RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR MUREȘENI, PRIVIND SIGURANȚA LOCUINȚELOR

Distribuie pe:

Aflată anul acesta la cea de-a III-a ediție, Ziua Europeană de prevenire a furturilor din locuințe a fost marcată în data de 16 iunie, prin activități de informare preventivă a cetățenilor, organizate în state membre UE, printre care și România.

Astfel, activități de informare și de prevenire a furturilor din locuințe, menite să aducă la cunoștința cetățenilor măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracțiuni, au fost organizate în cursul zilei de miercuri și în județul Mureș, în derularea acestora fiind implicați reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș, precum și ai Direcției Poliției Locale Târgu-Mureș.

În municipiul Târgu-Mureș, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, alături de jandarmi și polițiști locali, s-au întâlnit cu reprezentanți ai asociațiilor de locatari și le-au oferit informații referitoare la factorii favorizanți ai infracțiunilor de furt din locuință, modurile de operare cel mai frecvent utilizate de hoți, precum și principalele măsuri de siguranță pentru protejarea locuinței și a bunurilor personale.

De asemenea, au fost distribuite cetățenilor, pliante și flyere informativ-preventive și au fost expuse afișe de promovare a evenimentului.

Având în vedere că suntem în sezonul vacanțelor, un accent deosebit a fost pus pe măsurile de precauție care trebuie avute în vedere pentru protejarea locuințelor, pe perioada absențelor mai lungi de acasă, cetățenii fiind sfătuiți să nu posteze pe rețelele de socializare informații despre plecările în concedii sau imagini cu bunurile de valoare din locuință.

Pentru siguranța locuinței dumneavoastră, polițiștii mureșeni vă recomandă:

* Montați o încuietoare de înaltă siguranță la ușa de acces în locuință; aceasta trebuie să nu permită accesul, din exterior, la șuruburile de prindere, iar butucul yalei să fie complet introdus în corpul ușii, pentru a evita prinderea și ruperea lui;

* Dacă locuiți la parter sau la etajul 1 asigurați-vă ferestrele prin montarea de grilaje; acestea îi descurajează pe hoți.

În plus, dacă locuiți la casă:

* Montați un sistem de supraveghere video în exterior, care să înregistreze orice activitate care se desfășoară în curtea casei;

* Luați în calcul instalarea unui sistem de iluminare cu senzori de mișcare și a unuia de protecție perimetrală, care avertizează asupra pătrunderii unor persoane străine în curte.

Fiți cu un pas înaintea hoților:

* Instalați un sistem de alarmă în locuința dumneavoastră;

* Când lipsiți de acasă, asigurați-vă că toate ușile și ferestrele sunt încuiate;

* Nu lăsați cheile de la locuință în locuri ușor accesibile hoților (sub covorașul de la ușă, în cutia poștală);

* Evitați depozitarea la vedere, pe balcon, în curte sau în fața ușii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziționat;

* Înlocuiți cât mai repede încuietorile defecte sau ale căror chei le-ați pierdut.

Nu uitați de măsurile de precauție în spațiul virtual:

* Atunci când plecați pentru o perioadă mai lungă de acasă, nu faceți acest lucru public pe internet;

* Nu vă transformați conturile de pe rețelele de socializare în surse de informații pentru infractori! Faceți-le inaccesibile pentru persoane necunoscute și manifestați o atenție sporită la datele personale și fotografiile pe care le postați;

* Evitați prieteniile cu persoane pe care nu le cunoașteți în realitate și nu dezvăluiți date despre dumneavoastră celor pe care i-ați “întâlnit” doar în mediul online.

Lasă un comentariu