B-UNICII DE LA CĂMINUL PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE DIN TÂRGU-MUREȘ AU SĂRBĂTORIT - ZIUA EXPRESIEI “OK”

Distribuie pe:

Într-un secol al vitezei, unde promptitudinea răspunsului tinde să devină un atribut al eficienței, apare tentația de “a oferi” ok-uri cu nonșalanță, fără a ne întreba ce comunicăm prin expresia okay (O.K.),

“Totul e ok!”, obișnuim să spunem destul de des când lucrurile merg în direcția dorită. Ok, nu e rău că folosim în limbaj unul dintre cele mai cunoscute cuvinte din lume, dar, totuși, de la ce vine “OK”?

* O simplă căutare pe Google după OK ne dă peste 2.030.000.000 de rezultate. Este, fără îndoială, cel mai folosit cuvânt din lume. Cuvântul OK a fost “inventat” de americani. Cu această afirmație, toată lumea este de acord si nimeni nu le contestă acest drept.

* Prima atestare a expresie ar fi fost într-o publicație locală din Statele Unite ale Americii, Boston Morning Post. Un ziarist pe nume Charles Gordon Green obișnuia să folosească acronime pentru articolele sale. Pe data de 23 martie 1839 (deci acum 182 de ani), editorul a notat pe marginea unui articol legat de o dispută cu rivalii de la Providence Journal, expresia “OK” oll korrect, însemnând “all correct” (“totul corect”).

* Al optulea președinte al SUA, Martin Van Buren, a fost cel care a popularizat cuvântul OK. Prescurtarea însemna “omul potrivit”, iar cuvântul “ok” a tot apărut pe afișele electorale, întrucât omul politic avea un nume cu origini olandeze, greu de pronunțat printre americani.

* Se pare că unul dintre cei mai pricepuți oameni ai lui Ford era un inginer cu origini nemțești pe nume Otto Kraus. Inginerul ștanța fiecare mașină care ieșea din fabrică cu “OK” după inițialele sale și așa expresia ar fi căpătat conotația de “bun”.

* A fost folosit și pe Lună Când Buzz Aldrin și Neil Armstrong au confirmat echipei ca Apollo 11 a aselenizat

* Pentru unii, “okay” poate însemna “bine”, pentru alții “corespunzător” sau “treacă de la mine”. Acest cuvânt mai este folosit într-o manieră desconsiderantă, atunci când mesajul este “Okay - nu mă mai bate la cap”, E ok sau nu e ok să folosim expresia OK?

Folosim, cum spuneam, ok-ul ca versiune prescurtată pentru a exprima aprobarea, acceptul, înțelegerea sau luarea la cunoștință, dar comunicăm (de obicei)...lenea. Lipsa dorinței de a dezvolta ideea, oferind un feedback minim.

Eu însă vă doresc ca totul la voi să fie OK!

Lasă un comentariu