DEȘI NU PREA MERG LA STOMATOLOG, ROMÂNII CRED CĂ SĂNĂTATEA DENTARĂ LE CREȘTE STIMA DE SINE

Distribuie pe:

Studiul “Evoluția sănătății orale în pandemie”, realizat, recent, de Philips, arată că 72% dintre persoanele mulțumite de sănătatea lor dentară se consideră apreciate de cei din jur și tot cam pe atâția (7 din 10 participanți) cred că ar avea de câștigat, pe plan social și profesional, dacă și-ar putea îmbunătăți sănătatea orală.

Mai multă atenție la spălarea dinților

Cercetarea expune atitudinea românilor cu privire la sănătatea dentară în ultimul an, dar și la aspectele ce țin de rutina corectă a îngrijirii orale și impactul emoțional al sănătății dentare.

Potrivit studiului, sănătatea orală influențează stima de sine și starea de spirit, 96% dintre românii din mediul urban considerând că o bună sănătate orală contribuie la o mai bună stimă de sine.

Mai mult, când vine vorba despre aprecierea celor din jur, 72% dintre românii mulțumiți de sănătatea lor dentară se simt apreciați, dar procentul scade semnificativ (până la 52%) în cazul persoanelor care nu se bucură de o sănătate orală satisfăcătoare.

Studiul mai arată și faptul că 57% dintre români au acordat, în ultimul an, mai multă atenție modului de a se spăla pe dinți.

90% consideră că ar putea avea un zâmbet mai frumos

Nu mai puțin de 90% dintre respondenți consideră că zâmbetul lor ar putea fi îmbunătățit, iar 7 din 10 participanți la studiu cred că ar avea de câștigat, pe plan social și profesional, dacă și-ar putea îmbunătăți sănătatea orală, ceea ce accentuează faptul că îngrijirea corespunzătoare a danturii are un impact direct asupra stării de spirit personale și a stimei de sine.

“Cercetarea validează o intuiție pe care mulți dintre noi o împărtășim, aceea că o dantură sănătoasă sau un zâmbet mai frumos ne influențează starea de spirit. Influența unei îngrijiri orale complete se simte chiar mai profund în cum percepem atitudinea celor din jur față de noi și cum afișăm comportamente de încredere sau stimă de sine”, afirmă realizatorii studiului.

Vizitele la dentist, evitate de teama coronavirusului

Pe fondul unui an dificil, cu multe provocări și situații neprevăzute, studiul relevă o serie de aspecte ale sănătății orale și ale rutinei de îngrijire dentară pe care o au românii.

Astfel, 43% dintre respondenți nu au mers deloc la stomatolog în ultimul an, iar 53% dintre aceștia au menționat că au evitat vizitele la dentist, pentru a nu se infecta cu noul coronavirus, deși 64% dintre ei sunt îngrijorați de aspectul danturii, atunci când zâmbesc, iar 31% merg la dentist doar atunci când apare o problemă urgentă.

“Sănătatea orală depinde atât de interacțiunea cu stomatologul, cât și de frecvența și corectitudinea practicilor de îngrijire orală. Cu cât oamenii sunt mai atenți la sănătatea lor orală, cu atât sunt mai mulțumiți de aspectul și de sănătatea danturii.

Zâmbetul este un indicator atât al satisfacției cu propria dantură, cât și al nivelului de încredere în sine, ce reprezintă un predictor al succesului profesional și social. Pe lângă factorii emoționali, educaționali sau sociali, încrederea în sine se bazează și pe autopercepția stării de sănătate generală, inclusiv a sănătății orale”, concluzionează autorii cercetării.

***

Studiul “Evoluția sănătății orale în pandemie” a fost realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale (20 martie), în perioada 16 - 22 februarie 2021, pe un eșantion de 809 persoane, reprezentativ la nivelul populației cu vârsta între 18 și 50 de ani din România, din mediul urban.

Marja de eroare maximă tolerată a eșantionului este de ±3,5%. (L.P.)

 

 

Lasă un comentariu