Adaptare, migrare sau dispariție?

Distribuie pe:

Un studiu recent, efectuat de cercetători de la Universitatea din Copenhaga, analizează cunoștințele actuale privind schimbările climatice și biodiversitatea. În trecut, plantele și animalele au reacționat la schimbările de mediu prin adaptare, migrare sau dispariție. Aceste constatări indică faptul că, în viitor, schimbările climatice vor determina modificări radicale ale biodiversității.

Natura reacționează la schimbările climatice. Observăm comportamente și evoluții diferite în rândul plantelor și animalelor; florile își schimbă perioada de înflorire, iar bufnițele devin mai închise la culoare, din cauza iernilor mai calde. Deci, cum arată viitorul din punct de vedere al biodiversității? Plantele și animalele vor putea să se adapteze suficient de repede pentru a supraviețui temperaturilor, precipitațiilor și anotimpurilor în schimbare? Autorii studiului explică:

“Am adunat și cercetat enorm de multe date privind evenimente despre care știm că au influențat biodiversitatea în ultimul milion de ani. S-a dovedit că speciile au reușit să supraviețuiască prin schimbarea comportamentului sau a formei corporale. În prezent, amploarea și viteza, nemaiîntâlnite, ale schimbărilor ce se petrec în natură pot forța unele specii dincolo de limitele capacității lor de a se adapta”.

Modificările rapide care se preconizează diminuează șansele de supraviețuire a unor specii. Până în prezent, oamenii de știință au crezut că principala reacție a speciilor de plante și animale la schimbările climatice a fost fenomenul de migrare. În schimb, recentele cercetări arată că adaptarea la condițiile habitatului local pare să fi jucat un rol-cheie în modul în care au reușit să supraviețuiască. Potrivit autorilor, ele se adaptează doar când se schimbă întreaga populație, de exemplu, când toate bufnițele devin mai închise la culoare. Acest lucru se întâmplă încet și treptat, într-o perioadă foarte îndelungată.

Studiul dispariției unor specii de-a lungul timpului ajută la protejarea, în viitor, a biodiversității, conchid cercetătorii. Unele specii, în cazul în care nu au reușit să se adapteze sau să migreze destul de repede, au dispărut deja din cauza schimbărilor climatice. O specie de pește marin, Oxymonacanthus longirostris, care se hrănește exclusiv cu un anumit tip de corali, preferă să moară decât să-și schimbe obiceiurile alimentare. Când acei corali s-au degradat, peștii au murit și ei, ceea ce sugerează că unele specii nu se pot adapta la schimbări chiar subtile ale mediului în care trăiesc și ale surselor alimentare de care depind pentru supraviețuire. “Știm că în trecutul îndepărtat, animalele și plantele au făcut față schimbărilor climatice prin adaptare sau migrare, dar viitoarele evoluții climatice anunță modificări ample și rapide, extrem de rare în ultimele milioane de ani, de aceea trebuie să ne extindem cercetările și să ne îmbunătățim modelele”, spun specialiștii, apreciind că se impun sisteme eficiente de conservare pentru a împiedica dispariția unor specii de plante și animale și, totodată, pentru corecta informare a factorilor de decizie cu privire la efectele schimbărilor climatice asupra biodiversității”.

(sursa -sciencedaily.com)

 

Foto:

Peștele care preferă să moară decât... să-și schimbe meniul

Multe plante din zonele montane înalte, precum Comastoma falcatum, riscă să dispară din cauza încălzirii climei

 

Lasă un comentariu