se va face cu ajutorul unei macarale zburătoare (sky crane), o platformă echipată cu motoare cu reacție ce va coborî, cu ajutorul unor cabluri, roverul pe suprafața planetei. Misiunea este special concepută pentru a căuta eventuale urme de viață lăsate de organisme care ar fi putut să trăiască, în trecut, pe Marte sau care ar mai putea supraviețui chiar și azi. De asemenea, cele mai interesante probe vor fi colectate și pregătite de expediere spre Pământ cu ajutorul unor misiuni ulterioare.

Cu o zi înainte, într-o ediție specială a miercurilor Cu Bună Știință, ne vom întâlni cu doi ingineri români ce lucrează în programul spațial american, Bogdan Marcu și Dan Vartolomei. Cei doi au fost colegi de facultate și se pot lăuda cu multe realizări; de exemplu, Bogdan a proiectat motoarele folosite în prezent de rachetele Falcon ale SpaceX, iar Dan a participat la construcția roverului încă din primele faze. Vom discuta cu ei despre Marte, bineînțeles, dar și despre cum este să lucrezi în programe de anvergura celor derulate de NASA sau de SpaceX.

Ca de obicei, gazdele evenimentului sunt Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural, și Alexandru Toma Pătrașcu, fondatorul și directorul Bucharest Science Festival. Puteți participa la dezbatere prin Zoom sau o puteți urmări în direct pe pagina de Facebook a BSF.

Time

Lasă un comentariu