Secretarul General al NATO: Încrederea dintre Occident și Rusia a fost distrusă iremediabil

Distribuie pe:

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nivelul de încredere stabilit într-o perioadă de apropiere între națiunile occidentale și Rusia, din ultimele decenii, a fost distrus în urma deciziei Moscovei de a invada Ucraina * Comentariile lui Stoltenberg survin ca urmare a faptului că războiul din Ucraina nu dă semne de încetinire în perioada de iarnă * Rusia continuă să lovească și infrastructura energetică a Ucrainei, cu consecințe devastatoare pentru civili.

De la sfârșitul Războiului Rece, Occidentul a încercat să construiască punți cu Moscova, dar acestea au fost distruse odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, a declarat, la începutul săptămânii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

“NATO s-a străduit timp de decenii să dezvolte o relație mai bună și mai constructivă cu Rusia. După sfârșitul Războiului Rece, am înființat instituții, cum ar fi Consiliul NATO-Rusia, când eram prim-ministru al Norvegiei. Îmi amintesc că președintele Putin a participat la summit-urile NATO... deci acesta a fost un alt moment când am lucrat pentru o mai bună relație. Rusia, însă, a renunțat la toate acestea”.

Stoltenberg a spus că nivelul de încredere - stabilit într-o perioadă de apropiere între națiunile occidentale și Rusia, în ultimele decenii - a fost distrus de decizia Moscovei de a invada Ucraina.

“Chiar dacă luptele se termină, nu ne vom întoarce la o relație normală, prietenoasă, cu Rusia. Încrederea a fost distrusă”, a spus el. “Cred că războiul va avea consecințe de lungă durată pentru relația cu Rusia”.

Comentariile lui Stoltenberg survin într-un moment în care războiul din Ucraina nu dă semne de încetinire în perioada de iarnă, în ciuda așteptărilor unor analiști occidentali că atât Ucraina, cât și Rusia ar putea lua o pauză, pentru a se regrupa, înainte de a lansa noi contraofensive în primăvară.

Totuși, nu pare să fie cazul, având în vedere luptele intense în estul Ucrainei și loviturile cu rachete și drone care continuă să hărțuiască satele și orașele ucrainene din sudul și estul țării.

Rusia continuă să lovească și infrastructura energetică a Ucrainei, cu consecințe devastatoare pentru civili; recentele atacuri cu drone au lăsat 1,5 milioane de oameni în orașul-port Odesa fără curent, de exemplu.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat săptămâna trecută că este implicat “pe termen lung”, spunând că așa-numita “operațiune militară specială” ar putea fi un “proces de lungă durată”. Rusia insistă că scopul său este “eliberarea” regiunilor (Donețk și Lugansk în estul Ucrainei și Herson și Zaporojie în sud) pe care le-a “anexat” în mod unilateral și ilegal, după referendumuri coercitive.

De asemenea, nici Ucraina nu a dat semne de încetinire, mai ales că încearcă să se bazeze pe impulsul care i-a permis să elibereze părți din Harkov în nord-est și Herson în sud și să facă progrese în est - deși războiul de acolo, în special din Donețk, în estul Ucrainei, este văzut ca un adevărat infern pentru ambele părți, cu rețele de tranșee și un peisaj dezolant, amintind Primul Război Mondial.

Stoltenberg a insistat că războiul s-ar putea opri în orice moment dacă Rusia ar alege să pună capăt ostilităților.

“Rusia poate face așa cum au făcut multe alte țări europene la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial: poate alege pacea, cooperarea, încrederea în vecinii ei, în loc să fie mereu atât de agresivă și să-i amenințe pe vecini, așa cum a făcut din nou și din nou, împotriva Georgiei, împotriva Ucrainei”. (sursa - cnbc.com/2022/12/12/trust-between-the-west-and-russia-has-been -destroyed-nato-chief-says; foto Reuters)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu