PROIECT: ZIUA NAȚIONALĂ A SUPRAVIEȚUITORILOR DE CANCER!

Distribuie pe:

Senatorul PNL, Nicoleta Pauliuc, a anunțat depunerea unei inițiative legislative prin care, în prima zi de duminică din luna iunie, în România, să fie instituită Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer.

“Supraviețuitorii de cancer au dus, poate, cea mai grea luptă din viața lor și au câștigat-o. Și, ca după orice luptă, mulți dintre ei rămân cu sechele, cu răni deschise și cu frici pe care cei care nu au trecut prin această cumplită boală nu pot decât să și le imagineze. Vorbim aici de suferință emoțională, de efectele pe termen lung ale tratamentelor, de teama de recurență a tumorilor, dar și de obstacolele pe care mulți dintre acești supraviețuitori le întâmpină atunci când doresc să revină la locul de muncă și în societate.

Este de datoria noastră să facem tot ce putem pentru a asigura cadrul necesar, atât din punct de vedere legislativ, cât și al culturii societății, pentru a elimina aceste obstacole, indiferent de natura lor, și pentru a facilita îmbunătățirea calității și creșterea duratei de viață a supraviețuitorilor de cancer.

Instituirea unei Zile Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer este necesară pentru că supraviețuitorii de cancer se confruntă adesea cu un tratament inechitabil în ceea ce privește accesul la servicii financiare, pentru că persoanele care au supraviețuit cancerului se confruntă cu obstacole atunci când doresc să se întoarcă la locul de muncă, pentru că bolnavii de cancer se confruntă, adeseori, cu discriminări și obstacole neechitabile.

În această zi de conștientizare a provocărilor cu care se confruntă supraviețuitorii de cancer, ne propunem să aducem problemele în dezbaterea publică, pentru a găsi soluțiile adecvate care să le ofere șansa meritată de a-și continua o viață lungă și împlinită”, a declarat inițiatoarea proiectului pentru DiGi24.

Concret, proiectul de lege privind Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer prevede că Ministerul Muncii și Protecției Sociale desfășoară manifestări cu participarea organizațiilor neguvernamentale, sindicale și patronale pe temele reintegrării la locul de muncă, a incluziunii sociale, serviciilor sociale și a beneficiilor de asistență socială a supraviețuitorilor de cancer, Ministerul Sănătății desfășoară manifestări pe temele accesului la servicii medicale și medicamente și a alimentației supraviețuitorilor de cancer, Ministerul Finanțelor Publice desfășoară manifestări pe tema accesului la produse financiare, în special credite și asigurări, a supraviețuitorilor de cancer, iar Ministerul Educației desfășoară manifestări pe temele reintegrării în școală a copiilor supraviețuitori de cancer și a rolului alimentației în prevenirea cancerului. (L.P.)

Lasă un comentariu