DEȘI UE „NE BATE OBRAZUL" CONTINUĂ JAFUL PĂDURILOR DIN ROMÂNIA!

Distribuie pe:

Controalele la transporturile de lemn, de la ieșirea din pădure (prima plasare pe piață) până la primul punct de descărcare, sunt aproape inexistente, a declarat, ieri, Șerban Niculescu, expert păduri la WWF (World Wild Fund) România, într-o conferință de presă online pe tema monitorizării video a transporturilor de lemn din țar noastră: „Mai puțin de 1% din aceste transporturi sunt verificate de autoritățile competente. Ne dorim o schimbare de paradigmă prin care să reorientăm controlul la prima plasare pe piață. Acest aspect pe care l-am semnalat încă din 2017 este astăzi recunoscut și avem un consens pe această reorientare din partea majorității factorilor interesați, însă este firesc să ne întrebăm: Dacă de mâine vom reorienta aceste controale către prima plasare pe piață, de unde ne apucăm de treabă? Astăzi, aceste controale sunt, probabil, de cele mai multe ori, realizate la întâmplare și în anumite situații chiar reactiv în urma unor sesizări ale cetățenilor. Uneori, avea orientarea acestor controale chiar discreționar", a susținut Niculescu, citat de agerpres.ro.

În urmă cu peste un an, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva României pentru nerespectarea Regulamentului European privind comerțul cu lemn, invocând lipsa prioritizării controalelor pe baza unor criterii obiective și transparente, precum și la lipsa unui regim de sancțiuni capabil să descurajeze tăierile ilegale de pădure.

WWF România a creat și testat, în noiembrie 2020, primul instrument care, prin monitorizarea video a transporturilor de lemn care ies din pădure, poate ajuta autoritățile să-și prioritizeze controalele.

Rezultatele testărilor arată că exploatările ilegale continuă și că ele nu vor putea fi prevenite eficient decât atunci când controlul se va concentra pe prima plasare pe piață a lemnului, notează WWF România. (I.S.)

Lasă un comentariu