TOALETAREA ARBORILOR ȘI BĂTĂILE DE CAP (I)

Distribuie pe:

În aceste zile am fost solicitat de președintele Asociației de Proprietari nr. 30 din cartierul Budai Nagy Antal, Ștefan Budai, pentru o situație pe care o consideră nefirească. Despre ce este vorba? Arborii care au fost plantați în spațiile verzi din preajma blocurilor, în unele cazuri, au crescut peste înălțimea blocurilor. În același timp, acești arbori ajung cu crengile pe blocuri și nu permit pătrunderea razelor solare în locuințe. Cu toate că administrația locală a stabilit un program de lucru pentru toaletări de arbori, pe cartiere, program în care cartierul B.N. Antal urma după cartierul N. Bălcescu, lucrările au fost sistate în prima zi. Dar până la a prezenta situația de fapt, să avem în vedere o realitate cunoscută de foarte puțină lume.

COPACII COMUNICĂ ÎNTRE EI

Ornanismul uman poate percepe sunete cuprinse cu frecvențe între 20 Hz și 2.000 Hz, până la maxim 3.500 Hz. Sub limita inferioară avem infrasunete, iar peste limita superioară, ultrasunete. Cu mai mulți ani în urmă am vizionat un documentar în care o echipă de cercetători englezi au fost interesați să afle, mai în amănunt, ce se întâmplă cu copacii în timpul tăierii lor. S-au deplasat în pădure și au început să facă înregistrări sonore, dotați fiind cu aparatură specială. În prima fază, echipa de cercetători a înregistrat niște semnale sonore, neviolente, imperceptibile auzului uman. A venit momentul în care a intrat în pădure o echipă de drujbași, porniți să defrișeze. Semnalele înregistrate au început a fi violente, stridente, care se amplificau în timp, apoi, când au început tăierile de arbori, sunetele erau mai degrabă țipete de disperare. Echipa de cercetători a concluzionat că arborii comunică între ei, copacii au dat alarma că se apropie un pericol. Sunetele înregistrate la tăierea copacilor au fost de disperare și neputință. Din acest exemplu avem de înțeles că capacitatea umană de a înțelege natura cu viețuitoarele sale este foarte limitată. Omul, în majoritatea copleșitoare a cazurilor, este incapabil de a înțelege că atât animalele, cât și plantele, nu doar că au forma lor de viață diferită de a omului, dar au simțuri, comunică între ele, dar s-a și demonstrat pentru unele animale că sunt inteligente.

PLANTELE, SINGURA SURSĂ DE OXIGEN PE PLANETA NOASTRĂ

Probabil nu este cazul să intrăm în amănunte, dar e bine să ne amintim că singura sursă de oxigen, indispensabilă vieții pe planetă a omenirii și a faunei, este creată de plante. Ele reduc poluarea aerului, consumă dioxidul de carbon și elimină oxigen. În caz că nu se păstrează echilibrul, la modul rațional, omenirea va fi nevoită să-și construiască fabrici care să producă oxigen. Dar, deoarece nimeni nu face acte de caritate, este foarte probabil ca oxigenul să se comercializeze la prețuri interesante, în capsule, utilizate cu cagule. Cei care vor ajunge la secțiile de terapie intensivă vor avea fericita oportunitate de a se oxigena prin intubări. Din cele prezentate până acum, deducem foarte simplu că cei care au aprobat și au dispus defrișările masive din țara noastră și la care nu se poate pune capăt, ori sunt oameni duși cu pluta, ori profitori ordinari care fac averi prin aprobările date pe semnătura lor.

TOALETĂRI DE ARBORI ÎN TÂRGU-MUREȘ, O JOACĂ CU NATURA

Până a ajunge la problematica toaletărilor de arbori, să recunoaștem că în decursul anilor, pe măsură ce s-au construit cartierele de blocuri de locuințe, în cele mai multe cazuri, locatarii, din proprie inițiativă, au adus arbori pe care i-au plantat prin spațiile verzi din jurul blocurilor. Nu s-a ținut cont de niște reguli elementare urbanistice, care presupun plantarea doar a anumitor soiuri de abori într-un oraș, având un rol ornamental. Nu poți muta o pădure într-un oraș. Dar chiar și în aceste condiții, copacii nu se pot planta oriunde și oricând. În multe cazuri, arborii au fost plantați la distanțe de sub trei metri de clădirile blocurilor. Acești “iubitori ai naturii” nu s-au gândit ce poate fi peste 30-40-50 de ani. Copacul crește, se dezvoltă, iar cei care au fost plantați foarte aproape de blocuri, prin extinderea rădăcinilor, au afectat fundația blocurilor, crengile s-au extins pe clădire, iar acolo unde au fost plantați mai mulți copaci, afectează luminozitatea și sănătatea apartamentelor, prin lipsa razelor solare suficiente. În această idee s-a pornit și cu toaletarea arborilor, dar asistăm mai degrabă la o caricaturizare și mutilare a lor. Una dintre metodele utilizate este de a reteza copacul pentru a nu mai crește în înălțime și de a-i reteza și crengile, rămânând un trunchi de lemn cu niște cioturi care anterior au fost crengi. Un astfel de copac este sortit pieirii, deoarece este expus bolilor, apoi se uscă. Altă metodă care se utilizează este de a-i reteza crengile, lăsând trunchiul gol, rămânând doar în vârful copacului o măciulie cu crengi. Și acești arbori sunt sortiți pieirii, din aceleași motive. Conform reglementărilor, nu se permite a se tăia mai mult de o treime din înălțimea arborelui și nici să se depășească 15% din tăierile de coroană, iar perioada de timp în care se pot efectua aceste lucrări este de la 1 octombrie la 30 aprilie.

GREENPEACE

“Greenpeace” este o organizație non-guvernamentală, cu sediul la Amsterdam, are filiale în peste 55 de țări ale globului. Una dintre acestea se află și în România. Organizația militează pentru păstrarea echilibrului om-natură-mediu, o organizație ecologistă. În decursul a câțiva ani, am semnat personal zeci, spre o sută de petiții de protest întocmite de această organizație, pentru încălcări ale legislației de protecție a mediului, petiții care au fost remise guvernelor, parlamentelor și președinților din țări de pe toate continentele globului pământesc. Am semnat petiții și în interesul României, legat de defrișările haotice de păduri și poluarea apelor. Avem și în România o filială a acestei organizații. Iată ce recomandă Greenpeace România, printre altele, legat de toaletarea arborilor:

“Ne vom concentra pe București, dar procedura este similară în orice localitate din România, fiindcă se bazează pe legi naționale și regulamente valabile internațional.

Hotărârea Consiliului General nr. 304/2009 (articolul 6, alineatul a) spune că toaletările pot fi realizate doar în baza avizelor de specialitate, emise de către Primăria Municipiului București, prin Direcția Protecția Mediului și Educație Ecocivică (DPMEE). Avizul eliberat de PMB conține specificații clare referitoare la lucrările de tăiere ce pot fi aplicate arborilor vizați și se aplică atât pentru domeniul public, cât și pentru proprietățile private.

Hotărârea Consiliului Local nr. 107/2018 (articolul 32, alineatul a) spune că în București există obligativitatea de face publice informațiile privind activitățile de întreținere a arborilor și a spațiilor verzi. În Avizul General pentru lucrări de întreținere, formare și regenerare a arborilor și arbuștilor nr. 8080/28.09.2020, se afirmă că “în perioada de repaus vegetativ - marcată toamna de începerea căderii primelor frunze ale arborilor și care se încheie primăvara, înainte de pornirea în vegetație (odată cu perioadele de pornire a mugurilor vegetativi pe specii), în intervalul de timp 1 octombrie 2020 și 30 aprilie 2021 (ținând cont și de perioada de intrare în vegetație a speciilor termofile) - nu mai e necesară solicitarea punctuală pentru emiterea avizului de specialitate de către Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului București.”

RECOMANDĂRI GREENPEACE

* Intră în vorbă cu oamenii responsabili de lucrare. Abordează-i politicos, fiindcă nimeni nu reacționează bine la scandal, cu atât mai puțin niște angajați prost plătiți, echipați cu drujbe, care “își fac doar treaba”. E posibil să-i întărâți și să se răzbune mai tare pe copac.

* Cere-le să-ți indice inginerul horticultor/peisagist/silvic din echipă, specialistul care ar trebui, conform legii, să însoțească campaniile de toaletare și să dea indicații privind ramurile care pot fi îndepărtate fără a pune în pericol viața copacului. Dacă acesta lipsește, caută-l pe șeful de echipă.

* Cere-i avizul de toaletare, întreabă cât de mult va fi tăiat din arbore. Fă-o pe loc, nu amâna, căci nimeni nu va face asta în locul tău, iar mai târziu poate fi prea târziu! Ai dreptul să faci asta, spațiul verde e un bun comun în lipsa căruia suntem cu toții mai bolnavi. (În mod normal, pot îndepărta maxim 15% din potențialul folar al arborelui.)

* Arată-i șefului imaginea asta și convinge-l în mod respectuos, dar ferm, să respecte legea și indicațiile biologilor.

* Sună la Primărie și verifică dacă, într-adevăr, a fost emis un aviz pentru zona în care se fac tăieri. Cere numărul de înregistrare și perioada de valabilitate.

* În cazul în care echipa de toaletare refuză să îți arate avizul, ai verificat deja la Primărie și ți-au confirmat că nu a fost emis niciun aviz în zona respectivă, sau echipa nu este coordonată de un specialist în teren, sună imediat la 112, explică situația și cere Poliției să intervină rapid! Ține cont că, în București cel puțin, Poliția își declină de obicei autoritatea legată de toaletări și te trimite la Poliția Locală de sector. Ca să nu mai pierzi vremea ca mine, caută pe net numărul direct.

* Dacă au aviz, însă tăierile sunt foarte agresive (peste 1/3 din înălțimea arborelui, îndepărtarea coroanei sau a unor ramuri foarte groase, dar evident sănătoase, nu uscate), solicită reprezentanților Direcției de Mediu a Primăriei să se deplaseze la fața locului pentru a evalua situația. În București, asta se face printr-o sesizare pe mail către Primărie și Poliția Locală. Poți pune și pe Greenpeace România cu adresa info.romania@greenpeace.org (dar, atenție: asta nu înseamnă că putem interveni în locul tău!).

SUGESTII

În sesizarea ta, e bine să menționezi și problemele pe care le-ai observat. Uite câteva sugestii:

1) La majoritatea speciilor, toaletările se pot face doar când arborii nu sunt în perioada vegetativă (nu mai au frunze).

2) Nu e legal să toaletezi mai mult de 2 m din vârful ramurilor, maxim o treime din coronament, maxim 15% din potențialul folar al unui arbore matur, păstrând o coroană echilibrată. La adresa (se trece strada) se taie cu drujba fără discernământ sau cunoștințe de botanică și rămân în urmă cioturi mutilate care pot crea probleme mult mai mari pe viitor (creștere necontrolată, uscare, infestare ș.a.m.d.).

3) Acest gen de tratament aplicat copacilor îi predispune îmbolnăvirii, atacurilor de insecte și ciuperci, într-un final, putrezirii și uscării sau creșterii necontrolate, care îi face un pericol și mai mare. Astfel că e foarte posibil ca, în 2-3 ani, angajații ADP să revină, de data asta pentru a îndepărta permanent arborii, spre bucuria proprietarilor de automobile, care vor mai avea astfel câteva locuri în plus de parcare. Aerul curat, umbra și nevoia vitală de a avea în jur copaci nu pot fi, în schimb, înlocuite de nimic altceva.

4) O toaletare corectă se face cu instrumente speciale, nu cu drujba.

5) Bucureștiul deține deja un record negativ în materie de spațiu verde. În timp ce standardul UE este de 26 mp spațiu verde/cap de locuitor, capitala le oferă cetățenilor săi circa 9 mp/locuitor (incluzând cimitirele și pădurile care au mai rămas pe la periferie). În mijlocul cartierelor și în centrul orașului aproape că nu mai poți vedea copac sănătos.

6) Bănuiesc că sunteți la curent cu funcția ecologică extrem de valoroasă a copacilor și ce fac ei pentru atmosferă, apă, reglarea climei, eliminarea toxinelor și a poluării, fixarea solului, găzduirea biodiversității ș.a.m.d.

7) Uniunea Europeană a sancționat deja România pentru încălcarea dreptului la aer curat. E dovedit științific faptul că poluarea duce la boli grave, iar, în timpul pandemiei, mortalitatea e mult mai mare în orașele poluate. Ne aflăm în mijlocul unei crize climatice care pune în pericol însăși existența noastră ca specie. În acest context, mutilările copacilor sunt o crimă cu atât mai gravă. Respirăm același aer cu toții, drepturile sau privilegiile unora nu pot fi puse deasupra sănătății publice”.

După această introducere, vom intra în fondul problemei, în partea a doua a anchetei, cu fapte și opinii.

 

Lasă un comentariu