MEDICII AVERTIZEAZĂ: COVID VA DEVENI O BOALĂ ENDEMICĂ ȘI VA TREBUI SĂ ÎNVĂȚĂM CUM “SĂ CONVIEȚUIM” CU EA

Distribuie pe:

Chiar și odată cu lansarea în masă a vaccinurilor sigure și eficiente anti - Covid-19, boala poate deveni permanentă, avertizează din ce în ce mai mulți medici și oficiali din domeniul sănătății publice.

Consilierul pentru coronavirus de la Casa Albă, dr. Anthony Fauci, directorul Moderna, Stephane Bancel, și directorul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Mike Ryan, au spus, în ultimele săptămâni, că actualul coronavirus ar putea să nu dispără niciodată.

Până în prezent, peste 107 milioane de oameni din întreaga lume au contractat Covid-19, s-au înregistrat 2,36 milioane de decese, potrivit datelor furnizate de Universitatea Johns Hopkins.

David Heymann, profesor de epidemiologie la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a avertizat, încă din octombrie anul trecut, că virusul este pe cale să devină endemic.

“Cred că, dacă vorbiți cu majoritatea epidemiologilor și cu majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătății publice, v-ar spune, în acest moment, că boala va deveni endemică, cel puțin pe termen scurt și cel mai probabil pe termen lung”, a spus el.

Heymann este președintele grupului consultativ strategic și tehnic al OMS pentru boli infecțioase și a condus departamentul de boli infecțioase al agenției de sănătate a ONU, în timpul epidemiei SARS în 2002-2003.

Heymann a avertizat că nu este încă posibil să fim siguri de evoluția virusului, deoarece rezultatul depinde de mulți factori necunoscuți.

“În acest moment, pe bună dreptate, accentul este pus pe salvarea de vieți și pe asigurarea faptului că spitalele nu sunt supraîncărcate cu pacienții Covid, ceea ce este un lucru bun “, a mai  spus Heymann, referindu-se la amploarea vaccinărilor.

Livrarea în masă a vaccinurilor anti-Covid a început în multe țări bogate,  în urmă cu aproape două luni, și de atunci a luat avânt, dar imunizarea în masă a populațiilor va dura ceva timp.

Unele țări cu venituri mici n-au primit încă nicio doză de vaccin pentru a proteja persoanele cu cel mai mare risc de coronavirus.

Un raport publicat de Economist Intelligence Unit, luna trecută, prevedea că cea mai mare parte a populației adulte din țările cu economii dezvoltate va fi vaccinată până la jumătatea anului viitor. În contrast, însă, această perioadă se extinde până la începutul anului 2023, pentru multe țări cu venituri medii, și chiar până în 2024 pentru unele țări cu venituri mici, fapt ce constituie o nouă provocare privind eforturile de a pune pandemia sub control în întreaga lume.

“Covid-19 este o infecție umană endemică. Realitatea științifică este că, dat fiind numărul mare al celor infectați în întreaga lume, virusul va continua să aibă mutații “, a declarat dr. Jeremy Farrar, directorul Grupului consultativ științific pentru situații de urgență din Marea Britanie.

“Cred că este bine să punem acest lucru în context și să ne gândim la celelalte boli infecțioase care sunt endemice, în prezent,”, a spus Heymann în cadrul unui eveniment online, de săptămâna trecută, când a fost întrebat dacă factorii de decizie politică ar trebui să fie atenți și la alte boli endemice în răspunsul la pandemia Covid. El s-a referit la tuberculoză și HIV, precum și la patru coronavirusuri endemice despre care se știe că provoacă răceala comună.

“A trăi cu acest virus nu înseamnă, totuși, că nu îl putem controla. Trebuie să învățăm lecțiile din 2020 și să acționăm rapid. Fiecare zi contează “, a adăugat el: “Am învățat să trăim cu toate aceste infecții, am învățat cum să evaluăm riscurile. Avem vaccinuri pentru unele, avem tratamente pentru altele, avem teste de diagnostic care ne pot ajuta pe toți să facem o treabă mai bună și de a reuși să trăim cu aceste infecții. Există câteva necunoscute care fac foarte dificil ca liderii politici și liderii din sănătatea publică să ia decizii cu privire la cele mai bune strategii, în condițiile în care nu înțelegem complet “Covid-ul lung” și impactul acestuia, chiar și după infecții minore”, a continuat el.

“Deci, nu este vorba de o boală specială. Aceasta este una dintre multele cu care va trebui să ne echilibrăm viața și să înțelegem cum să ne descurcăm cu ea, așa cum ne descurcăm cu gripa sau cu alte infecții” a spus Heymann.

Termenul “Covid lung” se referă la pacienții care suferă de boli prelungite după contractarea inițială a virusului, cu simptome care includ dificultăți de respirație, dureri de cap și oboseală cronică.

Discursul public asupra pandemiei s-a concentrat în mare măsură pe cei cu o boală severă sau fatală, în timp ce problemele medicale în curs, ca urmare a răspândirii virusului, sunt adesea fie subapreciate, fie neînțelese, conchid cercetătorii.

Luna trecută, cel mai mare studiu global al Covidului lung efectuat până în prezent, a constatat că mulți dintre cei care au trecut prin boală, după infectarea cu virusul, nu au putut să-și reia activitatea, la capacitate maximă, timp de șase luni. (sursa - cnbc.com)

Lasă un comentariu