ACCIDENTELE ÎN LANȚ, PROVOCATE DE ȘOFERI IMATURI EMOȚIONAL!

Distribuie pe:

Lipsa de maturitate emoționalăși dependența de adrenalină a multora dintre șoferii români explică accidentele în lanț, din ultimele zile, de pe autostrăzile din România. Aceasta este concluzia unor specialiști în conducere defensivă, care au mers, alături de o echipă Digi24, pe autostradăși în traficul aglomerat din Capitală, analizând, într-un experiment inedit, comportamentul șoferilor chiar pe teren.

La experiment a participat Emil Răzvan Gâtej, doctor în psihologie și specialist în siguranță rutierăși conducere defensivă. “Am mers împreună pe autostradă, spre mare, să vedem ce au învățat șoferii dupăcarambolul uriaș cu 150 de mașini și ancheta deschisă de poliție în cazul zecilor de șoferi prinși mergând pe contrasens, pe A2. Am parcurs 30 de kilometri pe șoseaua de mare viteză, timp în care am avut parte de flash-uri, depășiri pe dreapta, claxoane și înjurături.

Despre un șofer care ne-a ieșit din spate, ne-a depășit pe o linie continuăși nu a respectat semnalizarea, Emil Răzvan Gâtej spune: Este imatur emoțional, se joacă, are impresia că condusul este o joacăși că el trebuie să ajungă primul. Avem foarte mari probleme în zona aceasta, nu se pune în locul celuilalt, nu se gândește că cel care iese de pe o bandă ar avea nevoie și el să se înscrie în trafic. Este un șofer care nu suportă să fie învins, pe fondul imaturității emoționale, este orgolios și agresiv - o altă caracteristică psihologică.

Polițiștii de pe Autostrada Soarelui i-au depistat pe cei care au mers pe contrasens, pe banda de urgență. Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al Poliției Rutiere, spune: Persoanele depistate până la acest moment au motivat faptul că au observat un eveniment rutier pe Autostrada A2 și au încercat să evite o eventuală aglomerație, așa că au întors pe acea bretea care face legătura între Autostrada A4 și Autostrada A2 și au mers pe contrasens.

Despre acest gen de șoferi, psihologul Eduard Puiu spune că sunt genul de oameni care consideră că nimic rău nu li se poate întâmpla lor.

Sunt oameni dependenți de adrenalină, și atunci viteza, combinată cu muzica dată foarte tare în mașină, creează un soi de adicție. Sunt oameni care au altfel de deprinderi la volan, și anume de a depăși foarte mult, de a se băga în fața altora, în așa fel încât să își testeze aceste capacități, dar capacitatea lor de a conștientiza riscul este foarte redusă”, conform DiGi24.

Reamintim că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de victime ale accidentelor rutiere. Anual, 85 de români dintr-un million își pierd viața pe șoselele din România, dublu față de media UE. (L.P.)

Lasă un comentariu