CEI CARE NU LE PERMIT MAMELOR SĂ ALĂPTEZE ÎN PUBLIC VOR FI AMENDAȚI!

Distribuie pe:

Joi, 3 iunie 2021, Camera Deputaților, for decizional, a adoptat, cu 279 de voturi pentru și o abținere, legea privind alăptatul în public, care stabilește sancționarea persoanelor fizice și juridice care interzic sau împiedică alăptarea în spațiul public.

Potrivit inițiatorilor actului normativ (parlamentari PNL, USR și PSD), legislația română nu interzicea nici până acum alăptatul în public, însă acest drept era deseori încălcat, noua lege urmărind tocmai prevenirea discriminării mamelor care aleg să își hrănească copiii pe stradă sau în instituții publice.

Astfel, legea stabilește că următoarele fapte constituie contravenții: evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spațiu și care alăptează un copil de până la 24 de luni; interzicerea în orice mod a alăptării în spații publice a unui copil de până la 24 de luni; refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni, în condițiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Aceste contravenții vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei (pentru persoanele fizice) și cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei (pentru persoanele juridice).

“Vești bune pentru mămici! Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale unora.

Prin această lege, evacuarea din spațiul public a unei mame care alăptează, refuzul furnizării de servicii unei femei care alăptează sau orice alt mod de a interzice alăptatul în public devin fapte sancționabile cu amendă de la 100 de lei pâna la 2.000 de lei.

Până acum, legislația în vigoare nu sancționa o astfel de practică discriminatorie, care încalcă nu numai dreptul copilului la hrană, ci și la sănătate. Numai prin astfel de legi combatem discriminarea, abuzul și izolarea socială” a precizat pe pagina sa de Facebook, senatoarea liberală Alina Gorghiu, una dintre inițiatoare.

Pentru a intra în vigoare, mai este necesar ca proiectul de lege să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial. (L.P.)

Lasă un comentariu