ÎN FARMACII, LIBER LA TESTAREA RAPIDĂ PENTRU DEPISTAREA COVID-19!

Luni, 10 mai 2021, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul privind activitatea de testare, în farmacii, cu teste antigenice rapide, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2, acest ordin fiind deja publicat în Monitorul Oficial.

Aviz temporar

Astfel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19, după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică județene. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni.

Instruirea personalului implicat în activitatea de testare va fi organizată, gratuit, de Colegiul Farmaciștilor din România, în colaborare cu Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, pe baza unei proceduri de instruire care face obiectul unui protocol de colaborare, avizat de Ministerul Sănătății, și care va fi încheiat în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial.

Exclusiv, teste nazofaringe

Farmaciile vor utiliza exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 din nazofaringe. Acestea pot prelua teste antigenice rapide de la Ministerul Sănătății, cu titlu gratuit, prin direcțiile de sănătate publică județene, în limita stocului disponibil. Testarea se realizează, prioritar, cu testele primite de la Ministerul Sănătății, care nu pot face obiectul comercializării.

În urma efectuării testării, farmaciile emit un buletin de testare, semnat electronic, pe care îl comunică persoanei testate, și au obligația de a raporta către direcțiile de sănătate publică județene rezultatele tuturor testelor efectuate și situația stocurilor.

Zona de testare

În privința organizării zonei de testare, ordinul prevede ca aceasta să fie pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare, și care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: este amplasată într-un perimetru care poate fi aerisit corespunzător, prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație care asigură un schimb de aer interior-exterior și filtrare, este dotată cu masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor medicale rezultate din activitatea de testare și are o suprafață de minimum 4 metri pătrați utili, delimitată de spațiul oficinei.

Totodată, circuitul persoanelor care se testează trebuie să fie delimitat prin marcaje și (sau) paravane, de cel al circuitului normal pentru clienții farmaciei.

Farmaciile își pot organiza zona destinată activitații de testare și prin amplasarea, în imediata vecinătate, a unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile menționate anterior, precum respectarea prevederilor legale aplicabile în ceea ce privește ocuparea domeniului public.

Echipament de protecție, obligatoriu

Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție, compus din mască chirurgicală FFP2 sau FFP3, vizieră sau ochelari de protecție, mănuși de examinare de unică folosință, halat de unică folosință.

“Testarea are un rol esențial în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare, și asigurând un timp scurt între cerere și acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii virusului.

Prin aceste reglementări, persoanele care au suspiciuni sau simptome vor putea să își facă testul rapid într-un mod accesibil și sigur”, consideră Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății. (L.P.)

Lasă un comentariu