DE LA 1 IULIE SERVICII NOI FURNIZATE DE MEDICUL DE FAMILIE

Distribuie pe:

În noul context privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, Casa Națională de Sănătate (CNAS) face unele precizări privind serviciile ce pot fi oferite pacienților asigurați de către medicii de familie care au pregătirea (conform curriculei) și aparatura necesară în cabinet.

Astfel, începând de la 1 iulie, medicii de familie vor putea oferi pacienților asigurați din propria listă următoarele servicii:

* Spirometrie: ajută la diagnosticarea și monitorizarea anumitor afecțiuni ale plămânilor, procedură pentru efectuarea căreia pacientul este instruit să sufle tot aerul corespunzător volumului maxim expirator pulmonar, urmând indicațiile medicului.

* Măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale (TA) timp de 24 de ore (Holter) - Constă în montarea unui dispozitiv electronic la nivelul taliei și a unei manșete de tensiometru pe braț, care măsoară TA la anumite intervale și memorează valorile măsurate, oferind informații cu privire la o suspiciune de hipertensiune arterială, hipertensiune arterială oscilantă sau hipotensiune.

* Măsurarea indicelui de presiune gleznă - braț. Este o metodă de diagnosticare a unei afecțiuni arteriale periferice, care indică îngustarea sau blocarea fluxului sanguin la nivelul arterelor periferice (membre superioare sau inferioare).

* Test care compară tensiunea arterială la nivelul gleznelor cu cea mai mare valoare a tensiunii arteriale la nivelul brațelor.

* Efectuarea și interpretarea electrocardiogramei (EKG) pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate - Indică eventualele tulburări de ritm cardiac și poate depista afecțiuni ischemice ale inimii, inclusiv infarctul. De asemenea, înregistrează impulsurile electrice ale inimii, prin intermediul unor electrozi plasați pe piele, în zona pieptului, pe brațe și pe picioare. În funcție de afecțiunile pacientului, de simptomele și problemele pe care le acuză, medicul de familie poate să decidă efectuarea unuia din serviciile de mai sus, care constau în proceduri non-invazive și nedureroase, precizează reprezentanții CNAS. (I.S.)

Lasă un comentariu