“SECVENȚE LUDUȘENE” ANIVERSĂRI * EVENIMENTE * ÎNTÂMPLĂRI

Distribuie pe:

9 Mai, Ziua Independenței de Stat a României, Ziua Victoriei Națiunilor Unite și Ziua Europei, a fost marcată și la Luduș, prin ceremonii care au avut loc la două din cele cinci Monumente ale Eroilor de pe raza orașului, la inițiativa primarului Ioan Cristian Moldovan și a consilierului său, prof. Liviu Botezan. Au participat reprezentanții Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), coloneii (r) Sever Popovici și Vasile Cecălăcean, reprezentantul Ministerului de Interne și Administrației, comisarul Leonid Frandeș, consilier jurist Sebastian Căpușan, precum și numeroși elevi, însoțiți de profesori, ca reprezentanți ai tinerimii culte, entuziaste și cu dragoste de țară.

Memoria eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea Ludușului (septembrie-octombrie 1944) și a ludușenilor căzuți la datorie pe fronturile din estul și vestul Europei din Al Doilea Război Mondial a fost cinstită prin slujbele Te Deum oficiate de preoți ortodocși și de preoți greco-catolici. În numele organizatorilor și a participanților au fost depuse coroane de flori ale recunoștinței. Respectând o mai nouă tradiție locală, liceenii îmbrăcați în costume populare românești au preluat și aranjat coroanele la soclurile celor două Monumente ale Eroilor.

***

În Duminica a 3-a după Paști, 16 mai 2021, trecută în calendarul ortodox ca Duminica Mironosițelor, enoriașii ludușeni din cele cinci parohii ortodoxe au sărbătorit, pentru întâia oară, Ziua Femeii Creștine. Prin Cuvântul de Învățătură, rostit la încheierea Sfintei Liturghii, oficiată în Biserica Ortodoxă “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, preacucernicul părinte protopop Lucian Voșloban a înălțat un imn de slavă Femeii Fecioare Maria, aleasă de Dumnezeu să-L primească și să-L poarte în pântecele Său timp de nouă luni, să-L nască în Bethleem pe Mesia, Fiul Lui Dumnezeu, să-L înfășeze, să-L salveze de furia criminală a regelui nebun Irod, prin fuga în Egipt, să-I însoțească anii adolescenței, să-și bucure sufletul de Mamă cu minunile Fiului Său în folosul pământenilor, să-și jelească Fiul arestat, bătut, batjocorit și răstignit, mort pe Cruce, alături de tâlhari, să descifreze sensul Divin al Învierii, al Evangheliei Iubirii și al Mântuirii sufletului prin jertfă. “Priviți dincolo de Iconostas! Din bolta absidei, Altarul Sfânt este vegheat, clipă de clipă, de o femeie, de Femeia Mamă Maria, Născătoare de Dumnezeu, model sacru de Femeie Creștină! De acolo, să coborâm privirea spre femeile care și-au asumat curajul să fie lângă Crucea lui Iisus Hristos, să-I organizeze Coborârea de pe Cruce, să pregătească toate cele necesare îmbălsămării și, a treia zi, să fie alese să vestească «Hristos a Înviat!». Asemenea lor au fost toate femeile mame ale Sfinților Părinților noștri, ale Apostolilor, ucenicilor, mărturisitorilor, cuvioșilor, ai tuturor celor trecuți în calendarul ortodox. Femeile de astăzi, printre care vă număr și pe dumneavoastră, sunteți izvorul și temelia vieții neamului nostru românesc creștin, sunteți temelia familiei și al fericirii urmașilor urmașilor noștri. Datorită vouă, femei creștine, noi avem trecut, prezent și viitor! Să fie ziua de astăzi un fericit prilej ca în parohia noastră, în orașul nostru și în această Țară Românească, dumneavoastră, femeile creștine, să aveți parte de mai multă prețuire, de mai multă considerație și iubire”!

La îndemnul părintelui protopop Lucian Voșloban și a preotului paroh Constantin Savu, enoriașii bărbați prezenți în Biserică au înălțat imnul iubirii lor “LA MULȚI ANI, CU SĂNĂTATE”, adresat tuturor femeilor creștine din parohie.

***

Luni, 17 mai 2021, pașii m-au purtat, timp de două ore, pe la școlile din oraș. Mi-am propus, de cu seară, ca la ora șapte și treizeci de minute să fiu în fața “navei amiral” a învățământului ludușean, Liceul Tehnologic. Mă așteptam să asist la obișnuita aglomerație din anii trecuți. Dezamăgire! Pandemia de Coronavirus Covid 19 (Sars-Cov 2), Comunicatul Comun al Ministerului Educației și Ministerul Sănătății, din Guvernul României, dispoziția Direcției de Sănătate Publică a Județului Mureș au condus la măsura de continuare a învățării online pentru elevii din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a de liceu și din clasele a IX-a și a X-a de la clasele profesionale. La poarta liceului, doamna bibliotecară Șopterean și paznicul-portar (fără nume!), însoțit de un polițist local, vegheau ca în liceu să intre doar elevii din clasele terminale (a XII-a A, B, C, D, E, F, G) și elevii de la profesională, clasele XI T și XI M. “Se face tiraj epidemiologic?” “Cine e bolnav este trimis la dispensarul medical al liceului. Aici, la poartă, noi le dăm măști de protecție facială elevilor care nu au așa ceva”.

La Școala Gimnazială nr. 1 (strada Republicii nr. 55) am fost, de asemenea, oprit la poartă. Paznicul-portar Mihai Oaneș o informează telefonic pe doamna directoare despre scopul sosirii mele acolo. În pauza dintre ore, doamna directoare, profesor-doctor Marcela Berar, îmi oferă informațiile cerute: “Suntem în scenariul galben. Au cursuri față în față elevii din clasele pregătitoare (3), cei din clasele I-IV și cei din clasele terminale, a VIII-a A, B, C. Ceilalți elevi ai noștri au cursuri online. De la Inspectoratul Școlar, pentru cei cu situații precare, am primit 150 de laptopuri și câteva tablete. Dacă ar fi să revenim la scenariul verde, avem atâtea săli de clasă, încât să organizăm cursurile într-un singur schimb”. La despărțire, am rugat-o să-i transmită soțului domniei sale, prof. dr. Antoniu Berar, și fostului meu colaborator la alcătuirea ediției din anul 2008 a Monografiei orașului Luduș, numit recent inspector general adjunct la IȘJ Mureș, urări de succes.

***

De la domnul profesor Adrian Banea am aflat că la Școala Gimnazială “Ioan Vlăduțiu” (str. Crinului nr. 2), al cărui director este, doar elevii de la ciclul primar, inclusiv cei din clasele pregătitoare și cei din clasele a VIII-a, vin la școală. Ceilalți, din clasele V-VII, continuă cursurile online. E bine?! E de rău?! “Pandemia, bat-o vina! Așa e peste tot în lume!”

La întoarcerea spre casă m-am oprit din nou în fața porții Liceului Tehnologic. Îl rog pe paznic să-mi explice anunțul lipit de grilajul porții. “Aici, la Liceul nostru Tehnologic, se fac înscrieri pentru ȘCOALA POSTLICEALĂ MEDIA FARM «SPERANȚA». De la toamnă (septembrie sau octombrie 2021!), această școală postliceală va avea două clase pentru asistenți farmaciști. Se pot înscrie și absolvenții de liceu fără bacalaureatul luat”.

***

O știre de ultimă oră! La inițiativa domnului primar Ioan Cristian Moldovan și a consilierului său personal, prof. Liviu Botezan, Primăria orașului Luduș a notificat Ambasadei Federației Ruse, din București, că, din cauza intemperiilor, la Cimitirul și Monumentul Eroilor sovietici, din Luduș, s-au produs câteva stricăciuni.

Notificarea a ajuns la domnul Igor Biriucov, șeful interimar al Reprezentanței Ministerului Apărării a Federației Ruse, responsabil cu organizarea și desfășurarea activităților militar-comemorative. Urmarea este că acum, la mijloc de mai, o echipă de zidari lucrează de zor la remedierea defecțiunilor de la Cimitirul și Monumentul Eroilor sovietici din Luduș.

Potrivit informației oferite de domnul profesor Liviu Botezan, joi, 24 iunie 2021, de Soborul Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul (Sânzienele), va avea loc ceremonialul militar religios de resfințire a Cimitirului și Monumentului din Luduș, dedicat Eroilor sovietici căzuți în timpul luptelor cu invadatorii germani și maghiari, la Luduș, în septembrie-octombrie 1944.

Lasă un comentariu