“COLECTIV” A CÂȘTIGAT PREMIUL LUX 2021 ACORDAT DE PARLAMENTUL EUROPEAN

Distribuie pe:

Filmul “Colectiv” regizat de Alexander Nanau a câștigat, miercuri, Premiul Publicului LUX ediția 2021, acordat de Parlamentul European și de Academia Europeană de Film, potrivit anunțului oficial făcut

în plenul Parlamentului, la Strasbourg. Pentru prima dată, pe lângă votul cetățenilor, și europarlamentarii au votat la alegerea filmului câștigător.

În sala de plen se aflau regizorul Alexander Nanau și Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv.

Cele trei filme finaliste au fost: “Another Round” (Încă un rând) de Thomas Vinterberg, câștigător al premiului Oscar, “Colectiv” de Alexandru Nanau și “Corpus Christi” de Jan Komasa (nominalizate la Oscar în 2021, respectiv în 2020).

“Tragedia din clubul Colectiv de la București a cutremurat toată Europa”, a spus David Sassoli, președintele Parlamentului European, la prezentarea filmului. “Cele trei filme au în comun faptul că celebrează viața”, a mai spus acesta.

Alexander Nanau a declarat că doar cultura ne poate uni și astfel să nu devenim societăți care trăiesc separat. Regizorul a mai spus că acest vot a demonstrat că cetățenii europeni care au votat filmul au arătat că vor să lupte împotriva corupției și vor o presă liberă. “Avem nevoie de cetățeni curajoși și avem nevoie de jurnaliști pe care să îi lăsăm să-și facă treaba”.

Regizorul a declarat că este onorat de acest premiu, care este un premiu pentru victime și pentru familiile lor, pentru care încă nu s-a făcut dreptate. “Nu se întâmplă în Belarus, se întâmplă în România”, a spus Nanau. Europa este interesată de ce se întâmplă cu dosarul Colectiv, a mai spus Nanau, care și-a încheiat discursul cu un citat din Laura Codruța Kovesi, în prezent șefa Parchetului European: “Corupția poate să fie învinsă, nu renunțați”.

În decernarea acestui premiu, Parlamentul colaborează cu Academia Europeană de Film, pentru a ajunge la un public cât mai larg și pentru a întări legăturile dintre cetățeni și viața politică. Prin intermediul premiului său pentru film, Parlamentul sprijină distribuirea filmelor europene începând din 2007 și oferă subtitrarea filmelor finaliste în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii. Premiul LUX și-a câștigat renumele selectând coproducții europene pe teme politice și sociale de actualitate, care încurajează dezbaterile în jurul valorilor europene. Comisia Europeană și rețeaua Europa Cinemas sunt, de asemenea, parteneri în cadrul Premiului LUX.

Lasă un comentariu