DE CE AU ROMÂNII SENTIMENTUL DE EXCLUZIUNE SOCIALĂ

Distribuie pe:

Dintr-un studiu recent, realizat de compania de cercetare Novel, la inițiativa Provident Financial România, aflăm că jumătate dintre vârstnicii din România se simt marginalizați din cauza lipsei banilor și a prietenilor sau din cauza problemelor de sănătate.

Din păcate, sunt și mulți tineri copleșiți de sentimentul excluziunii.

Nu are cine să îi îngrijească la nevoie

Potrivit cercetării, indiferent de vârstă, cei care resimt o formă de excluziune financiară sunt mai nemulțumiți de viața lor. În cazul persoanelor fără un loc de muncă, sentimentul de excluziune este mai acut, iar oamenii simt că nu au la cine să apeleze pentru sprijin emoțional, dar nici nu au o persoană care să îi îngrijească temporar, în caz de nevoie.

Astfel, 6 din 10 români care nu desfășoară o activitate profesională au declarat că se simt excluși social. În cazul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, dar și al celor din mediul rural, sentimentul de excluziune apare, în principal, din cauza lipsei sprijinului financiar.

În același timp, 32% dintre pensionari, dublu față de persoanele cu loc de muncă, nu utilizează niciun fel de produs financiar, precum card și cont bancar, credite, asigurări sau produse de economisire.

Probleme de sănătate

“Anul trecut ne-a forțat să ne testăm limitele și capacitatea de adaptare, iar schimbările din societate s-au petrecut într-un ritm alert. După aproape un an și jumătate de pandemie, am vrut să vedem care sunt efectele percepute de cei mai vulnerabili membri ai societății, dar și să înțelegem cum am putea să îi ajutăm.

Datele din studiu reconfirmă nevoia de a dezvolta inițiative prin care să susținem incluziunea financiară și socială, mai ales în rândul celor cu acces redus la infrastructură financiară, digitală sau de transport”, afirmă realizatorii studiului.

Aproape jumătate dintre persoanele cu vârsta de peste 65 de ani au declarat că se confruntă cu probleme de sănătate, comparativ cu doar 22% dintre cei care au între 25 și 64 de ani. 22% dintre persoanele de peste 65 de ani, comparativ cu 17% din rândul celor de 25 - 64 ani, au avut o problemă de sănătate în ultimii 2 ani, care a necesitat un efort financiar neprevăzut, iar cei mai mulți au apelat la economii sau au împrumutat bani de la familie pentru a rezolva problema.

Nu au de unde să împrumute bani

37% dintre vârstnici au declarat că, în caz de nevoie, nu ar avea de unde să împrumute bani, situație valabilă și pentru 30% dintre tineri și cei de vârstă medie.

Respondenții studiului, mai ales cei de peste 65 de ani, au declarat că sunt sceptici în legătură cu faptul că o asigurare de viață sau de sănătate i-ar ajuta să economisească, în vreme ce aproape jumătate (grupa de vârstă 25 - 64) și peste 35% (peste 65 de ani) sunt de părere că o asigurare de viață sau de sănătate le-ar proteja familia în caz de deces sau invaliditate.

Ce ar face cu 15.000 de lei...

Dacă ar avea la dispoziție 15.000 de lei, 32% dintre tineri ar alege să îi cheltuiască pentru educația copiilor sau a nepoților, un procent egal cu cel al vârstnicilor peste 65 de ani, care s-ar orienta către această opțiune. În același timp, 35% dintre persoanele cu vârste mai mari de 65 de ani ar alege să investească în renovarea locuinței, comparativ cu 27% dintre tineri.

Locuințele românilor sunt construite, majoritar, din cărămidă (59%) și beton (12%), iar cele mai multe au podea din parchet (82%). Românii declară și că zugrăvesc destul de frecvent (30% dintre ei au făcut acest lucru în ultimul an, iar 32% în ultimii 2 - 3 ani).

Printre principalele lucrări de renovare pe care și le doresc românii, pe primul loc se situează achiziționarea de noi piese de mobilier (27%), zugrăvitul (19%) sau schimbarea instalațiilor sanitare (13%).

*

Studiul a fost realizată în luna iunie 2021, pe un eșantion reprezentativ de 1.204 persoane, cu vârsta de peste 25 de ani, dintre care 426 respondenți au peste 65 de ani.

Lasă un comentariu