UNUL DIN 3 ARTICOLE DESPRE TRATAMENTUL CANCERULUI, POSTATE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE, CONȚINE INFORMAȚII FALSE. DEZINFORMAREA - “INCREDIBIL” DE FRECVENTĂ PE INTERNET

Distribuie pe:

Un studiu recent a investigat acuratețea și credibilitatea informațiilor despre tratamentul cancerului, postate pe rețelele de socializare, și potențialul nociv al acestora * Rezultatele arată că o treime din articolele despre cancer conțin dezinformări, iar majoritatea abundă în informații neverificate, dăunătoare * Cercetătorii speră că descoperirile lor vor ajuta la dezvoltarea instrumentelor și a intervențiilor comportamentale pentru a contra-cara dezinformarea online privind cancerul, pe care o etichetează drept “incredibil de frecventă”, tot mai multe persoane recurgând la internet pentru a obține informații legate de sănătate * Cercetările arată, de asemenea, că informațiile false și potențial înșelătoare din mediul virtual sunt mai ușor acceptate și redistribuite decât știrile verificate, care provin din surse sigure * Diseminarea dezinformării în domeniul tratamentului cancerului poate compromite furnizarea de medicamente bazate pe dovezi științifice și poate afecta negativ relațiile pacient-medic. De asemenea, poate crește riscul de deces * Deși în mediul online există puține date despre calitatea informațiilor privind tratamentele anti-cancer, unii experți sunt de părere că rețelele de socializare pot influența deciziile pacienților în acest domeniu * Informațiile înșelătoare, teoriile nedovedite științific și afirmațiile nefondate îi descurajează pe pacienți și creează confuzii în rândul acestora.

Recent, oamenii de știință de la Universitatea din Utah - Salt Lake City, în urma unei colaborări internaționale vizând acuratețea informațiilor despre tratamentul cancerului, vehiculate pe rețelele de socializare, precum și caracterul nociv al acestora, au descoperit că o treime dintre cele mai populare articole despre cancer, din mediul online, conțin dezinformări, majoritatea furnizând informații dăunătoare.

“Când am efectuat studiul, nu eram sigur la ce să mă aștept”, a declarat, pentru Medical News Today, Skylar Johnson, profesor asistent în cadrul Departamentului de Oncologie de la Universitatea din Utah, autor principal al studiului.

“Temerile mele au fost confirmate atunci când datele au dovedit că multe articole distribuite pe rețelele de socializare conțin dezinformări și informații false. Surpriza constă în faptul că astfel de informații se bucură de mult mai multă credibilitate decât cele provenite din surse sigure și verificate”, a menționat el.

Cercetătorii și-au publicat concluziile în Jurnalul Institutului Național al Cancerului. Potrivit rezultatelor studiului, 32,5% din materialele studiate conțineau dezinformări constând în: titluri înșelătoare, interpretarea greșită a datelor, indicarea unor tratamente a căror eficiență nu este dovedită științific ș.a.

De asemenea, au descoperit că 30,5% din articole conțin informații dăunătoare. Astfel de materiale publicistice îi îndeamnă pe pacienți să amâne sau să nu apeleze la asistență medicală pentru afecțiuni vindecabile, să plătească sume uriașe pentru terapii costisitoare, să recurgă la automedicație cu substanțe potențial toxice sau să utilizeze terapii alternative care ar putea interacționa negativ cu alte tratamente.

Studiul nu a stabilit de ce anume există dezinformare sau de ce oamenii recurg la metode greșite, pe care le împărtășesc și le transmit mai departe. Cu toate acestea, alte cercetări au descoperit că, de multe ori, acceptarea și propagarea dezinformării provin dintr-o lipsă de atenție pentru verificarea informațiilor, sau din cauza unor credințe false ori a unor prejudecăți ce se bucură de o solidă susținere în rândul comunității. De asemenea, s-a constatat că persoanele care nu au încredere în sistemul de sănătate și acordă o importanță excesivă tratamentelor alternative sunt mai predispuși să creadă în informații neverificate.

“Rezultatele, din păcate, nu sunt o surpriză pentru noi, cei care lucrăm în domeniu”, a spus dr. Joel Newman, hematolog în cadrul Serviciului Național de Sănătate (NHS) din Regatul Unit.

Potrivit dr. Newman, este normal ca pacienții cu cancer să-și pună întrebări și să caute modalități pentru a-și îmbunătăți șansele în tratamentul împotriva acestei boli. Adesea, însă, “cercetarea”, în zilele noastre, înseamnă doar o căutare rapidă pe Google sau pe rețelele de socializare, niciuna dintre aceste metode nu constituie o cercetare bazată pe date științifice, verificate și validate ca atare. De ce publică oamenii intenționat informații false?

Unii fac acest lucru pentru profit. Probabil pentru a putea vinde produse sau pentru a atrage mai mulți vizitatori pe paginile lor web, obținând astfel mai multe venituri din reclame.

Pe de altă parte, multe persoane răspândesc dezinformarea pentru că cred în acele zvonuri, fără a intenționa să facă rău.

Rezultatele studiului - conchid cercetătorii - indică faptul că rețelele sociale promovează informații și dezinformări potențial dăunătoare și nefondate, iar administratorii acestor rețele au datoria de a identifica sursele, deoarece sunt puse în pericol sănătatea și viața pacienților: “Cel mai bun mod de a obține informații despre diagnosticul și tratamentul cancerului este să discutați cu specialiștii în domeniul medical - oncologi și alte cadre specializate, capabile să ofere informații de specialitate și tratamente corespunzătoare”, afirmă aceștia. (sursa - medicalnewstoday)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu