NOUTĂȚI DESPRE DREPTURILE ÎN TRANSPORT PENTRU PERSOANELE CU HANDICAP

Distribuie pe:

Începând cu anul 2021, urmare a modificării Legii 448 din 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, acestea pot să opteze, la cerere, pentru bilete gratuite pentru transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul.

Opțiunea se face printr-o cerere depusă la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, completată de persoana cu handicap sau de reprezentantul legal al acesteia.

În situația în care persoana cu handicap optează pentru bilete de transport interurban, aceasta nu poate solicita și decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul.

Decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul aflat în proprietatea persoanelor cu handicap, familiei, asistentului personal, însoțitorului sau furnizorului de servicii sociale se face astfel:

- pentru persoanele cu handicap grav: în limita a 24 călătorii, maxim 1.500 lei anual;

- pentru persoanele cu handicap accentuat: în limita a 12 călătorii, maxim 750 lei anual.

Suma aprobată spre decontare va fi stabilită pe baza tarifelor practicate de SNTFC pentru călătoria cu trenul Interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, raportat la numărul de kilometri parcurși.

Persoanele cu handicap care au optat pentru decontarea carburantului vor depune la sediul DGASPC Mureș, în maxim 60 de zile de la efectuarea călătoriei, următoarele documente:

- Cererea de decontare - formular tipizat;

- Bonuri fiscale de carburant, emise și ștampilate de societățile de distribuție a produselor petroliere (bonurile vor fi emise înaintea sau cel târziu în ziua efectuării călătoriei, în perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap);

- Copie după documentele de identitate;

- Certificat de încadrare în grad de handicap;

- Extras de cont cu codul IBAN al contului deschis pe numele persoanei cu handicap/reprezentantului legal - dacă este cazul;

- Actul prin care este desemnat reprezentantul legal - dacă este cazul.

Cererile, tarifele și informații suplimentare se pot obține pe pagina de internet a DGASPC Mureș https://www.dgaspcmures.ro/informatii.html  și la numerele de telefon 0265-21.55.12, int. 40, de luni până vineri (în zilele lucrătoare), între orele 9.00-12.00.

Lasă un comentariu