MINISTRUL EDUCAȚIEI: ÎN 14 SEPTEMBRIE ÎNCEPE CONCURSUL PENTRU OCUPAREA POSTURILOR DE DIRECTORI DE ȘCOLI

Distribuie pe:

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, miercuri, că pe data de 14 septembrie vor începe concursurile pentru ocuparea posturilor de directori de unități de învățământ.

“Metodologia de concurs a fost avizată, urmând să se regleze o serie de aspecte la nivel de detaliu. Concursul va debuta la data de 14 septembrie. (...) În data de 15 octombrie va fi organizată proba scrisă. Pe parcursul lunilor noiembrie, decembrie vom avea probele de interviu la nivelul fiecărei școli. În perioada 20 - 22 decembrie vor fi emise deciziile de numire, începând cu data de 10 ianuarie, când începe semestrul al doilea al anului școlar 2021 - 2022. Au fost o serie de argumente pro și contra pe baza cărora Ministerul Educației a înțeles că, punând în balanță aceste argumente pro și contra, este mai bine să demarăm concursurile în data de 14 septembrie decât în data de 27 iulie proba scrisă așa cum a fost anunțat anterior. Printre elementele care susțineau data de 27 iulie se regăsea nevoia de numire a directorilor interimari ale căror contracte expiră. Vom vedea în ce măsură se va regla aspectul numirii interimarilor. Deocamdată, legea este foarte clară în această privință”, a declarat ministrul, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, concursul “va privilegia exclusiv” criteriile de competență.

“Important este să avem, în anul școlar viitor, directori în fiecare școală numiți pe criterii de competență. Concursul va privilegia exclusiv criteriile de competență. După asta, la partea de numire sigur că vom avea în vedere toate considerentele de ordin legal”, a spus demnitarul. (AGERPRES)

SINDICALIȘTII DE LA COMPLEXUL ENERGETIC “OLTENIA” AU VENIT LA CAMERA DEPUTAȚILOR

Este vorba despre proiectul 75/2021 pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, care s-a aflat, ieri, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților și urmează să fie supus votului. “Am venit astăzi în Parlament pentru a susține un proiect de lege, un proiect care aduce o modificare la legea pensiilor, un proiect care să recunoască condițiile speciale de muncă în care muncesc minerii și energeticienii din Complexul Energetic “Oltenia”. Datorită faptului că zeci de ani la rând, angajatorul nostru, guvernele României au făcut reduceri de costuri, inclusiv cu grupa de muncă, cu condițiile de muncă ale minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic “Oltenia”, media de vârstă a acestei bresle din această companie a ajuns la 52 de ani. Noi spunem - un genocid social, pentru că am făcut o medie, în ultimii cinci ani au decedat 45 de colegi de-ai noștri, în fiecare an, mineri și energeticieni, în timpul activității”, a declarat Manu Tomescu, vicepreședinte Sindicatului Energia Rovinari, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că minerii și energeticienii sunt cea mai îmbătrânită categorie de salariați din toată industria românească. “Acest proiect ne recunoaște condițiile de muncă în care noi muncim.(...) Am reușit să creăm un consens în care partidele politice din Parlament au înțeles problema noastră, să voteze și să ne recunoască condițiile de muncă. Prin proiectul votat astăzi se adaugă și categoria minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic “Oltenia” la condiții speciale de muncă. Ele au ca efect și pensionarea mai devreme cu trei ani decât până acum a acestei categorii, reduce vârsta de pensionare cu trei ani”, a afirmat Tomescu. (AGERPRES)

CAMERĂ: PERSOANELE CARE AU LUCRAT ÎN INDUSTRIA DE PRODUCȚIE DE ENERGIE SĂ BENEFICIEZE DE REDUCEREA VÂRSTEI STANDARD DE PENSIONARE

Camera Deputaților a adoptat, ieri, proiectul de lege care prevede că angajații care au lucrat cel puțin 25 de ani în industria de producție de energie termică și electrică să beneficieze de o reducere a vârstei standard de pensionare.

S-au înregistrat 302 voturi pentru, unul contra și patru abțineri.

Proiectul de lege completează în acest sens alin. (1) al art. 30 și art. 56 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Actul normativ prevede introducerea unor noi activități din domeniul producției energiei electrice și termice, în categoria celor care se desfășoară în condiții de muncă speciale, precum și instituirea unei noi excepții de la prevederile art.55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel condițiile de pensionare pentru persoanele care au desfășurat aceste activități.

Potrivit textului adoptat, vor fi considerate locuri de muncă în condiții speciale și “activitățile de producție, mentenanță și asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, pentru personalul implicat direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui”.

Persoanele care au desfășurat aceste activități vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în aceste activități.

Prevederile intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României, Partea I. Camera Deputaților este for decizional.

Un grup de sindicaliști de la Sindicatul Energia Rovinari a venit miercuri la Camera Deputaților pentru a solicita adoptarea acestui proiect astfel încât minerii și energeticienii din Complexul Energetic “Oltenia” să fie introduși în categoria celor care își desfășoară activitatea în condiții de muncă speciale.

PAUL STĂNESCU: MOȚIUNEA DE CENZURĂ ANUNȚATĂ DE PSD PROVOACĂ DEJA FRISOANE ÎN TABĂRA PUTERII

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat miercuri că moțiunea de cenzură anunțată de social-democrați “provoacă deja frisoane” în tabăra Puterii, fiindcă guvernarea este “măcinată de scandaluri zilnice”.

“Moțiunea de cenzură anunțată de PSD provoacă deja frisoane în tabăra puterii, fiindcă guvernarea este măcinată de scandaluri zilnice. Nu toți parlamentarii coaliției majoritare sunt la ordinele lui Orban și Barna. Nu toți sunt atât de cinici încât să privească în ochii celor care i-au votat și să-i anunțe că le-au tăiat toate veniturile. Moțiunea de cenzură va avea o susținere publică importantă. Sondajele ne arată că românii au din ce în ce mai puțină încredere în acest guvern. România are nevoie de o altă guvernare, care să reflecte cu adevărat preferințele cetățenilor. Nu cred că există vreun motiv serios pentru ca Florin Cîțu să mai fie susținut în funcția de premier. Pentru ce l-ar mai vrea românii în continuare? Să-și bată joc în continuare de copii și pensionari? Să amâne la nesfârșit creșterea alocațiilor, a pensiilor, a salariilor? Să îngroape definitiv campania națională de vaccinare? Să ascundă morții din pandemie, furturile și interesele clientelei?”, a spus Stănescu, potrivit unui comunicat de presă.

El a adăugat că singurul obiectiv pe care îl are Florin Cîțu acum este “să-și cumpere președinția PNL” cu banii din buget și din PNRR.

“Liberalii și useriștii nu au avut oricum dreptul moral să guverneze, trebuie opriți acum! Moțiunea de cenzură are potențialul de a scăpa țara de molima Dreptei abătute asupra României, cu voie de la Cotroceni. Vă imaginați cât de penibili au ajuns liberalii? Gașca lui Cîțu îl acuză pe Ludovic Orban, și nu pe nedrept, că a pierdut alegerile parlamentare. În tot acest timp, Cîțu încă mai este premier. Să nu excludem ca parlamentarii lui Orban să-i facă, totuși, o surpriză. Mai ales că veștile pe care le tot aduce acesta din economie sunt efectiv fantastic de proaste: prețurile explodează, inflația scufundă puterea de cumpărare a românilor, încep disponibilizări masive la stat. De aceea, Cîțu trebuie trimis urgent acasă - acesta este primul pas pentru un adevărat Plan de Redresare a țării”, a afirmat Paul Stănescu.

Lasă un comentariu