CUM PREVENIM DIFICULTĂȚILE FINANCIARE

Distribuie pe:

Dintr-un studiu recent, realizat de ING Bank România, a reieșit că majoritatea românilor intervievați nu își alocă suficient timp pentru prevenirea dificultăților financiare. Ei caută soluții punctuale pentru o problemă, dar nu au timpul și nici curiozitatea să găsească răspunsuri înainte ca situația critică să apară.

Mai mult, atât aceste persoane, cât și apropiații lor spun că s-au confruntat cu probleme financiare în ultima perioadă, iar ca să se descurce, fie au apelat la rude ori prieteni pentru un împrumut, fie au redus cheltuielile, fie și-au folosit economiile sau și-au schimbat job-ul. În unele cazuri, și-au luat chiar și al doilea job pentru a face față.

Pentru a veni în întâmpinarea și, mai ales, în preîntâmpinarea acestor probleme, specialiștii oferă câteva sfaturi și soluții rapide, astfel încât să ne planificăm veniturile în așa fel încât să ducem un trai normal.

Nu trebuie să cumpărăm alimente când ne este foame...

Conform studiului privind veniturile și cheltuielile lunare, românii alocă cea mai consistentă parte din bugetul lunar pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice, așa că planificarea meniului săptămânal și notarea alimentelor necesare, atunci când mergem la cumpărături, sunt obiceiuri sănătoase, care pot fi adoptate rapid și cu efort minim.

Un alt lucru cunoscut, dar deseori ignorat, este faptul că mersul la supermarket, atunci când ne este foame, umple rapid coșul de cumpărături. Acest obicei ne poate face să cumpărăm mai mult decât putem consuma și să risipim și mâncarea, și banii. Mai mult, comandarea excesivă de la restaurant poate duce, de asemenea, la depășirea bugetului alocat pentru mâncare.

Prin urmare, cu o mai bună organizare, putem evita risipa și chiar să economisim.

Economisiți din timp pentru vacanță

Cel mai sănătos lucru pentru bugetul nostru, atunci când vine vorba de vacanță, este să economisim din timp.

Întâi punem pe hârtie costurile estimative pentru transport, cazare și cheltuieli, după care putem stabili o sumă lunară pe care o punem deoparte, imediat ce intră salariul.

Ca să nu fim tentați să cheltuim din ei, putem să transferăm banii într-un cont de economii separat.

Totodată, să nu uităm că este important să reluăm obiceiul de a economisi, atunci când ne întoarcem din vacanță, pentru a reconstrui fondul destinat următoarelor obiective pe termen mediu sau scurt.

Carnețel pentru cheltuieli

Notarea cheltuielilor lunare într-un jurnal poate fi una dintre cele mai bune decizii din punct de vedere financiar. Deși suntem fanii digitalizării, experții spun că notarea cheltuielilor într-un carnețel este o metodă foarte bună, prin care le putem ține evidența.

Însă, simpla trasare a unui buget nu este suficientă, deoarece felul în care este cheltuit trebuie și el urmărit. Așa putem observa, la sfârșitul lunii, ce cheltuieli sunt esențiale, care sunt inutile și cum să organizăm bugetul mai bine pentru luna ce urmează.

Crearea de liste se aplică și atunci când mergem la magazin, dar și când ne gândim la obiective financiare. Este bine și sănătos să ținem un jurnal cu toate obiceiurile bune, ca un exercițiu de recunoștință, prin care ne bucurăm de micile schimbări pe care le aducem în rândul obiceiurilor noastre financiare.

Investiți pentru viitor

Niciodată nu este prea târziu să aflăm cum putem investi înțelept. Trebuie să ne informăm corect, să ținem întotdeauna cont de riscuri și să ne diversificăm “coșul” de investiții.

În acest fel, un procent relevant din economii este ținut în instrumente clasice, care au un risc minim, chiar dacă oferă un câștig mai mic.

Totodată, să nu uităm de investiția în dezvoltarea personală, care poate aduce ulterior noi surse de venit. (L.P.)

Lasă un comentariu