COMPANIA “LIVIU REBREANU” LA NOAPTEA MUZEELOR 2021

Distribuie pe:

Ediția din acest an a Nopții Muzeelor a readus, în data de 12 iunie, publicului târgumureșean ceva din aerul destins al anilor precedenți, pe când pandemia era mai mult subiect de film, iar evenimentele culturale și interacțiunile sociale decurgeau libere de restricții.

Misterele culiselor

Odată cu detensionarea prilejuită de scăderea ratei de infectare, Compania “Liviu Rebreanu” a reluat una din activitățile devenite tradiționale cu ocazia Nopții Muzeelor: tururile ghidate în culise. Toți cei dornici să afle cum arată universul din spatele scenei, cum miroase recuzita, care e povestea clădirii Teatrului și care sunt mecanismele nevăzute ale unui spectacol au avut ocazia să afle răspunsuri direct de la sursă, în intervalul orar 11.00-13.00. Arhivista Andreea Radu, împreună cu actrițele Claudia Erika Domokos și Loredana Dascălu au oferit vizitatorilor o perspectivă intimă, edificatoare și fascinantă asupra părții nevăzute a Teatrului Naționa Târgu-Mureș.

Dacă haina îl face pe om, costumul îl face pe actor. Ce simt actorii în momentul în care se costumează ca să intre pe scenă? Care a alchimia dintre vestimentație și personaj? Toți cei care și-au pus aceste întrebări au putut vizita expoziția de costume din foaierul Sălii Mari. Ca să obțină răspunsuri în mod concret, au putut îmbrăca piesele vestimentare expuse și, pentru fixarea momentului în eternitate, s-au putut fotografia în ținută de spectacol.

Pulsul străzii

Odată cu venirea serii, centrul de interes s-a mutat în stradă. Mai exact, pe strada George Enescu, unde actorii secției române au prezentat târgumureșenilor tripticul “Trei Titanici mici” în cadrul proiectului “Teatru popular modern” - realizat de Asociația pentru Teatru Liviu Rebreanu și Teatrul Național Târgu-Mureș - Compania “Liviu Rebreanu”. Acesta a inclus trei spectacolele de teatru popular, adaptate după povestirea “Titanicul” din colecția “Lampa cu căciulă”, de Florin Lăzărescu.

“Trei Titanici mici” cuprinde trei tipuri de limbaj caracteristice teatrului popular. Primul tip este cel spectaculos, iar regia și dramatizarea îi aparțin Oanei Hodade. Din distribuție fac parte actorii Mihai Crăciun, Ion Vântu, Tiberius Vasiniuc, Liviu Pancu, Gabriela Bacali, Delia Bălașa, Cristina Holtzli și Anca Loghin.

Cel de-al doilea spectacol are în prim-plan tipul de limbaj sketch - regia și dramatizarea fiind semnate de Petro Ionescu. Din distribuție fac parte actorii Dan Rădulescu, Costin Gavază, Cristian Iorga, Alexandru Andrei Chiran, Laura Mihalache și Dana Pancu.

Ultimul tip de limbaj propus sub forma unul spectacol este hip-hop, în regia lui Alin Neguțoiu, dramatizarea fiind realizată de Andreea Radu, iar muzica fiind compusă de Victor Moldovan. Distribuția îi include pe Luchian Pantea, Csaba Ciugulitu, Rareș Budileanu și Victor Moldovan. Participă și Cvartetul Tiberius, compus din Molnár Tibor - vioară, Lokodi Károly - vioară, Molnár József - violă și Zágoni Elõd - violoncel.

Scenografia celor trei spectacole este realizată de Bogdan Spătaru.

“Trei Titanici mici” a surprins publicul prin prospețimea, directețea și originalitatea celor trei viziuni regizorale care, folosind spații, distribuții și energii diferite, au realizat un ansamblu unitar care a stârnit aplauze, hohote de râs, a ridicat sprâncene a mirare și, pe cei mai dezinhibați, i-a făcut la final să cânte și să sară în ritmul pieselor interpretate de actorii-rapperi.

Proiectul Teatru popular modern se desfășoară în perioada 15 februarie - 15 noiembrie 2021 și are ca parteneri Universitatea de Arte Târgu-Mureș și Filarmonica de Stat Târgu-Mureș. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

De asemenea, proiectul se desfășoară cu sprijinul AzoMureș și Grand Hotel Târgu-Mureș.

Cei care au pierdut reprezentația din cadrul Nopții Muzeelor, vor putea viziona “Trei Titanici mici” marți, 22 iunie, de la ora 21.00, în curtea Colegiului Național “Unirea”.

Lasă un comentariu