POLIȚA RCA, OBLIGATORIE ATÂT TIMP CÂT MAȘINA NU A FOST RADIATĂ DIN CIRCULAȚIE!

Distribuie pe:

Potrivit unei decizii de joi, 29 aprilie 2021, a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), polița RCA este obligatorie atât timp cât mașina nu a fost radiată din circulație, chiar dacă autoturismul este nefuncțional.

“Cât timp o mașină nefuncțională nu a fost retrasă din circulație, proprietarul acesteia trebuie să aibă încheiată o asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru ea. Decizia recentă a CJUE este similară uneia din 2018, ce stabilește că cei care au mașini înmatriculate funcționale sunt obligați să încheie o asigurare RCA, chiar dacă nu mai vor să le conducă și le țin parcate în curte sau în garaj.

Încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru UE și nu a fost retras în mod legal din circulație.

CJUE amintește că noțiunea de vehicul este obiectivă și independentă de utilizarea care se dă sau care se poate da vehiculului în cauză ori de intenția proprietarului sau a unei alte persoane de a-l utiliza în mod efectiv.

În consecință, dacă simplul fapt că, la un moment dat, un vehicul nu este apt să circule, ar fi suficient să îl lipsească de calitatea sa de vehicul și să îl excepteze de la obligația de asigurare, caracterul obiectiv al acestei noțiuni de vehicul ar fi repus în discuție.

Obligația de principiu de a asigura un vehicul înmatriculat într-un stat membru UE pentru a asigura protecția victimelor accidentelor rutiere, având în vedere că intervenția organismului de despăgubire a pagubelor materiale sau a vătămărilor corporale cauzate de un vehicul neasigurat, este prevăzută numai în cazurile în care încheierea asigurării este obligatorie.

Deciziile emise de CJUE sunt obligatorii pentru toate instanțele din Uniunea Europeană care se onfruntă cu cazuri asemănătoare, dar autoritățile trebuie, de asemenea, să țină cont de ele, în vederea ajustării legislației interne”, explică AvocatNet.ro. (L.P.)

Lasă un comentariu