SPĂLĂTOREASA, LUMEA ȘI... ȚARA

Distribuie pe:

* “Poporului meu: Ceea ce se ridică mai luminos și mai sfânt în mijlocul amintirilor mele, podoaba cea mai aleasă și mai mândră-ntre podoabele țării, este Poporul meu cel românesc. În sufletu-i larg, nespus de duios, lămurit în focul atâtor suferinți, am găsit izvorul curat al frumoaselor lui cântece și înțelesul istoric al trăiniciei și stăruinței noastre pe acest pământ. În marea lui putere de muncă, de luptă și de răbdare, în mintea lui trează și-n inima lui caldă am găsit sprijinul speranțelor noastre și dezlegare înaltei chemări a neamului nostru. Îl urmăresc cu gândul, de veacuri, îl văd cu pieptul dezgolit în zloată și-n bătălii, muncind ca să plătească dările țării, luptând ca să-și apere pământul, căzând și ridicându-se iar, murind în șes și renăscând în munți, pururea tânăr, pururea mândru, cu toate nevoile ce-au dat să-l răpuie și mă întreb: Unde ar fi ajuns el... poporul meu, dacă ar fi fost lăsat în pace!...”

Alexandru Vlahuță (1858-1919), poet și scriitor român

***

* “Dacă vrei să fi de folos pe lumea aceasta, trebuie să te jertfești pe tine însuți. Omul nu trăiește pe pământ numai pentru fericire sau cinste, el trăiește pentru a dărui lucruri de seamă omenirii, pentru

a-și desăvârși noblețea sufletească și a se înălța deasupra josniciei în care cei mai mulți dintre oameni își târăsc viața”.

Ernest Renan (1823-1892), scriitor, istoric, filosof, filolog francez

***

* “Într-un orășel din Germania, un domn oarecare și-a dus hainele la spălătorie. Când hainele au fost spălate, spălătoreasa i-a cerut numai jumătate din suma care ar fi fost nevoie de a fi achitată; mult mai ieftin ca în alte locuri. Dumneata de ce lucrezi mai ieftin? a întrebat domnul. - Eu, a răspuns femeia, m-am hotărât să trăiesc o viață după Evanghelia lui Hristos, care îmi spune: “Orice lucrați, lucrați din suflet, ca pentru Domnul, și nu ca pentru oameni” (Col. 3, 23). Eu, ca pentru Domnul, am spălat aceste haine ale dumitale. Mi-am făcut socotelile, și eu cred că atâta merit. Dacă făceam altfel, nu te înșelam pe dumneata, ci pe Dumnezeul meu, pe care-L iubesc și pe care nu-L pot fura”.

“O lecție bună pentru toată umanitatea, dacă am avea în epicentrul vieții noastre pe Dumnezeu; cu siguranță lumea ar fi alta. Să luăm aminte!” (n.a.)

P.S. III Ioan, cap. 1, vers. 11: “Iubitule, nu urma răul, ci binele. Cel ce face bine, din Dumnezeu este; cel ce face rău, n-a văzut pe Dumnezeu”.

Lasă un comentariu