CĂLUGĂRUL, UNIVERSUL ȘI... ȚARA

Distribuie pe:

• “Țara noastră trebuie s-o păstrăm întreagă, și cel mai bun lucru ce-l putem face este să căutăm s-o servim și s-o ilustrăm prin talentele noastre, prin virtuțile noastre și prin brațele noastre dacă trebuie. Să fim oameni ai țărei noastre, să ridicăm sus stindardul ei în afara hotarelor, fără de care nu poate fi un stat... Să dăm Patriei ceea ce este al Patriei, fiindcă, odată și odată, și ea ne va fi judecătorul nostru. REFORMELE care se iau într-o țară cu situația noastră trebuie să fie blânde și graduale, iar răspândirea instrucției publice (informarea reală a situației), respectarea drepturilor tuturor claselor (concepțiilor de tot felul) sunt singurele elemente de regenerare pentru noi. Oricât de prețioase și de neapărate sunt reformele dinlăuntru, noi punem mai presus de ele dritul (dreptul) de a ne face noi singuri legi în pământul nostru, după nevoile și specificul nostru național.

Mihail Kogălniceanu (1817-1891), ministru, orator, istoric, scriitor român

***

• “Universul se aseamănă tot mai mult cu o gândire uriașă, decât cu o mașină uriașă.

Descoperim că Universul dă la iveală prezența unei puteri planificatoare și diriguitoare... Teoria științifică modernă ne obligă să ne gândim la CREATOR ca lucrând în afara timpului și spațiului, care sunt parte a creației Sale, tot așa după cum pictorul se află în afara pânzei sale... Universul pare să fi fost proiectat de un matematician pur”.

(Universul enigmatic)

Sir James Jeans (1877-1946), astronom, matematician și fizician englez. El a fost unul dintre primii fizicieni care a prezentat marelui public teoria relativității și cuantelor. Este un fondator al British cosmology.

***

• “Un călugăr egiptean viețuia aproape de Constantinopol, pe vremea împăratului Teodosie cel Tânăr (408-450). Împăratul mergând prin zona unde era sihastrul, a fost atras de chilia acestuia. L-a găsit pe acesta stând la masă și mânca foarte liniștit. Împăratul a spus cine este și că dorește să guste și el din ceea ce mănâncă el. A înmuiat pâinea în untdelemn și a fost mirat ce bună este aceasta. Cum ați făcut-o?, a întrebat împăratul. Am făcut-o cu rugăciune și binecuvântare de la Dumnezeu. Împăratul i-a spus acestuia: “Fericiți voi care nu aveți grijile vieții acesteia și trăiți în pace și înțelegere cu Creatorul”.

Noi, creștinii, care avem virtutea cumpătării ca una din devizele mântuirii, înțelegem că nu cantitatea și calitatea mâncării este neapărat importantă, ci binecuvântarea pe care o cerem lui Dumnezeu, care știe El cum să ne hrănească, să ne ocrotească și să transforme puținul în mult și răul în bine. “Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și toate acestea se vor adăuga vouă” (Matei 6,33).

P.S. Epistola către evrei cap. 12, vers: 13-14:

“Faceți cărări drepte pentru picioarele voastre, așa încât cine este șchiop să nu se abată, ci mai vârtos să se vindece. Căutați pacea cu toți și sfințenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul”.

Lasă un comentariu