“CÂND VINZI SAU CUMPERI ONLINE, AI GRIJĂ DE BANII TĂI! DATELE CARDULUI NU SUNT PENTRU ORICINE”

Distribuie pe:

Campanie de informare pentru prevenirea criminalității informatice, 28 aprilie - 14 mai 2021

Evoluția lumii moderne, faptul că o bună parte din viață s-a mutat pe internet, în lumea virtuală, ne-a luat pe mulți prin surprindere. Ceea ce pentru cei mai tineri pare destul de firesc, pentru cei mai în vârstă este deseori greu de înțeles.

Faptul că folosim internetul, instrumente de plată online, are foarte multe avantaje, dar asta dacă înțelegem și riscurile, dacă știm cum să procedăm pentru ca noi și banii noștri să fim în siguranță.

Tot mai multe persoane cad în capcana infractorilor specializați în infracțiuni informatice, motiv pentru care Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, demarează o campanie de informare ce se va derula în perioada 28 aprilie - 14 mai 2021.

Mesajul central este Atenție la vânzări-cumpărări online! Nu introduceți pe niciun link datele cardului pentru a primi bani!! Poate fi o capcană! pentru că niciodată nu e nevoie de datele cardului pentru a accepta o plată!

Avem un sprijin important din partea a 10 posturi radio din județ în realizarea și difuzarea de spoturi audio, precum și de popularizare a mesajelor. Apreciem sprijinul din partea mass-media, în general, având în vedere rolul esențial în educația preventivă a populației. Afișele realizate, distribuite preponderent în mediul online (dar nu numai, vor fi expuse în locații cu aflux mare de cetățeni), dar și pe diverse aplicații de comunicare, prin intermediul colaboratorilor, urmăresc a intensifica transmiterea mesajului.

Pe parcursul derulării acestui demers, vom prezenta, pe înțelesul tuturor, care sunt riscurile și semnele care trebuie să dea de gândit în ceea ce privește intențiile infracționale ale persoanelor cu care comunicăm pentru a efectua o tranzacție.

INVITĂM COMUNITATEA să se implice în campanie, prin distribuirea informațiilor, atât în mediul online, cât și în cercul de prieteni, rude, cunoștințe! (informațiile vor fi prezente atât în mass media, cât și pe rețele de socializare, “Mureșenilor, Siguranța!”).

Printre cauzele care au condus la evoluția fenomenului criminalității informatice:

* Permanenta preocupare a infractorilor pentru identificarea de noi moduri de operare și perfecționarea acestora, creându-se astfel posibilitatea obținerii unor câștiguri financiare foarte mari, într-un timp relativ scurt, cu riscuri mici și, cel mai important, sub protecția anonimatului pe care îl conferă spațiul virtual;

* Trecerea de la fraudele informatice, în care încrederea era elementul primordial în realizarea tranzacțiilor, la fraude în care predomină folosirea de programe informatice malițioase;

* Lipsa de informare, neglijența sau neatenția utilizatorilor de internet care obișnuiesc să utilizeze instrumentele de plată în vederea efectuării de cumpărături online.

Lasă un comentariu