SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ DOMNILOR LUCIAN NICOLAE BODE - MINISTRUL AFACERILOR INTERNE, ȘI BOGDAN DESPESCU, CHESTOR GENERAL DE POLIȚIE - SECRETAR DE STAT

Distribuie pe:

Mă numesc Daniel Cheșa și sunt locuitor al comunei Corunca, județul Mureș, unde administrez o mică afacere de familie, iar din anul 2012 ocup și funcția de consilier local.

Motivul acestei solicitări este datorat incompetenței, lipsei de profesionalism și acțiunii părtinitoare, dovedite de cei doi, având ca efect gestionarea defectuoasă a unui conflict iscat între locuitorii comunei Corunca și un investitor imobiliar care dorește să-și impună prin forță și teroare un ansamblu de blocuri, înconjurate cu mii de metri pătrați de beton, în imediata vecinătate a caselor lor.

Această stare litigioasă datează din momentul în care a avut loc dezbaterea publică în care cetățenii și-au expus clar și concis refuzul de a accepta construcția unui ansamblu de blocuri în acea zonă în care PUG-ul admite doar construcții unifamiliale.

Cristian Augustin Cioban, investitorul imobiliar care în trecut a fost propulsat politic direct în fotoliul de director al R.A.R și mai apoi de director ROMGAZ, datorită “chibzuinței” cu care și-a economisit fiecare leuț din salariul de bugetar a reușit să devină milionar în euro, milioane pe care dorește să le investească la noi în comună, sub forma câtorva sute de apartamente amplasate în imobile cu cinci niveluri, pe un teren unde în condiții normale încap doar câteva case.

Fiindu-i respins proiectul, din dorința de a se răzbuna în cel mai mafiot mod cu putință pe opozanți, a abuzat zi de zi de serviciul de urgență 112 sesizând presupuse parcări ilegale, neconfirmate, la care au fost mobilizate abuziv câte două echipaje de poliție venite de la 30 km distanță, de la secția condusă de comisar-șef Suciu Ciprian. Prezența zilnică a polițiștilor pe strada noastră avea menirea să intimideze vecinii ce se opun construirii blocurilor.

Totul a culminat în dimineața zilei de 6.03.2021, când investitorul Cioban Cristian s-a prezentat pe strada unde se afla terenul, cu o automacara pe care se găseau separatoare/parapeți din beton ce se folosesc la autostradă, cu lungimea de câțiva metri și greutate de circa 5 tone. Intenționa să-i așeze pe carosabil, la o distanță de un metru în exteriorul gardului, pe domeniul public.

La auzul veștii, circa 40 de locuitori ai străzii s-au mobilizat și și-au parcat mașinile pe marginea drumului, de-a lungul proprietății lui Cioban, pentru a opri acțiunea ilegală a macaralei de amplasare abuzivă a separatoarelor din beton pe drumul de acces către sute de case. La fața locului au fost mobilizate mai multe echipaje de poliție alcătuite din circa 10 polițiști și trei dube de jandarmi.

Dar, contrar așteptărilor localnicilor, dl comisar- șef Suciu Ciprian, șeful Poliției Rurale Miercurea Nirajului de care aparține Corunca, în loc să stingă conflictul, să trimită pe toată lumea acasă să-și petreacă civilizat weekendul, s-a transformat în “avocatul și executorul judecătoresc” al dlui Cristian Cioban. A solicitat ca toată lumea să elibereze de urgență drumul public pentru a da posibilitate muncitorilor să așeze uriașele separatoare din beton “pe terenul omului”. Întrebat fiind de unde știe că marginea drumului public asaltat de primărie este “terenul omului”, a răspuns că știe de la dl Cioban.

Pentru că riveranii au refuzat să îndepărteze vehiculele, dl comisar șef Suciu, într-un alt exces de zel, a dat ordin agentului Rusu Cristian, de la aceeași secție de poliție nr. 5, să noteze toate numerele de circulație ale vehiculelor staționate pe drumul public din proximitatea terenului și să identifice proprietarii pentru a aplica eventuale sancțiuni.

Trebuie menționat că dl Cioban nu a prezentat nicio autorizație de împrejmuire ori vreun alt document care să-i permită amplasarea construcției din beton.

La fața locului a venit și dl Tákacs Szabolcs, primarul comunei Corunca, care le-a confirmat celor prezenți că dl Cioban nu deține niciun act care să autorizeze am-plasarea separatoarelor, iar că, dacă le așează pe drum va aplica sancțiuni.

Orele treceau, frigul se întețea, iar locuitorii deveneau tot mai agitați, existând pericolul izbucnirii unui conflict violent. Din fericire, prezența jandarmilor și modul profesionist în care aceștia au purtat discuții amicale cu cetățenii au calmat spiritele.

În jurul orei 11, câțiva cetățeni au auzit din discuțiile dintre polițiști că dl șef de inspectorat, comisarul- șef Bâltag, a fost contactat de dna prefect Mara Togănel, ce urmărea cu mare atenție evenimentele din Corunca, asigurându-se astfel că situația tensionată e gestionată corect.

Tot atunci a fost sunat de d-na prefect și dl primar Tákács Szabolcs pentru a se asigura că situația va fi adusă cât mai repede la normalitate.

Văzând cât de incompetent este dl comisar șef Suciu Ciprian, ce era preocupat doar de rezolvarea problemei dlui Cioban, dovedind un dispreț total față de oameni, cei prezenți au început să reproșeze polițiștilor lipsa unui reprezentant competent din conducerea I.P.J. Mureș, cineva cu mai multe stele, în speță comisarul-șef Bâltag.

Cei prezenți și-au amintit de cazul în care liderul clanului BARCSA, la eliberarea din arest, s-a plimbat nestingherit călare, alături de zeci de interlopi prin fața sediului I.P.J. Târgu-Mureș, sub privirile îngăduitoare ale dlui comisar-șef Bâltag, spre indignarea locuitorilor onești ai municipiului Târgu-Mureș. Atunci nu a considerat de cuviință să intervină cu un efectiv de 25 de polițiști și jandarmi cum s-a intervenit sâmbătă în Corunca pentru a proteja unul din cei mai influenți și aroganți rechini imobiliari. La sfidarea ordinii publice de către clanul BARCSA nu a mobilizat nici măcar două echipaje de poliție cum au mobilizat o săptămână întreagă la apelurile zilnice efectuate de dl Cioban prin serviciul 112, apeluri efectuate pentru urgențe inexistente, pentru presupuse parcări neregulamentare necomfirmate.

Acțiunea părtinitoare a celor doi se datorează și faptului că soția dlui Cioban este ofițer de poliție la IPJ Mureș, în cadrul Serviciului de Control intern, structură care investighează polițiștii, iar în trecut a fost purtătoare de cuvânt în IPJ MUREȘ, ceea ce-i asigură o aparentă imunitate dlui investitor imobiliar în fața oricărui “amărât” de polițist mureșean.

Oamenii vorbesc că această doamnă ofițer este protejata dl Bâltag, care intenționează să o pună șefă la Biroul de control intern, direct în subordinea sa, chiar dacă e debutantă în această activitate.

Norocul nesperat a venit din partea comisarului-șef Rădulescu Cătălin, adjunctul șefului IPJ Mureș, care a ajuns în jurul orei 14 și în cel mult 15 minute a reușit, prin prestația unui adevărat profesionist, să restabilească ordinea, să aplaneze conflictul, să-l oprească pe investitor din acțiunea neautorizată și să roage, în cel mai civilizat și diplomat mod cu putință, locuitorii să se îndrepte în liniște spre casele lor.

Dacă cineva a reușit să mă impresioneze într-un mod atât de profund convingându-mă că Poliția nu trebuie să-și schimbe numele în Miliție, salvând onoarea acestei instituții ce a pierdut enorm din popularitate în ultimul timp, acel cineva se numește comisar-șef Cătălin Rădulescu. Localnicii prezenți la eveniment ii rămân profund recunoscători pentru sprijinul acordat. Mulțumiri ii trimitem și doamnei prefect Mara Togănel, care și-a pierdut ore întregi urmărind cu consternare cele întâmplate, și așteptând ca autoritățile să-și facă treaba.

În numele locuitorilor comunei Corunca, care au fost umiliți de către dl Suciu Ciprian prin implicare defectuoasă, și de către dl șef al Inspectoratului Județean de Poliție Bâltag, pentru neimplicare, vă rog să dispuneți demiterea acestora și să luați în calcul numirea în locul lor a unor profesioniști care își pun viața în slujba cetățenilor, nu a interlopilor.

Din spusele oamenilor, de 7 ani, de când dl Bâltag este în fruntea IPJ Mureș, toți șefii de secții, de poliții orășenești și de servicii nu sunt titulari pe posturi, sunt doar împuterniciți șefi, ca sa poată să-i schimbe cum vrea el și să-i poată controla. În aceeași situație se află și servilul-șef, Suciu. Această practică dictatorială de supunere necondiționată față de “el capo di tutti capi” trebuie să dispară din secțiile de poliție mureșene.

După tragediile de la Caracal, de la Onești și după scandalul transmis în direct cinci ore din Corunca, unde s-a observat amatorismul unui șef de secție din Poliția Română, mulți mureșeni și-au reconfirmat probabil că experiențele personale pe care le-au avut de multe ori cu autoritățile statului nu sunt numai izolate sau personale, ci, din păcate, ele constituie radiografia întregii țări.

Poate fi vreodată recâștigată încrederea cetățenilor de către instituții precum Poliția, păs-trând asemenea relicve la conducerea unor unități de poliție, amintindu-ne astfel de regimuri de mult apuse?

Cu siguranță, NU.

 

Lasă un comentariu